"Gümüşhaneler Okuyor" Projesinden Bayburt Gezisi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

“Gümüşhaneler Okuyor” Projesinden Bayburt Gezisi

Giriş Tarihi: 23 Ekim 2019 - 20:32

Son Güncelleme: 23 Ekim 2019 - 20:32

Gümüşhane’de kitap okuma oranını arttırma, kütüphanelere işlerlik kazandırma, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla 2017 yılından beri Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen “Gümüşhaneler Okuyor projesi” faaliyetlerine devam ediyor.

Proje; “Okuma Saatleri” , “Kahvehaneler Kıraathanelere Dönüşüyor”, “Okuma Gezileri” , “Veli Ziyaretleri ve Okulda Veli ile Birlikte Okuma”, “Yazarlarla Buluşma”, “Kitap Ve Önemi Konulu Konferans ve Söyleşiler” gibi alt aaliyetlerle devam ediyor.

Projenin kültürel, tarihi ve doğal mekânlara okuma gezileri düzenlenmesi faaliyeti kapsamında lise öğrencileri öğretmen ve yöneticilerden oluşan bir ekjip ekip Bayburt ilindeki tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etti.

Ziyarete İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Erden, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Ekibin ilk durağı yüzeyden 2-2,5 metre derinde, hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan, ana kayaya oyulmuş galeriler, odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekânlardan oluşan Aydıntepe Yeraltı şehri oldu. Sonrasında farklı medeniyet ve devletlerin hâkimiyetinde bulunmuş milattan öncesine ait olduğu düşünülen Dede Korkut Hikâyelerinde de bahsi geçen Bayburt Kalesi ziyaret edildi.

Ekibin son durağı köylerden, sarı yollardan geçilerek gidilen varıldığında yol mesafesini unutturan sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucu olan Baksı Müzesi oldu.

Geleneksel ile çağdaşı aynı ruhta hissedebileceğiniz Baksı Müzesinin her bir bölümünü hayranlıkla gezen ekip müzenin kütüphane bölümünde okuma etkinliği de yaptı. Etkinlik sonunda bazı öğrenciler yanlarında getirdikleri kitapları kütüphaneye hediye ettiler. Büyülü mekânın ortaya çıkmasının sebebi olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın ile tanışma fırsatı yakalayan ekip kısa bir söyleşinin ardından Gümüşhane’ye geri dönerken, Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Baksı Müzesi Yürütme kuruluna ev sahipliğinden dolayı teşekkür ettiler.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE İLMİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ – 23.10.2019

image_print

HABERLER