GÜMÜŞHANELİ NE İSTİYOR? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANELİ NE İSTİYOR?

Giriş Tarihi: 14 Nisan 2019 - 12:58

Son Güncelleme: 14 Nisan 2019 - 12:58

Gümüşhaneliler devlet imkânlarından daha çok yararlanmak istiyor. Devlet imkânlarından yararlanmada başka illere imrenmek istemiyor.

Ne demek istediğimizi anlatmak için Karadeniz Bölgesi’ndeki bir birine komşu olan illerdeki TIP Fakültelerini yazmak istiyorum.

Karadeniz Bölgesi’nde birbirine komşu illerin hemen hemen hepsinde TIP Fakültesi var. Tokat, Çorum, Amasya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize de Tıp Fakültesi var.

Ordu ile Giresun nerede ise birbiri içine girmiş iki il. Bu kadar yakın olmalarına rağmen her ikisinde de TIP fakültesi var. Öte taraftan Gümüşhane’nin karasal çevresinde ise hem Erzincan, hem de Erzurum da TIP fakültesi var.

Bölgede Tıp Fakültesi olmayan üç il Gümüşhane, Bayburt ve Artvin.

Madem ki Gümüşhane’de  TIP fakültesi  yok. O zaman  Gümüşhane’deki hastanelerin imkanları en azami ölçüde artırılarak çok basit nedenlerle Gümüşhanelilerin hem zaman, hem de para harcayarak komşu illere gitmeleri engellenmelidir.

Gümüşhane Devlet Hastanesi laboratuvarlarında her türlü tahlil yapılmalıdır. Trabzon’a sevk edilen Gümüşhaneli hastalara Trabzon’daki hekimlerin sık sık söyledikleri şudur: “Bu kadar basit bir tahlil Gümüşhane’de yapılamıyor mu?”

Madem ki biz TIP Fakültesinden mahrumuz, o zaman “Devlet Hastanesi” standartlarında gerek laboratuvar,  gerek ameliyathane ve gerekse görüntüleme bazında tüm imkânları temin etmek gerekir.

Bu işi yetkililer halletmelidir. Takip edilerek çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur.

Şu anda imkansızlıklar nedeniyle çevre hastanelere gidişte en önde gelen konuları ve sevk nedenlerini  yetkililer analiz edip gereğini yapmalıdırlar.

Anjiyo ünitesi kurulması noktasında da acele edilmelidir. Hem laboratuvar, hem anjiyo ünitesi veya diğer öncelikli konularda yetkililer bir mesafe alamıyorsa, bu durum Gümüşhane kamuoyu  ile paylaşılmalı ve Gümüşhaneli vatandaşların devlet yetkilileri ile görüşmelerine fırsat verilmelidir. Ama, hem çözüm bulunmuyor, hem de bu durum vatandaştan gizleniyorsa bu da önemli bir vebaldir.

Biz şimdilik Gümüşhane’ye TIP fakültesi istemiyoruz ama, hastanelerimize de gelmesi gereken imkanların bir an önce gelmesini istiyoruz. Bu, bir vatandaş olarak en tabii hakkımızdır.

Aynı Durum Diş Hastanesi için de geçerlidir.

Gümüşhaneli pek çok vatandaş dişle ilgili sorunları için çevre illere sevk edildiklerini söyleyip rahatsızlıklarını dile getirmektedirler. Asıl önemli olan da özellikle Trabzon Diş Hekimliği Fakültesi doktorlarının söylediği: “Bu tedavi, dolgu veya diş yapımı v.b. Gümüşhane’de yapılır  neden sizi  buraya  gönderiyorlar”  ifadeleri ile muhatap olunca işte o zaman vatandaşın zihninde şimşekler çakıyor.  Bir diş tedavisi için en az üç defa Trabzon’a giden bir vatandaşın halini düşünün…

Diş Hastanemizin laboratuvarında veya atölyesinde yeterli imkân yoksa bunlar da artırılmalıdır. Gerekirse ek mekânlar ve ek imkânlar tahsis edilmelidir. Kolaycılığa kaçılarak vatandaşlar çevre illere gönderilip mağdur edilmemelidir. 

İl dışı sevkleri Gümüşhane’de sağlık sistemini vatandaş nezdinde sorgulatıyor. Her sabah Trabzon’a giden Gümüşvadi  araçları yolcularının durumu bile bu konunun en önemli ve acı göstergesidir.

Gümüşhanelilerin istediği bir önemli husus da Gümüşhane’ye müstakil bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesinin yaptırılmasıdır.  Gümüşhane’deki hasta profili bu konudaki ihtiyacı ortaya koymaktadır.

Gümüşhane’de bina imkânları yeni açılacak hastane için de yeterlidir. Bu konuda da gerekli ve titiz bir bina stoku incelemesi ve analizi de acilen yaptırılmalıdır diye düşünüyoruz.

Karadeniz Bölgesi’nde hemen hemen bütün illerde TIP fakültesi oluşu, Gümüşhane’ye de en az bir Diş Hekimliği Fakültesi açılması düşüncesini gündeme taşımaktadır. Gümüşhane Üniversitesi’ne bağlı bir Diş Hekimliği Fakültesi de Gümüşhane’ye düşünülmeli ve bu konu YÖK nezdinde gündeme getirilmelidir.

Gümüşhanelilerin sağlık sorunlarından sonra en önemli gündemi köylerde cep telefonu çekmemesidir.

Bu konuda vatandaşımız çok mağdur oluyor. Yaz döneminde gurbetten Gümüşhane’ye gelenler telefonla konuşamıyor, mağdur oluyorlar.  Cep telefonları köylerimizin çoğunda çekmiyor. Bu konunun da en üst seviyede çözülmesi gerekir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER