GÜMÜŞHANELİLER BU KADİR GECESİ DE SAKAL-I ŞERİF ZİYARETİ YAPAMAYACAKLAR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANELİLER BU KADİR GECESİ DE SAKAL-I ŞERİF ZİYARETİ YAPAMAYACAKLAR

Giriş Tarihi: 08 Mayıs 2021 - 0:40

Son Güncelleme: 08 Mayıs 2021 - 1:08

Yüzyılı aşkın süredir Gümüşhane’de bulunan Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) in mübarek iki sakal-ı şerifi her Ramazan ayında Kadir gecesi teravih namazından sonra Gümüşhanelilerin ziyaretine açılırken, koronavirüs (kovid-19) salgın hastalığı tedbirleri kapsamında geçen yıl (2020) Kadir Gecesi’nde ziyarete açılamamıştı.

Pandemi tedbirleri kapsamında tam kapanma uygulaması nedeniyle bu yıl da camilerde teravih namazı kılınmadığı için son yıllarda Bağlarbaşı Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Caminde Kadir gecesi teravih namazından sonra cami içine getirilen Sakal-ı Şerif’in cemaat tarafından salavat ve tekbirler eşliğinde ziyareti bu yıl da yapılamayacak.

Aynı şekilde, Gümüşhane’de bulunan ikinci sakal-ı şerifte her yıl Kadri Gecesi’nde Süleymaniye  mahallesi’ndeki tarihi camide Kadir geceleri teravih sonrası cemaatin ziyaretine açılıyordu. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda pandemi nedeniyle bu ziyaret de yapılamayacak.

*****

Padişahlık fermanıyla 1909 yılında Gümüşhane’ye getirilen Sakal-ı Şerifler’in bir adedi Gümüşhane Eşrafından Ahmet Erkan Kocatürk tarafından, diğeri de Avukat A.Halim Mısırlıoğlu tarafından muhafaza ediliyor.

Ahmet Erkan Kocatürk tarafından muhafaza edilen Sakal-ı Şerif, Gümüşhane Bağlarbaşı’ndaki camide, Av. A.Halim Mısırlıoğlu tarafından muhafaza edilen Sakal-ı Şerif ise Gümüşhane Süleymaniye Mahallesi’ndeki tarihi Süleymaniye Camiinde yüzyılı aşkın süredir her Kadir Gecesi teravih namazından sonra halkın ziyaretine açılıyor.

Yüzyılı aşkındır Gümüşhane’yi şereflendiren ve Gümüşhanelilerin misafiri olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’in mübarek Sakal-ı Şerifleri’ni Gümüşhaneliler, geçen yıl olduğu gibi bu yılda  Kovid -19 salgın tedbirleri kapsamında mecburiyetten dolayı ziyaret edemeyecekler.

Bu Kadir Gecesi’nde de evlerimizde yapacağımız ibadetlerin yanı sıra İki Cihan Serveri Sevgili Paygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimize bolca salavat getirip Peygamberimizin ruhu şeriflerine Kur’an’dan yasin ve diğer sureleri okuyup hediye etmeliyiz.

Peygamber Efendimizin (a.s.v.) ruhu şerifleri için birer salavat ve birer fatiha okuyalım. Peygamber Efendimizin (a.s.v.) ruhu şerifleri için Elfatiha maassalavat.

image_print

HABERLER