Gümüşhane'nin Kurtuluşunun 104. Yıl Dönümü Etkinliklerle Kutlanıyor - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’nin Kurtuluşunun 104. Yıl Dönümü Etkinliklerle Kutlanıyor

Giriş Tarihi: 15 Şubat 2022 - 0:05

Son Güncelleme: 14 Şubat 2022 - 16:04

Bugün Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıl dönümü.

19 Temmuz 1916’da Rus işgaline uğrayan Gümüşhane, kahraman ordumuz ve milletimizin azimli mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtarıldı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşu yapılan programlarla kutlanıyor.

Kurtuluş etkinlikleri bugün saat 9.00 – 9.30 arasında Garnizon Komutanlığı’na yapılacak şükran ziyareti ile başlayacak. Saat 10.00 da Atatürk Anıtına çelenk koyma ve akabinde yine Atatürk Anıtı önünde kurtuluş töreni icra edilecek.

Kurtuluş kutlama programının son etkinliği ise bugün akşam saat 18.30 da Gümüş Alyans Düğün Salonu’nda yapılacak olan kurtuluş konseri olacak.

gumushanedenhaber.com haber sitesi olarak Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümünü kutluyor, bu aziz vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyoruz.

KURTULUŞ MESAJLARI

Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104.yıldönümü nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları.

VALİ KAMURAN TAŞBİLEK

 “Şanlı tarihimiz, Türk Milletinin bağımsız yaşama tutkusu ile varlığını sürdürmek için yaptığı inanılması güç mücadelelere ve savaşlara sahne olmuş nice kahramanlık destanı ile doludur. Sevinç, gurur ve coşku ile kutlamanın mutluluğunu yaşayacağımız Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluş günü de istiklali uğruna ölmeyi göze almış bir milletin topyekûn zaferi olarak hafızalara nakşedilmiştir.

Ülkesini sadece imanına ve vatanseverliğine güvenerek koruyan, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden mevzilerde yüreğiyle çarpışan ve bu amaç uğruna kanlarını döken kahraman ecdadımız ilelebet milletimizin gönlünde yaşayacaklardır. Bugün bizler, saygın ve bağımsız bir millet olmanın gururunu yaşıyorsak, bunu kahraman ecdadımıza borçluyuz. Bu topraklar için canı pahasına mücadele veren şehit ve gazilerin torunları olarak bizlere düşen, tarihimizi en iyi şekilde öğrenmek ve geçmişimizden ders alarak geleceğe yön vermektir.

İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunu, 104 yıl önceki ruh ve heyecanla idrak ettiğimiz bugün vesilesiyle, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, Gümüşhaneli hemşehrilerimizin 15 Şubat Kurtuluş Günü’nü kutluyor, en kalbi sevgi ve hürmetlerimi iletiyorum.”

MİLLETVEKİLLERİ HACI OSMAN AKGÜL, CİHAN PEKTAŞ

“Bugün güzel Şehrimiz Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Kahraman milletimiz, içinde bulunduğu dönemin olumsuz şartlarına rağmen inanç ve umutlarıyla “makûs bir talihi” yenmiş; vermiş olduğu mücadele ile 14 Şubat 1918’de Torul, 15 Şubat’ta Gümüşhane, 17 Şubat’ta da Kelkit düşmandan temizlemiştir.

Tarihini ve geçmişini iyi bilmeden geleceği inşa etmek mümkün değildir. Bu nedenle kurtuluş günlerimiz; tarihe ışık tutması, geleceğimize yön vermesi açısından son derece önemlidir. Ecdadımız nasıl ki Al Bayrağı yere düşürmemek için canı pahasına mücadele ettiyse, bugün bizler de aynı mücadeleyi sürdürüyor; aynı ruhu koruyoruz.

Bizler bu mirasın yolunda; vatan, millet, bayrak, devlet aşkıyla ülkemizin bugünü ve yarını için daima çalışacak, gelecek nesillerimize durmaksızın Millî Mücadele tarihimizi aktaracak ve ecdadımızın bizlere en önemli emaneti olan “bağımsızlık şuurunu” bir ve beraber olarak ilelebet muhafaza edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere; ülkemizin istiklal ve istikbali için canlarını feda eden bütün Şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi hürmetle yâd ediyor; Gümüşhane’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yılını kutluyoruz.”

BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Başkan Çimen, Türk milletinin şanlı tarihi boyunca vatanına, milletine, bağımsızlığına ve milli değerlerine büyük bir aşkla bağlandığını ve bu değerlerine yönelen her türlü tehdidi canını ortaya koyarak bertaraf etmeyi vazife bildiğini kaydetti.

19 Temmuz 1916’da Rus işgaline uğrayan Gümüşhane’nin 15 Şubat 1918’de kurtarıldığını anımasatan Başkan Çimen, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Milli mücadele yıllarında tüm yurtta yakılan kurtuluş meşalesi 15 Şubat 1918’de Gümüşhane’yi de aydınlatmış ve Allah’ın izniyle şehrimiz düşman işgalinden kurtarılmıştır. Kahraman ecdadımızın torunları olarak bizlere düşen görev; tarihin her döneminde milletimizin gösterdiği bu azim, inanç ve kahramanlık destanını, gelecek nesillerimize doğru bir şekilde aktarmak, hepimizin asli görevlerinden olmalıdır. Bu düşüncelerle, güzel Gümüşhane’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümünü kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehrimizin ve ülkemizin kurtuluş mücadelesi, bölünmez bütünlüğü uğrunda bu güne kadar kaybettiğimiz tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, tüm halkımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

REKTÖR PROF.DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK

 “Ülkemizin her bir köşesinde başlayan düşman işgalleri birbirinden özel kahramanlık destanlarının yaşanmasına sahne olmuştur. Bu destanlardan birisi de 19 Temmuz 1916’da Rus işgaline uğrayan Gümüşhane ilimizdir. 1 yıl, 6 ay, 28 günlük süre içinde açlık, sefalet ve salgın hastalıklar nedeniyle büyük acılar yaşayan Gümüşhane halkımız ve ordumuz tüm yurtta yakılan kurtuluş meşalesiyle beraber 15 Şubat 1918 tarihinde ilimizi düşman işgalinden kurtarmıştır. Gümüşhane halkının kurtuluş mücadelesi, ulusal kurtuluş mücadelesinin bir parçası olarak Türk toplumunun dayanışmacı ve mücadeleci ruhunun bir kaynağıdır. Bugün 104’üncü yıldönümünü büyük bir coşku ile kutladığımız bu kurtuluş mücadelesi, bizlere atalarımızın yaşadıkları zor şartlarda verdikleri mücadeleyi hatırlatıp geleceğe daha bir inançla ve gayretle adım atmamıza imkân sağlıyor. Atalarımızdan emanet aldığımız bu güzel ilimizi ve vatanımızı aynı inanç ve güçle koruyarak hak ettiği değerlere ulaştırmak için yılmadan, usanmadan çalışmalı ve üretmeliyiz. Her türlü fedakârlıkla kazanılan bu bağımsızlığımızı, ancak bu şekilde koruyabiliriz.

Bu vesileyle 15 Şubat Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümünü kutladığımız bugünde vatan için canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyor, Gümüşhanelilerimizin 15 Şubat Kurtuluş Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.”

AK PARTİ İL BAŞKANI AV.CELALETTİN KÖSE

 “İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı’yla birlikte tüm yurtta olduğu gibi Gümüşhaneli hemşehrilerimiz de ülkemizin savunmasında aktif rol almışlardır. Düşman işgaline karşı, şehrimiz kahraman vatan evlatlarının destansı mücadelesinin sonunda 15 Şubat 1918’de istiklaline kavuşmuştur.

Ecdadın bu kararlı mücadelesi bizlere örnek olmalı, ülkemizi tehdit eden tüm unsurlara karşı bu ruhu her daim canlı tutmalıyız. Aziz şehitlerimizin bizlere miras olarak bıraktığı vatanımızın her karış toprağına sahip çıkmalı ve bu emaneti gelecek nesillere en iyi şekilde teslim etmeliyiz.15 Şubat’ta düşman işgaline boyun eğmeyen bu aziz şehir, şimdi de zalimlere karşı mazlumların yanında olmaya devam edecektir. Gümüşhane, geçmişte olduğu gibi şimdi de kardeşliğin, hoşgörünün şehri olmaya devam edecektir.

Bizler bu anlayışla tüm vatandaşlarımızın huzur ve barış ortamında yaşamlarını sürdürmeleri için çalışıyoruz.  Gümüşhane’ye değer katmak ve katkı sağlamak için sorunlarımızın tespiti ve çözümü noktasında şehrin tüm paydaşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdükçe inanıyorum ki şehrimiz, hedeflediğimiz noktalara en kısa sürede ulaşacaktır.

Bu vesileyle 15 Şubat Gümüşhane’nin Kurtuluş Günü’nde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bağımsızlığı için mücadele eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, Gümüşhaneli hemşehrilerimin bu gurur gününü kutluyorum.”

GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY

“1.Dünya Savaşı sırasında Rusların Doğu Anadolu bölgemizi işgali şehrimize kadar ilerlemiş, bölgede yaşayan Ermenilere verilen vaatler ile de bu işgal süreci artık bölgemizde yaşayan Müslüman halka karşı yürütülen bir katliam boyutuna taşınmıştır.

İşgalci güçlerin desteği arkasına alan Ermeni çeteleri önüne gelen her şeyi yakıp yıkmış işgal ettikleri bölgelerde milletimizi de bu kutsal vatan topraklardan söküp atma gayretiyle ellerinden gelen tüm zulmü yapmışlardır.

Anadolu’da yaşanan bu zulme dur demek amacıyla Büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Mücadelesi milletimizin vatan ve hürriyetine olan düşkünlüğü ile birlikte büyük bir mücadeleye dönüşmüş, tüm kısıtlı imkanlara rağmen işgalci ordularıyla birlikte beraberindeki işgalci çeteleri ülkemizden geldikleri gibi göndermeyi başarmıştır.

Şanlı ordumuz ve aziz milletimizin verdiği bu kutlu mücadele sonucunda işgal altında olan şehrimizde 15 Şubat 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu vatan toprakları için milletimizin hürriyeti için canını vermekten çekinmeden mücadele ederek şahadet mertebesine ulaşmış tüm şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anarak şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünü ve 15 Şubat kurtuluş bayramını kutluyorum.”

İYİ PARTİ GÜMÜŞHANE İL BAŞKANI ALİ ATEŞ

“İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Türk Milleti bağımsızlık arzusundan hiçbir zaman vazgeçmeyerek milli mücadelemizin en güzel örneklerini göstermiştir. Vatan toprağımız olan Gümüşhane’mizin düşman işgalinden kurtarılarak hürriyet ve bağımsızlık onuruna kavuşmasında eşi benzeri görülmemiş bir mücadele örneği gösteren kahraman atalarımız bizlere bu aziz Türk yurdunu miras bırakmıştır.  Bugün bizlere düşende, canları pahasına bize bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emaneti olarak, ülkemizi ve şehrimizi mutlu yarınlara taşımaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet, ve minnetle anıyorum.”

BARO BAŞKANI AV.METİN ASLAN

“Şehrimiz, birinci dünya savaşında Ruslar tarafından işgal edilmiş, işgal güçleri ve ermeni çeteleri tarafından savunmasız halkımıza zulüm ve işkenceler yapılmıştır.

15 Şubat 1918 tarihi, Gümüşhanelilerin istiklal mücadelesinde destan yazarak Milletin azim ve inancı karşısında hiçbir gücün duramayacağını ilan ettiği kurtuluş gündür. Asırlardır al bayrağın gölgesinde yaşadığımız bu topraklar ilelebet bizim kalacaktır. Vatanımız, Bayrağımız ve istiklalimiz uğruna canlarını feda eden kahramanlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Ecdadımızın; 104 yıl önce düşman işgalinden temizleyerek bize emanet bıraktığı, Şehit kanıyla boyanmış bu toprakların değerini bilip bugün de geçmişten aldığımız güçle istiklalimizi muhafaza etmek, istikbalimizi temin etmek için azim ve kararlılıkla çalışacağız. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; güzel Gümüşhane’mizi bizlere bahşeden tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Gümüşhaneli hemşerilerimizin 15 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

image_print

HABERLER