GÜMÜŞHANE’YE BAHAR 50 BİN CEVİZ FİDANI İLE GELDİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’YE BAHAR 50 BİN CEVİZ FİDANI İLE GELDİ

Giriş Tarihi: 07 Mart 2017 - 20:39

Son Güncelleme: 07 Mart 2017 - 20:39

Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in talimatıyla başlatılan “Ceviz Eylem Planı” kapsamında Gümüşhane iklimine uygun olduklarını tespit edilen fernor ve fernette çeşitlerinden oluşan 50 bin ceviz fidanının ilk bölümü, düzenlenen törenle, daha önceden başvuruları alınan ve saha hazırlıklarını tamamlayan çiftçilere dağıtıldı.

7 Nisan 2017 Salı günü, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü” bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım törenine Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, kurum müdürleri, AK Parti İl Başkanı Av. Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan törende, çiftçi Gürbüz Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in ardından yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin yıllık 5 bin ton üretim kapasitesi ile pestil ve kömenin başkenti olduğunu ve ülkenin en kaliteli ve lezzetli pestil kömesini ürettiğini kaydeden Vali Okay Memiş; pestil ve kömenin en önemli ve en pahalı hammaddelerinden birisi olan cevizin Gümüşhane dışından hatta yurt dışından ithal edilmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Bu kapsamda hazırladıkları eylem planıyla yıl içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikeceklerini kaydeden Vali Memiş: “Milletvekillerimizin destekleri ile kaynağın bir kısmını Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir kısmını da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından temin ederek, İl Özel İdaresi’nden herhangi bir harcama yapmadan bu fidanları temin ettik. Bu fidanları Belediyenin kamyonlarına yükleyip vatandaşa öylece dağıtmayacağız. Biz bu işi profesyonelce yapacağız. Bahçelerimiz hazır, damla sulaması hazır, toprak tahlilleri yapılmış, havuzları hazır ve biz bu fidanları dikeceğiz. 5-10 yıl içerisinde Gümüşhane’deki pestil kömeciler 1 kilo cevizi bile dışardan almayacak.” dedi.

Bundan sonra işin çiftçilere kaldığına söyleyen Vali Okay Memiş: “Sadece resim yapan, müzik icra eden kişi sanatçı değildir. Çiftçi de sanatçıdır. Çiftçi üreticidir. Elmayı en iyi üreten kişi, cevizi en iyi üreten kişi, hayvanı en iyi yetiştiren çiftçi bu ülkenin en değerli sanatçısıdır. Çünkü üreticidir aynı zamanda. Artık top sizde. Biz devlet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gerek hazine arazilerini gerek orman arazilerini size tahsis ettik.  Fidanları bedava veriyoruz. Bundan sonra bunu işlemek ve sanata çevirmek sizin elinizde.” diye konuştu.

Bu tür törenleri kısaca yapıp işlerine bakacaklarını, laf değil, iş üreteceklerini dile getiren Vali Memiş:“Birlik beraberliğimizi muhafaza edersek bütün hedeflerimize ulaşırız. Bu kentte geldiğim ve göreve başladığım günden beri herkesi bir arada tutmaya gayret ediyorum. Milletvekillilerimizle, belediye başkanlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, il başkanlarımızla. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Bir kentin gelişmesinde ve büyümesinde o kentte yaşayan insanların büyük katkısı vardır. Ancak eğer bir kent büyüyüp gelişemiyorsa bunda da o kentte yaşayanların ve başta ben olmak üzere yöneticilerin katkısı vardır. Bu kentle ilgili güzel hedeflerimiz var. Daha yaşanabilir Gümüşhane için hedeflerimiz var. Gümüşhane’yi Türkiye’nin modern, daha yaşanabilir, gelişmiş en güzel butik illerinden birisi yapmak gibi bir hedefimiz var. Bu hedefte hepinizin emeği ve katkısı olması lazım.” dedi.

Konuşmaların ardından 5 hafta boyunca devam eden ceviz yetiştiriciliği kursuna katılanlara sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, üreticilere içerisinde budama makası, göz taşı ve ceviz yetiştiriciliği kitabı bulunan çanta hediye edildi.

Fidan dağıtım töreninin ardından beraberinde Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen’le birlikte merkeze bağlı Mescitli Köyü’ne geçen Vali Okay Memiş; burada Temel Özen isimli çiftçiye ait 10 dönüm alanda tesis edilen bahçeye dikilecek 210 ceviz fidanının ilkini toprakla buluşturarak, can suyunu verdi.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)

 

 

image_print

HABERLER