GÜMÜŞHANE'YE TAMİR TAKVİYELİ DEĞİL, YENİ BİR HASTANE YAPILMASI İSTENİYOR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’YE TAMİR TAKVİYELİ DEĞİL, YENİ BİR HASTANE YAPILMASI İSTENİYOR

Giriş Tarihi: 11 Eylül 2018 - 10:40

Son Güncelleme: 11 Eylül 2018 - 10:40

Gümüşhane’ye yeni yapılan fakat fiziki sorunlar nedeniyle bir türlü hizmete açılamayan yeni devlet hastanesi ile ilgili olarak son gelinen nokta, hastanenin sorunlarını çözecek yeni bir ihalenin yapılacak olması.

Bugünki köşe yazısında konuyu ele alan Gümüşhane Gümüşkoza gazetesi sahibi ve başyazarı Hüseyin Çelik, yaşanan ve yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle Gümüşhane’ye acil olarak yeni bir hastanenin yaptırılması gerektiğini yazdı.

Hüseyin Çelik’in 11 Eylül 2018 tarihli köşe yazısını sunuyoruz:

Yeni Hastane 2021 Kaldı

Gümüşhane’nin yeni hastanesinin son durumu önümüzdeki hafta içi yapılacak ihale ile netlik kazanacak. Önümüzde ki haftanın 17-19 arasında yeni ihalesi yapılacak olan hastanenin öğrendiğimiz kadarıyla bitiş tarihi ise 400 gün olarak belirlenmiş.

Bu çerçevede Gümüşhane yeni devlet hastanesinin ne zaman açılacağı ise tam olarak netlik kazanmıyor. Yani 400 gün süre ile ihale edilecek olan yeni hastane binası bize göre en erken 2 senede bitecek. ihale Yüksel Projenin ortaya koyacağı verilere bağlandı. Yüksel projenin ortaya koyduğu verileri ODTÜ uzmanları kabul etmedi. ODTÜ ekibi “Diyafram duvar daha derin bir yere bağlanması gerekir” raporu verdi.24 Haziran seçimlerinden sonra hem bakan hem bakanlık çalışanlarının çoğu değişti. Acaba yeni bakan Gümüşhane’de ki yeni hastanenin içinden çıkılmaz bir halde olduğundan bilgi sahibi midir? Yoksa bu ihale eski Sağlık bakanımızın Gümüşhane’ye geldiğinde aldığı karar mıdır. Bunun cevabı da net olarak ortada değil.

Ortaya koyulan veriler ışığında hastanenin hem arkasına hem önüne yapılacak olan koruyucu diyafram duvarlarla hizmet verebileceği rapor edilse bile bize göre bu diyafram duvar hengamesi tam anlamıyla hastanenin açılmasının sağlayıp sağlamayacağı bilinmiyor.

Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bu günlerde yeni Devlet hastanesi için her ne kadar ihale tarihide belirlenmiş olsa bile, ihale edilip edilmeyeceği de net değil. 30 Milyon liraya mal olması beklenen diyafram duvarlar bu ekonomik verilerle 40 Milyonu bulacağı da ortada. Gümüşhane ekonomik kriz olmadan önce yeni, bir hastane binası ihale ettirebilirdi. Lakin siyasilerimiz bu sorumluluğu kabul etmedi. Hepsi kaçak güreşti. Şimdi Gümüşhane’de herkes “40 Milyon verilerek Gümüşhane’ye yeni bir hastane yapılamaz mıydı? sorularını soruyor

Gümüşhane yeni devlet hastanesi 2015 yılında bitirilmiş olup 2016 yılında hizmete girecekti. Bu tarihte hizmete sokulamayan yeni devlet hastanesinin tüm eşyaları da alınmıştı. Alınan bu eşyaların garanti süreleri bizim öğrendiğimiz kadarıyla 2 yılmış. Yani şu an itibariyle Gümüşhane yeni, devlet hastanesinde kullanılmayan tüm cihaz ve diğer eşyaların garanti süreleri dolmuş gibi… Peki bu eşyalar ve cihazlar 2 yıl daha ne olacak? En erken 2 yıl…

Madalyonun birde diğer yüzü var. Yeni devlet hastanesinin yapılması nedeniyle şu anda hizmet veren eski hastaneye hiç bir şekilde yeni yatırımlar yapılmadı. Her geçen gün nüfusu büyüyen Gümüşhane’ye bu hastane 2 yıl daha hizmet verebilecek mi? Türkiye’nin hemen hemen her ilinde vatandaşlar bir kaç hastaneden hizmet alırken bizler bu hastane hizmetlerine 2 yıl daha nasıl katlanacağız? Hizmet derken hastanede ki “Fiziki şartlardan bahsediyoruz” Biz bu ihalenin en erken 2 yıl süreceğini söylüyoruz. İhale yapılsa bile itiraz ve yer teslimi derken 2019 ilk yarısı da bitmiş olacak. Bunun üzerine 2 yıl daha eklersek bu hastanenin hizmet vermesi 2021 yılını bulabilir. Gümüşhane insanına özellikle sağlık konusunda bu muameleler revamı? Siyasetçilerimiz elini yükün altına koyarak Sağlık Bakanlığına baskı yapıp Gümüşhane’ye acil yeni bir hastane yaptırma yoluna gidemezler mi?

 

image_print

HABERLER