GÜMÜŞSU’dan Elma  Atağı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞSU’dan Elma  Atağı

Giriş Tarihi: 10 Kasım 2022 - 23:02

Son Güncelleme: 10 Kasım 2022 - 23:03

Gümüşhane’de uzun yıllardan beri ilk kez “Döküntü elma” toplayan GÜMÜŞSU, 15 günde 300 ton elmayı ekonomiye kazandırdı.

Halk arasında “ıskarta elma”, “döküntü elma” olarak tanımlanan sanayi tipi elma Gümüşhane’de yıllardır bahçelerde çürümeye terk ediliyor veya dere yataklarına atılıyordu.

Sanayi tipi olarak da bilinen, sirke yapımında, meyve suyu fabrikalarında hammadde olarak kullanılabilen, konsantre olarak da yurtdışına ihraç edilen döküntü elma için bölgenin köklü meyve suyu üretimi fabrikası olan GÜMÜŞSU tarafından başlatılan kampanya ile köylerden tonlarca elma fabrikanın bahçesine yığıldı.

Dökülen ve toprağa düşen elmaları çürümeden değerlendirilmek üzere kilogramı 1,5 TL’den GÜMÜŞSU’ya getiren üreticilere ödemeleri nakit olarak yapıldı ve ekonomiye katkı sağlandı.

Gümüşhane Belediyesi’nin kuruluşu olan Gümüşhane Şehircilik ve Sosyal Hizmetler A.Ş’ye bağlı olarak hizmet veren GÜMÜŞSU Fabrikasının Müdürü Yüksel Demir, GÜMÜŞSU olarak bölge kalkınmasına destek vermeye devam ettiklerini, bölgede atıl olarak bulunan ürünleri işleyerek ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

2021 yılında kuşburnu çekirdeğini ekonomiye kazandıran GÜMÜŞSU’nun bu yıl da döküntü elmayı üretime kazandırmak için Belediye Başkan Çimen’in talimatıyla başlatıkları kampanya ile 15 günde 300 ton elmayı çiftçiden peşin alarak ekonomiye kazandırdığını kaydeden Demir, “Yaklaşık 2 bin ton elma potansiyeli olan ilimizde 2023 yılında tamamını satın almayı planlıyoruz. Yaklaşık 11 milyonluk yatırım yapıyoruz ve ihale aşaması tamamlanan yatırımın 2023 yılı Mayıs ayında üretime başlamış olacak. 2023 yılı itibariyle bölgemizde yetişen gerek yabani gerekse bahçe bitki ve meyvelerinin tamamını işleyeceğiz. Bu yıl Belediye Başkanımız Ercan Çimen’in talimatıyla başlamış olduğumuz elma alımı sona ermiştir. Bu vesile ile Belediye Başkanımız Ercan Çimen ve Gümüşhane halkına teşekkür ediyoruz” dedi.

image_print

HABERLER