HELÂL TURİZM NEDİR VEYA NE DEĞİLDİR? PROF.DR.ORHAN BATMAN YAZDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

HELÂL TURİZM NEDİR VEYA NE DEĞİLDİR? PROF.DR.ORHAN BATMAN YAZDI

Giriş Tarihi: 14 Ekim 2018 - 19:09

Son Güncelleme: 14 Ekim 2018 - 19:09

SORULARLA HELÂL TURİZM / HELÂL TURİZM NEDİR VEYA NE DEĞİLDİR?

 (1.International Halal Tourism Congress / 07-09 April 2017 / Alanya / Turkey)

Prof. Dr. Orhan BATMAN

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi

obatman@sakarya.edu.tr

Fen bilimleri fizik âleminde gözlemlere; felsefe fizik dışı fikir âleminde muhakemelere; inanç ise kişisel alemlerde benimseme, içselleştirme ve müşteri olmaya dayanır.  Helâl turizm çalışmalarının  mantığı inançlara ve kabullere dayanmaktadır. İslami inancı olmayan birine “Helâl“ kavramını anlatmak zordur. Zaten anlamaktan ziyade anlayışlı olmayı bekliyoruz. Ortada iştah kabartan bir niş pazar söz konusudur. Kim bu işi iyi yaparsa pazardan alacağı pay da o denli büyük olacaktır.

Helâl Turizm konusunun iki önemli ayağı var. Biri Turizm, diğeri İlahiyat’tır. İlahiyat kaynaklarının  özenle taraması ve ilahiyatçı akademisyenler ile ortak çalışmaların yapılması gerekir. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki  İslami hassasiyetleri bir kalıba koymak ve herkesin beklentilerini aynı düzeyde karşılamak çok zor bir durumdur. Bu işin bir takva boyutu vardır ki İslami hassasiyet oranı maksimumdur ki bunun helâl turizm anlayışıyla karşılanması neredeyse imkansız gibidir.

Helâl Turizm işletmecilik esaslarında ortaya konmaya çalışan standartlar ancak asgari ölçütleri (yani ilahiyat tabiriyle fetva) oluşturabilir. Helâl Turizm işletmecilerin ve pazarlamacıların iştahını kabartan yepyeni bir niş pazardan global pazara doğru yelken açmaktadır. İslam ülkelerinin refah düzeylerinin artması ve buna paralel olarak eğitim düzeylerinin artması, küreselleşme ile birlikte iletişim araçlarının artması Müslümanların dünyevi beklentilerini yükseltmiştir. Cebinde fazladan harcanacak parası olan insan, içindeki merak duygusunun tahrikiyle önce seyahat, sonra dinlenme, sonra da eğlenme arzusunu tatmin etmek istemektedir. İslami hassasiyeti olan bir insanın bu arzusunu dinen Helâl olan bir yaklaşımla tatmin etmek istemesi çok doğal ve insani bir yaklaşımdır.

Yaptığımız araştırma ve gözlemlerde helâl turizm konseptinde hizmet sunan işletmelerin helâl ve turizm kavramlarını tam olarak sentezleyemedikleri gerçeğini tespit ettik. Nitekim buralardan hizmet alan müşterilerin beklentilerinin tam alarak karşılanmadığını yapmış oldukları şikâyetlerden anlaşılmaktadır. Turizmi  iyi anlayan işletmecilerin Helâl kavramını tam anlayamadıkları veya tam tersi durumda Helâli anlayan işletmecilerin Turizmi tam anlayamadıkları görülmüştür. Bu ve benzeri konuları irdeleyen alan araştırmalarına ihtiyaç vardır.

Nitelikli hizmet için olayın eğitim boyutunu mutlaka halletmek gerekir. Ülkemizde turizm alanında nitelikli bir eğitim verildiğini düşünüyoruz. Turizm eğitimi veren kurumlarda “Helâl Turizm” ile ilgili dersler açılabilir. Helâl Turizm sertifikası veren kuruluşlarla işbirliği yapıp öğrenciler ve/veya çalışanlar için sertifika programları düzenlenebilir. Lisansüstü düzeyde ise multidisipliner bir yaklaşımla ilahiyat ve turizm anabilim dallarıyla ortak programlar açılabilir.

Helâl turizmin literatüründe ve sektörel uygulamasında bir kavram kargaşası olduğu görülmektedir. Helâl turizm ile ilgili zihinleri karıştıran, kavram kargaşasına sebep olan bazı sorular aşağıda  irdelenmiştir ;

YAZININ TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ

SORULARLA HELÂL TURİZM / HELÂL TURİZM NEDİR VEYA NE DEĞİLDİR PDF

 

 

image_print

HABERLER