1727 yılında III. Ahmed’in kızı Fatma Sultan tarafından inşa edilen, 1859 yılından itibaren Gümüşhanevî Dergâhı olarak kullanılan ve 1925 yılına kadar bu işlevini sürdüren tarihî mekân, yaklaşık 100 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılıyor.

Köklü geçmişiyle dikkat çeken Fatma Sultan Camii (Gümüşhanevî Dergâhı), 29 Şevval 1447, 17 Nisan 2026 Cuma günü düzenlenecek törenle kapılarını yeniden ibadete açarak tarihî misyonunu ihya edecek.

RESTORASYON SÜRECİ
18’inci yüzyılda inşa edilen ve 1950’li yıllarda yıkıldığı ve yakıldığı belirtilen külliye, uzun yıllar boyunca yalnızca hatıralarda yaşayan bir mekân olarak varlığını sürdürdü. Tarihî ve tasavvufî kimliğiyle büyük önem taşıyan yapı, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından aslına uygun şekilde yeniden inşa edilerek ihya edildi.
Yürütülen çalışmalar kapsamında, yapının özgün mimari özellikleri ve tarihî dokusu dikkate alınarak rekonstrüksiyon süreci titizlikle gerçekleştirildi. Yaklaşık bir asırlık aranın ardından yeniden ayağa kaldırılan bu önemli mekân, tamamlanan çalışmaların ardından yeniden ibadete açılmaya hazır hâle getirildi.
MEHMET ZAHİT KOTKU AYRINTISI
Fatma Sultan Camii ve Gümüşhanevî Dergâhı, tasavvuf tarihi açısından da önemli bir yere sahip. 1920 yılında İskenderpaşa Cemaati’nin lideri Mehmet Zahit Kotku Hazretleri’nin, Şeyh Dağıstanlı Ömer Ziyâeddin Efendi’ye intisap ettiği yer olarak bilinen dergâh, bu yönüyle de manevî mirasın önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.
AÇILIŞ TARİHİ
Gümüşhaneli Sokak, Fatih, İstanbul adresindeki tarihi cami ve dergah, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Mahmut Esat Coşan Vakfı tarafından 17 Nisan 2026 Cuma günü düzenlenecek törenle açılacak.
TEŞEKKÜR
Biz de, www.gumushanedenhaber.com haber sitesi olarak Gümüşhaneli Büyük Alim Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’ne gösterilen bu çok önemli vefadan dolayı İstanbul Valiliği’ne ve Mahmut Esat Coşan Vakfı’na teşekkür ediyor, tüm Gümüşhanelileri bu tarihi açılışa davet ediyoruz.
