KÂİNATIN VE İNSANLIK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ OLAYI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

KÂİNATIN VE İNSANLIK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ OLAYI

Giriş Tarihi: 27 Kasım 2017 - 8:10

Son Güncelleme: 26 Kasım 2017 - 18:59

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Kâinatın ve insanlık tarihinin en önemli olayı; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (a.s.v.), Allah (c.c.) tarafından dünyaya gönderilmesi olayıdır.

Bu hafta 29 Kasım 2017 Çarşamba gününü 30 Kasım 2017 Perşembe gününe bağlayan gece Peygamber Efendimizin dünyayı şereflendirdiği doğum gecesidir.

Peygamber Efendimiz, bundan 1446 yıl önce miladi 571 yılında Rebiulevvel ayının 12. gecesi dünyaya teşrif etmiştir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, Allah’ın son Peygamberidir.

Peygamberimiz, insalığa gönderilmiş en büyük muallimdir.

Geçen hafta 24 Kasım’da öğretmenler gününü kutladık.

Öğretmenler Günü, öğretmenler için aynı zamanda bir murakabe, bir muhasebe günüdür. Öğretmenler öğrencilere örnek olmaya çalışırken kendileri de her zaman bir örneğe, bir öğretmene muhtaçtır.

İşte, her öğretmenin her zaman örnek alacağı en mükemmel muallim Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v.) dır.

Çünkü, Peygamberimizin öğretmenlik kaynağı Allah’dır.(c.c.) O’nun rehber aldığı kitap Allah’ın kitabı Kur’andır.

Onun için her öğretmenin mutlaka Peygamber Efendimizin hayatını, tavsiyelerini, sünnetlerini, Hadislerini okuması ve öğrenmesi gerekir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’i tanımayan, okumayan bir öğretmen ne kadar bilgili olursa olsun her zaman noksan demektir.

Allah (c.c.); Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 151. Ayetinde Peygamber Efendimizle ilgili şöyle diyor: “Nitekim kendi içinizden size âyetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab’ı ve hikmeti talim edip bilmediklerinizi size öğreten bir Resûl gönderdik.”

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (a.s.v) de bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor: “Ben ancak bir öğretmen olarak gönderildim” (İbn Mace, Mukaddime)

Bediüzzaman’ın ifadesi ile Paygamberimiz Hz.Muhammed; “Mahbub-u kulûb, muallim-i ukul, mürebbi-i nüfus ve sultan-ı ervahtır.”

KÂİNATIN EN ÖNEMLİ OLAYI

Cenabı Allah; bir Hadis-i Kutside Peygamber Efendimiz için şöyle buyurmaktadır: “Levlake levlak lemâ halaktü’l-eflâk” yani: “Ya Muhammed, sen olmasaydın ben kâinatı yaratmazdım”

Başka bir söze hacet var mı?

Kâinatın yaratılış sebebi de, insanların yaratılış sebebi de Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v) olduğuna göre, özellikle ve öncelikle her Müslümanın, Peygamberimizi çok iyi öğrenmesi, çok iyi tanıması ve ona layık bir ümmet olması gerekir.

MEVLİD KANDİLİ

Paygamberimiz Hz. Muhammed’in doğum yıl dönümü bu hafta 29 Kasım 2017 Çarşamba gününü 30 Kasım 2017 Perşembe gününe bağlayan geceye tekabul etmektedir.

Peygamber Efendimizin doğum gecesi, Müslüman ümmet tarafından her yıl “Mevlid Kandili” olarak kutlanmaktadır.

Paygamberimizin doğum gecesi bizim için müjdeli bir gece, bir sürur gecesi, bir hamt, şükür ve mutluluk gecesidir. Bizim sürurumuz; Allah’a hamd ve ibadet, Peygamberimize salavat getirmek ve dua etmek olmalıdır.

Mevlid yazarı Süleyman Çelebi Hazretleri yazdığı Mevlid kitabında Efendimizin doğum gecesini ümmetin anlayacağı tarzda çok güzel anlatmıştır.

Arapça bir kelime olan “mevlid”  doğum zamanı ve doğum yeri anlamlarına gelmekle beraber, İslam âleminde Paygamberimizin “doğumu” anlamında kullanılmıştır.

Ölüm’ün öldürülmediği bir dünyada bir yolcu olup, ahiret alemlerine gitmeye namzet olan her insan, her müslüman bu yolculukta Peygamberimiz Hz. Muhammed’e, onun dua ve şefaatine muhtaçtır.

Bilgi kirliliğinin çok yaşandığı özellikle günümüzde her müslüman; “Doğru İslamiyet’i ve İslamiyet’ layık doğruluğu” öğrenmek ve yaşamak durumundadır. Bunun da yolu Kur’an-ı Kerim’i ve Hz. Muhammed’i kendisine rehber etmekten geçer.

Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ve Allah’ın Peygamberi Hz. Muahmmed; Allah’ın dini İslamiyet’i yaşamada birbirinden ayrılmaz  iki bütündür. Bu durum; İslamî kesin bir kuraldır.

Cenabı Allah (c.c.) bizi kendisine hakiki kul, Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (a.s.v.)  hakiki ümmet eylesin. Amin.

Mevlid Kandiliniz şimdiden mübarek olsun.

İdrak edeceğimiz Mevlid Kandili münasebetiyle Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed’e salavat ve bir fatiha ile yazımızı bitirelim. El Fâtiha maas-salavât.

Güzel günler dileğiyle.

 

image_print

HABERLER