Kemalettin Hoca Pandemiyi Bu Kez Gümüşhane’den Anlattı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Kemalettin Hoca Pandemiyi Bu Kez Gümüşhane’den Anlattı

Giriş Tarihi: 03 Haziran 2021 - 23:16

Son Güncelleme: 04 Haziran 2021 - 0:27

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Gümüşhaneli Hemşerimiz Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Gümüşhane Üniversitesi Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Covid-19’da Son Durum Nedir, Pandemi Sona Mı Eriyor?” başlıklı söyleşide bütün yönleriyle pandemiyi anlattı.

Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Merve Bektaş moderatörlüğünde düzenlenen söyleşiye Prof. Dr. Kemalettin Aydın konuşmacı olarak katıldı. 

Türk televizyonlarında pandemi sürecinde vatandaşlarımızın en çok izlediği ve Covid-19 konusunda Türk Milleti’nin en çok güvendiği bilim adamlarından biri olan Prof. Dr. Kemalettin Aydın yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bazen küçük canlılar dediğimiz bakteriler, mantarlar, virüsler farklı tanımlamalar yapılsa da mikroskop ile görülebilen ve bizde hastalık yapabilme özelliğine canlılara ya da tek hücreli canlılara mikrop diyoruz. Son olarak 2019 Aralık ayında hayatımıza giren ve halen devam etmekte olan Covid-19’da bunlardan bir tanesidir. Geçtiğimiz bir yıl boyunca tartışmalara neden olan bu virüsün hayatımıza etkenliğinde poşetten, marketten ya da elbiseden ayakkabıdan geçme meselesidir. Şimdi bu virüsün yaşayabilmesi için mutlaka canlı bir hücreye ihtiyaç var. Doğal olarak da insanda da bir hücre içerisinde olmadığı sürede yaşamını devam ettirme şansı yoktur. Onun için iki metre mesafe açın diyoruz. Bu nedenle de bu virüs ile olan mücadelemizde virüsün yaşam hakkını ona tanımayacak şekilde bir başka canlı hücresi yani insan hücresiyle temas etmediği sürece virüs hayatını devam ettiremiyor. Şu an mutasyon halde olan virüs daha hızlı bulaşıyor. Mutasyon olarak bizim hayatımızdan çekilecekse çekilecek. Ya da hastalık yapma özelliği azalacak. Yeni yayımlanan makalede BioNTech mutant suşlarda (Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları) yüzde 90, AstraZeneca da yüzde 75-80 etkili olduğudur. Şu ana kadarki veriler bu eldeki mutantlara karşı aşıların da yeterli olduğu yazılıyor.”

İlerleyen dönemlerde Covid-19 ile mücadelenin kolaylaşacağı ve aşılanmayla bağışıklık kazanılacağı konularına da değinen Prof. Dr. Aydın, “Covid-19 aşısı oldu, hasta oldu diye Çok söylenen bir şey var. Bu yanlış bir tanımdır. Çünkü biz Covid-19 aşısıyla bir insanı hasta etme şansına sahip değiliz. Bu nerede olur? Canlı virüs aşıları vardır. Orada aşıyla verdiğiniz bir virüsün hasta etme riski olabilir. Ama burada Covid-19 aşısında ölü virüsü veriyorsunuz. Ölü virüsün de hasta etme şansı yok. Ama hastalığın kuluçka süresi dediğimiz 2 ila 14 günlük süresi vardır. Biz öncesinde bir şekilde bu virüsü kaptıktan sonra aşı olduğumuzda o zaman aşı oldu hasta oldu deniliyor. Ama aslında değildir. Aşı olmadan önce virüsü almış demektir. Bir de ikinci aşıyı yaptıktan 15 gün sonra koruyucu oluyor. Aşı oldum, artık korundum bana daha da hastalık yapmaz gibi boşluğa düşmemek lazım. Buradan da sorunun öz cevabı olarak aşı hasta etmez diyebiliriz. Çünkü canlı değil aşılarımız.” sözlerine yer verdi.

Söyleşinin sonlarına doğru katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Aydın, “Bu evrende biz olduğumuz gibi Allah’ın yarattığı birçok canlı var. Virüsler imkân bulduğu sürece salgınlar yaşanmaya devam edecektir. Bu doğal bir süreçtir. Bizlerin her zaman bunlar olacakmış gibi hazırlığımızı yapmamız gerekiyor. Örneğin salgının birinci dönemi biterken İstanbul’da 1008 yataklı iki tane pandemi hastanesi yapılırken de ben o zamanda onu söylüyordum. Bunu yapacaksın ve oraya koyacaksın. Belki salgın bitecek ama bitmez ve geri gelirse elinde bu altyapının imkanları olması lazım.” dedi.

Programa değerli bilgileriyle katılım gösteren Prof. Dr. Kemalettin Aydın’a teşekkürlerini ileten Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen program hakkında şunları söyledi:

“Hastalıklar üzerine yaptığımız açıklamalarda sürekli şunu söyleriz. ‘Hastalık öldürmez, bilgisizlik ve yanlış bilgi insanı öldürür.’ Covid-19 salgını ortaya çıktığından bu yana gerek ülkemiz ve gerekse de tüm dünya gündemini yoğun bir şekilde meşgul etmeye devam ediyor. Salgının kendisi olduğu kadar salgınla beraber yayılan yalan yanlış kirli bilgilerde insanlarımızı bu süreçte tehlikeye atmaktadır. Bu gibi bilgilerin önüne geçmek için de ilk elden konunun uzmanları tarafından insanlarımızın aydınlatılması gerekmektedir. Bundan dolayı Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen bu programda anlatılan bilgilerin büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. Değerli bilgileriyle programa katılıp bizleri bilgilendiren Prof. Dr. Kemalettin Aydın hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Lütfen salgına karşı aşı sıramız geldiğinde aşılarımızı olalım. Sağlıklı ve mutlu günlere tekrar kavuşalım.”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 03.06.2021

image_print

HABERLER