M. FATİH ÇOBAN, GÜMÜŞHANELİ OSMAN KAYA’NIN ŞİİR KİTABINI BASTIRDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

M. FATİH ÇOBAN, GÜMÜŞHANELİ OSMAN KAYA’NIN ŞİİR KİTABINI BASTIRDI

Giriş Tarihi: 03 Mart 2020 - 23:34

Son Güncelleme: 03 Mart 2020 - 23:34

Gümüşhane’de Şairlik geleneğinin son temsilcilerinden, yaşayan çınarlarından ve Halk ozanlarından olan Osman KAYA’ nın çeşitli konu ve dallardaki şiirlerinin yeraldığı “CAN BAĞI’MDAN” isimli kitap İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih ÇOBAN tarafından bastırıldı.

“Foter Osman” mahlasını kullanan Osman KAYA’ nın memleketi olan Gümüşhane’den uzakta yıllarca yaşamış olduğu yurt dışındaki çilekeş gurbet hayatı döneminde yazmış olduğu çeşitli konulardaki şiirleri 165 sayfalık “CAN BAĞI’MDAN” isimli eserle hayat buldu.

Kitapla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Fatih ÇOBAN: “Şair ve Baba dostu Osman KAYA Amcamızın 700 e şiiri bulunmaktaydı. Her görüşmemizde bunları bir eserde toparla diye kendisine serzenişte bulunurdum. Ama ne hikmetse uzun yıllar bu şiirleri hiç bir zaman bir kitapta toplamak istemedi. Kendisini en son Bağcılar’daki evinde ziyaret ettiğimde şiirlerinin tamamını bana vererek göz gezdirmemi ve incelememi istedi. Ben de kendisini kırmayarak bu hareketinden kendime bir mesaj çıkardım ve kısa zamanda çalışmalara başladım. Osman KAYA üstadımızın bu güzel ve anlamlı şiirlerinin bir araya toplandığı eserin çıkarılmasını Rabbim yıllar sonra bizlere nasip etti. Kitabı tüm hemşehrilerimizin, tüm gönül dostlarımızın ve tüm şiir severlerin beğenisine sunarken Üstad Osman KAYA Amcamıza da hayırlı, sağlıklı ve imanlı ömürler diliyorum” dedi.

Tüm tashih, basım ve yayın koordinatörlüğünü İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih ÇOBAN’ın yaptığı “CAN BAĞI’MDAN” isimli kitaba ulaşmak isteyenler Mehmet Fatih ÇOBAN (0 542 729 29 29 – 0 532 736 29 ) ile irtibata geçebilirler.

Osman KAYA (Foter Osman) kimdir ?

Gümüşhane Merkez köylerinden Gökdere-1(Hur) köyünde doğdu.1936 doğumludur. Baba adı ; Rıfat’tır. 1954 yılında ilkokulu bitirdikten sonra şiirlerinde de çokça bahsettiği üzere malum çileli gurbet hayatı onu beklemektedir. Öğretmenleri okumasını gerçekten çok istemelerine rağmen ailesi okumasına pek razı olmamıştır. Çünkü yaşadığı köy, bir orman köyü idi. Bolca odun satıp para kazanacaktı. Küçük yaşta evlenerek yurttan ve yuvadan uzak çileli bir gurbet hayatına adım attı. Çocuk denecek yaşta ayrıldığı Gökdere köyünden Almanya’ya giderek çok uzun bir müddet orada işçi olarak çalıştı. Osman KAYA, Şiirlerinin bir çoğunda Gümüşhane özlemini, vatan ve memleket sorunlarını, insanların çoğunun çile ile yaşamış oldukları gurbet hayatını samimi ve gerçekçi duygularla sade, rahat, içtenlikle anlatmış ve kaleme almıştır. Evli ve üç erkek çocuğu babası olan OSMAN KAYA, çileli gurbet hayatını tamamlayarak vatanına dönüş yapmıştır. Bir müddet Edirne’de ikamet ettikten sonra İstanbul’a yerleşmiştir. Halen İstanbul-Bağcılarda ikamet etmektedir. Yaz aylarının büyük bir kısmını Gümüşhane’de ve Merkeze bağlı Gökdere köyünde geçirmektedir.

image_print

HABERLER