Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının 83.Yılında Gümüşhane’de Anıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının 83.Yılında Gümüşhane’de Anıldı

Giriş Tarihi: 10 Kasım 2021 - 16:21

Son Güncelleme: 10 Kasım 2021 - 16:23

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 83.yılında Gümüşhane’de düzenlenen törenlerle anıldı.

İlk anma programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtında yapıldı. Vali Kamuran Taşbilek ve Belediye Başkanı Ercan Çimen şehit aileleri ve gazilerle birlikte çelenkleri anıta sundular.

Saatler 09.05 i gösterdiğinde  2 dakikalık saygı duruşunda bulunularak bayraklar yarıya indirildi.  İstiklal Marşı’nın okunması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından anıt önü etkinliği sona erdi.

İkinci anma programı Gümüşhane Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuaye alanında resim sergisinin gezilmesinin ardından Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program icra edildi.

Programda konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek şunları söyledi:

“57 yıllık ömrüne koca bir tarihi sığdıran, bir tarih gibi yaşayıp bir tarih gibi ölen, Cumhuriyetimizin kurucusu, İstiklal ordumuzun şanlı Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, verdiği destansı mücadele ile bize millet olmayı, bize birliği, beraberliği öğretti. Şehitlerimizin kanları ile bina ettiği Cumhuriyetle de şanlı bir devleti bize teslim etti, emanet etti. Cumhuriyetin 15 yıllık süreci içerisinde çok büyük devrimler, çok büyük çalışmalar, destansı mücadeleler, destansı gayretlerle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma yolunda büyük çabalar sarf ederek 1938 yılında ebediyete irtihal etti. Gençler Gazi Mustafa Kemal Atatürk devletin yaşadığı sıkıntıları, milletin yaşadığı sıkıntıları görerek 19 Mayıs 1919 da Samsun’da başlattığı destansı mücadelede güvendiği tek bir unsur vardı. Yüce Türk milleti, milletin evlatları. Milletinin esir olmayacağını, milletinin hür ve bağımsız yaşama arzusunu en iyi bilen Atatürk olduğu için milletine güvenerek bir yola çıktı. O yolda arkadaşlarıyla, kahraman silah arkadaşlarıyla, milletimizin necip evlatlarıyla beraber destansı bir mücadele verdi ve o mücadeleyi 7 düvele, bütün tarihe kahramanlık hikayesi olarak yazdırdı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman arkadaşları kurdukları Cumhuriyeti de muasır medeniyetler seviyesine taşıma noktasında çok büyük bir gayret, azim, fedakarlıkla çalışarak cumhuriyetin bugünlere gelmesine vesile oldular. Gençler, bugün bu Cumhuriyet sizlere emanet. Büyük bir bedelle, temelinde kan ve gözyaşı olan Cumhuriyeti, devletimizi çok yüksek seviyelere, muasır medeniyetlerin de ötesine taşıma görevi sizin. Sizler bu görevi yerine getirirken her şeyden önce birbirinizi çok sevmek zorundasınız.  Kışkırtma ve tahrikler karşısında birbirinizden şüphe duymadan, hepimizin ortak varlığı, şeref simgesi olan şanlı devletimizi, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatma noktasında el ele, gönül gönüle, omuz omuza büyük bir mücadele ile dünyayı anlayarak, dünyayı özümseyerek, onların da önüne geçecek bir çalışmayla, çalışkanlıkla sizin omuzlarınızda yükselecek bir Türk devleti var. Bunun sorumluluğu, bunun bütün yükü sizlerin omuzunda. Biz de milletin evlatları olarak sizlere çok büyük bir güvenle inanıyoruz. Allah’ın izniyle siz atalarımızın başardığını çok daha ileri noktalara taşıma noktasında büyük gayretler göstereceksiniz. Ve aldığınız emaneti kıyamete kadar sizden sonrakilere devrederek birlik, beraberlik içerisinde bu devletin payidar olmasını, kıyamete kadar var olmasını sizler sağlayacaksınız.”

Okul müdürü Abdulhaki Turhal’ın günün anlam ve önemiyle ilgili konuşması ve bir öğrencinin Atatürk’ün hayatıyla ilgili yazıyı okumasının ardından aynı okul öğrencileri tarafından “Bir ömrün hikayesi” konulu oratoryo gösterisi sahnelendi.

Atatürk Haftası nedeniyle düzenlenen “Atatürk’ü anlamak” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program son buldu.

image_print

HABERLER