SALGIN ORANI KONUSUNDA GÜMÜŞHANE İLE İLGİLİ YANLIŞ ALGI DÜZELTİLMELİDİR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

SALGIN ORANI KONUSUNDA GÜMÜŞHANE İLE İLGİLİ YANLIŞ ALGI DÜZELTİLMELİDİR

Giriş Tarihi: 21 Haziran 2020 - 15:47

Son Güncelleme: 21 Haziran 2020 - 16:12

Tüm dünyayı ve insanlığı tehdit eden Kovid-19 salgını ile mücadelede Türkiye dünyanın en iyilerinin başında geliyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ve Sağlık Bakanımız Sayın Koca’nın salgın dönemini başarılı yönetimleri ve kamu düzeninin sağlanmasında İçişleri Bakanımız Sayın Soylu’nun hassasiyeti ve başarıları bizi son derece memnun etmektedir. Biz vatandaşlar olarak hepsinden memnunuz. Allah razı olsun diyoruz.

Sağlık Bakanımız Sayın Koca hemen hemen her gün çok şeffaf bir şekilde Türkiye’deki gelişmeleri rakamsal olarak açıklıyor.

Sağlık Bakanımız Sayın Koca’nın  17 Haziran 2020  tarihinde yaptığı açıklamada Gümüşhane’nin Türkiye’de en yüksek ölüm oranlı il olduğunu açıklaması maalesef yanlış anlamalara neden oldu. Pek çok tanıdığımız telefonlarla arayarak hayretlerini ifade ettiler. Açıklama basında ve sosyal medyada yer alınca Gümüşhane algısında da olumsuzluklar yaşandı.

Halbuki; Gümüşhane, koronavirüs olayında Türkiye’nin  en temiz ve sağlıklı illerinin başında yer alıyor. Sağlık Bakanımız’ın konuşmasında zikrettiği oran doğru olmasına rağmen genelleme ve algıda bir yanlışlık var.

O da şudur:

Büyük olaylarda küçük rakamların orantılanması her zaman yanlış sonuçlar doğurur. 83 milyonluk Türkiye’de ve 163 bin nüfuslu Gümüşhane ilinde çok küçük ramların orantılanması yanlış sonuçlara ve algılara neden olabilir. Örneğin; Gümüşhane’de sadece iki koronavirüs olayı olsaydı ve bunun bir tanesi ölümle sonuçlansaydı Gümüşhane’deki ölüm oranı matematiksel olarak %50 olacaktı. 2 kişi ile yapılan ve %50 çıkan ölüm oranı Gümüşhane iline genellenebilir miydi? Gümüşhane’de ölüm oranı %50 denilebilir miydi?..

2 kişi ile ilgili istatistik veya oransallık 163 bin kişilik Gümüşhane için genelleme olamayacağı gibi, Gümüşhane ilinde bugüne kadar rastlanan KOVİD vakası toplamı olan 41 sayısı ve 5 ölüm olayının oranlaması sonunda çıkan yüzdelik rakamda Gümüşhane ili için sağlıklı bir sonuç olmayacaktır.

41 vaka sayısı ve 5 ölüm olayının orantılanması ve bu oranla Gümüşhane’nin Türkiye’de en yüksek il gösterilmesi hem algı yanlışlığına neden olmuş, hem de Gümüşhanelilerin moralini bozmuştur.

Genellemeye neden olan bu algının düzeltilmesi yararlı olacaktır.

Gümüşhanelileri üzen açıklama sonrasında Gümüşhane’de yayın yapan Gümüşkoza Gazetesi sahibi Sayın Hüseyin Çelik’in 19 Haziran tarihli köşe yazısından da bir bölüm almak istiyorum.

Sayın Çelik şunları yazmış:

“…İstatistiki bilgiye bakınca Türkiye’de ki ölüm oranlarında 4 bin 861 olan toplam ölümde, 5 ölümle Gümüşhane yüzde 0.1 iyi bir noktada. 182.727 kişilik pozitif vaka sayısında ise 41 kişiyle binde 0.02 olarak yine iyi bir istatistik yakalarken maalesef ölüm oranında Türkiye birincisi olarak gösterildi, buda bizi çok üzdü. Çünkü bu işler bir algı meselesi.

200 -300 ölümün gerçekleştiği vilayetlerin adı anılmıyor ama 5 ölümün gerçekleştiği Gümüşhane Türkiye’de en çok ölüm oranında birinci gösteriliyor. Sanki Gümüşhane’de korana kol geziyor.5 kişinin koranadan öldüğü Gümüşhane’yi vefat oranı en yüksek il olarak açıklayan sağlık bakanı Fahrettin Koca’ya Gümüşhane halkı adına teessüflerimiz iletiyoruz. Bazı şeyler vardır. “Şüyuu vukuundan beterdir” derler işte tam da bu noktadayız. Ortada 5 ölüm var ama Türkiye birincisiyiz!..”

SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI ÜZMEMELİYİZ

Salgın sürecinde Gümüşhane’de Sayın Valimizden Sayın Sağlık Müdürümüze, Sayın Hastane yönetimine ve tüm sayın sağlık çalışanlarına kadar herkes canla başla mücadele ettiler ve ediyorlar.

Her zaman olduğu gibi koronavirüs sürecinde de gece gündüz demeden her türlü risk altında çalışan Gümüşhane sağlık ordusunu ve Gümüşhanelileri bu gibi haberler üzer. Onların her zaman morale ihtiyacı var. Biz hepsine teşekkür ediyoruz.

Biz; Sağlık Bakanımız Sayın Koca’yı çok seviyoruz ve takdir ediyoruz. Çünkü; Öncelikle liderimiz ve dünya lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dava ve yol arkadaşı. Mesleğinde ve yönetiminde çok başarılı. Biz bu başarılarının devamı için de ona her daim duacıyız. Ve Sayın Bakanımızdan bu vesile ile bir isteğimiz var. Gümüşhane’nin fedakâr sağlık ordusuna teşekkür etmesini ve oluşan yanlış algıyı sonlandırmasını istiyoruz. Gümüşhane; küçük rakamların oransal  sonuçlarına feda edilmemelidir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER