SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ DUYARSA GÜMÜŞHANE’DEKİ BU SORUN ACİLEN ÇÖZÜLÜR AMA… - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ DUYARSA GÜMÜŞHANE’DEKİ BU SORUN ACİLEN ÇÖZÜLÜR AMA…

Giriş Tarihi: 09 Eylül 2019 - 8:20

Son Güncelleme: 07 Eylül 2019 - 17:22

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Gümüşhane’de pek çok sorun zaman içinde çözüldü ama, bir sorun var ki, yıllardır çözülemediği gibi daha da karmaşık hale geldi.

Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde Gümüşhane Üniversitesi ana giriş kapısı karşısında karayolu üzerinde yer alan devasa demir yaya üst geçidi.

Yapılalı belki yirmi yılı aşkın olan bu üst geçit, günümüzde Bağlarbaşı mahallesi sakinleri için çözüm değil sorun olmaya başladı.

ÜST GEÇİTİN BAĞLARBAŞI MAHALLESİ İÇİN SORUN OLAN YÖNÜ NE İDİ?

Bağlarbaşı mahallesi içinden geçen karayolunun yeni muhtarlık binasını geçince başlayan ve sanayi sitesi önüne kadar  devam eden tahminen 500 metrelik bir bölümünde gidiş geliş olarak yol ikiye ayrılmış durumda. Bu gidiş geliş yollarının arası ise yayaların geçişini önlemek için demir parmaklıklarla kapatılmış durumda.

Bağlarbaşı mahallesinden ana karayoluna çıkıp şehir istikametine gidecek kişiler karşı kaldırıma yani Üniversite istikametine geçmek istediklerinde, ya da dolmuşlarla şehre gitmek istediklerinde ya da aile sağlığı merkezine gitmek istediklerinde bu demir parmaklıklı bölümü geçemeyince Üniversite’nin önünde bulunan üst geçidi kullanmak zorunda kalıyorlar.

Buraya kadar her şey normal… Karayolları Bölge Müdürlüğü meydana gelebilecek tehlikeleri önlemek için bu önlemleri almış. Ama, gelin görün ki, bu devasa demir üst geçit yaşlı, hasta, engelli bireylerin ve anaokuluna ve ilkokula gidecek çocukların kullanmasına uygun değil. Yani ulaşılabilir özellikte yapılmamış.

Mesela 45 dereceye varan çıkış ve iniş merdivenleri ve  bu çıkış ve inişlerde 45 er adet merdiven basamağı çocukların, normal,  yaşlı, hasta ve  engelli vatandaşların kullanımına imkan vermiyor.

Bağlarbaşı mahallesinde Ahmet Ziyaüddin Camii tarafında oturan yaşlılar, hastalar, engelliler ve çocuklar üniversite tarafına geçecekleri zaman kara kara düşünüyorlar. Mahalledeki aile sağlığı merkezi üniversitenin giriş kapısının yanındaki eski tarihi binada hizmet veriyor. Hastaların buraya ulaşması için de devasa demir merdivenlerden çıkıp, üst geçidi aşmaları gerekiyor. İşte asıl sıkıntı da burada…

Engelli vatandaşların ise bu üst geçiti kullanmaları zaten hiç mümkün değil…

Bağlarbaşı mahallesi sakinleri yıllardır Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Camii önündeki köprü çıkışı ile karayollarının birleştiği noktaya  bir kavşak yapılmasını, ya da bu bölgede bir ışıklı basgeçli sistem kurulmasını istiyorlar ama, Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü  bir türlü bu isteği ve bu bölgedeki sorunu görmüyor ve teklifleri de reddediyor.

Bağlarbaşı Mahallesi Muhtarlığı ve mahalle sakinleri konuyu defalarca yetkililer nezdinde gündeme getirdiler, Gümüşhane basını sorunu defalarca yazdı, haberleştirdi, biz de yazdık ve yine yazıyoruz…

Yetkililerden hiç kimse bugüne kadar empati yapıp da bu çok önemli soruna çare üretmedi.

ERİŞİLEBİLİRLİK YENİLEMESİ YAPILMAYAN ÜST GEÇİT İÇİN KARAYOLLARI SUÇ İŞLİYOR

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 2. Maddesinde şöyle denilmektedir: “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar,  mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde engellilerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilir.”

Bu kanun 7.7.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. O tarihten itibaren bugüne 14 yıl geçmiş. Halbuki, geçici 2. Madde gereği  sekiz yıl içinde  bu devasa üst geçitin engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi kesin bir emir iken Karayolları Bölge Müdürlüğü bu erişilebilirlik uygunluk çalışmasını yapmadığı için suç işlemiştir.

Üst geçitlerde engellilerin erişilebilirlik özellikleri ve standartlarının neler olduğu ise Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayımlanan  TS 12576 nolu tebliğde belirtilmiştir.

DENETİM YAPMAMAK DA SUÇ

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’una istinaden çıkarılan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” ise 20.07.2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu yönetmelikte engelli vatandaşların hayatlarını zorlaştıran engellerin ortadan kaldırılması için yapılması gereken çalışmaların denetlenmesi ve takibi görevi  o zamanki adı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, şimdiki adı ile  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına verilmiştir. 

Bu yönetmeliğin 5. Maddesinde ise illerde vali ya da görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığındaki bir komisyon, kamunun yaptığı yapı ve tesislerde engellilerin erişilebilirlik hususlarını denetlemekle görevli kılınmıştır.

Gümüşhane’de böyle bir komisyon bugüne kadar kuruldu mu? Kurulmuşsa Bağlarbaşı mahallesindeki bu engelliler için erişime engel olan devasa üst geçit hakkında ne yapıldı acaba?

SONUÇ

Bağlarbaşı mahallesindeki devasa demir üst geçit her bakımdan hem normal vatandaşlar, hem de engelliler, yaşlı ve hasta vatandaşlar ve okul çağı çocukları için ulaşıma ve erişilebilirliğe engeldir.

Bir an önce bu üst geçidin ulaşıma ve erişilebilirliğe uygun hale getirilmesi gerekir ki bu konuda en acil ihtiyaç asansör veya yürüyen merdivendir.

Bunlar yapılamadığı takdirde kanunen suç işlenmiş olunur.

Bir diğer çıkış yolu da  Bağlarbaşındaki  kadim mahalleyi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Camii Önünden karayoluna bağlayan bölümde bir mini yaya geçidi yapmak ve bu geçidi “Basgeç” veya diğer trafik ışıkları ile kontrol altına almaktır.

CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN ERDOĞAN BU SORUNU DUYSA…

Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi sakinlerinin çocuğu ile, genci ile, yaşlısı ile, hastası ile ve engellisi ile bu üst geçidi kullanırken neler çektiğini Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan duysa mahalleli yıllardır çekilen çileden bir an önce kurtulur diye düşünüyorum.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER