Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi, Gümüşhane Lisesi’nin profesyonel programı ile kutlandı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

27 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi, Gümüşhane Lisesi’nin profesyonel programı ile kutlandı

Giriş Tarihi: 19 Mart 2024 - 10:20

Son Güncelleme: 19 Mart 2024 - 10:22

Gümüşhane’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Türk tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü gurur ve coşkuyla kutlandı.

Kutlama programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına Vali Alper Tanrısever, Belediye Başkanı Ercan Çimen ile Gümüşhane Şehit Yakınlarına ve Gazilerine Yardım Derneği’nin şehit aileleri ve gazilerle birlikte çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından buradaki program sona erdi.

Vali Alper Tanrısever ve beraberindeki heyetin Hasanbey Mahallesinde kabri bulunan Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk’un mezarının ziyaret ederek karanfil bırakmasının ardından anma programı Gümüşhane Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirildi. 

“Çanakkale, tüm vatan çocuklarının cennet vatanımız için kara toprağa girdikleri yerdir”

Gümüşhane Lisesi tarafından hazırlanan resim sergisinin gezilmesinin ardından öğretmenlerin katkılarıyla öğrenciler tarafından hazırlanan oyunun sahnelenmesi ile devam eden programda konuşan yapan Gümüşhane Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ertuğrul Oğuzhan, “İstiklal savaşında elde edilen zaferin adeta bir önsözü ve başlangıcı olan Çanakkale Deniz zaferi milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biridir. Bu zafer, tarihten silinmesi istenilen bir milletin vatanını ve milletini canı pahasına nasıl savunacağını bakımından insanlık tarihi için de ibret alınması gereken bir hadisedir. Çanakkale vatan kalbinin attığı yerdir. Bir hilal uğruna batan güneşlerin kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü al bayrağa kanlarını verdiği yerdir. Çanakkale, 26 Ağustos 1071’de Malazgirt ovasında sizlere ebedi bir vatan bıraktım diyen ve  tüm vatan çocuklarının her taşı yakut olan cennet vatanımız için kara toprağa girdikleri yerdir. Selam olsun Çanakkale ruhuyla birleşen gönüllere” ifadelerini kullandı.

“Dünyada eşi benzeri olmayan bir destan”

Çanakkale Zaferinin millet olma bilincinin tohumları atılarak kurtuluş savaşının kazanılmasına zemin hazırlayan ve 60 bin şehit verdiğimiz, azmin ve inancın unutulmaz mücadelesi olduğunu kaydeden Jandarma Teğmen Seydi Ahmet Ertürk ise “Bugün tarih boyunca gurur, azim ve kararlılık ile mücadele ederek şanına şan katan, bir devir açıp bir devir kapatan, milletin sinesinde ölümsüzleşen, kalpleri iman ve sorumluluk aşkı ile vatan ve hürriyet uğruna, Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Dumlupınar’da, Çanakkale’de, Sakarya’da ve saymakla bitmek bilmeyen nice yerlerde  canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi andığımız 18 Mart Şehitler Günü. Bugün Türk Ulusunun dünya tarihindeki akışı üzerinde belirleyici bir rol oynadığı bir dönüm noktası olan Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü. Çanakkale Zaferi millet olma bilincinin tohumları atılarak kurtuluş savaşının kazanılmasına zemin hazırlayan ve 60 bin evladımızı şehit verdiğimiz, azmin ve inancın unutulmaz mücadelesidir. Sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretleri ve Allah Allah nidalarıyla şehadete gülerek koşan şanlı ecdadımız mukaddes vatan toprakları için seve seve canlarını feda ederek, ulusumuzun kaderinin yeniden yazılmasında dünyada eşi benzeri olmayan bir destanın sahibi olmuşlardır. Bizlere çaresizlik, yokluk ve imkansızlık içinde nasıl başarılı olunacağının en kutsal ve güzel örneğini göstermişlerdir. Aziz şehitlerimiz, sizler bayrağımıza renk oldunuz. Bu toprakları kanlarınız ile sulayarak bizlere vatan yaptınız. Ölümsüzleşen adlarınız tarihe yazıldı. Bugün gönlümüzde oluşan duygu yav ve üzüntü değil gurur, iftihar ve mutluluktur. Sizler ölmediniz daima kalbimizde yaşayacaksınız. Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ Şehitler Günü münasebetiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Çanakkale Şehitlerimizi ve bugüne dek hiç düşünmeden canını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla anıyor aziz şehitlerimiz ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimize rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” adlı oyun sahnelendi. 

Anma programı aziz şehitlerimiz ve ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizin ruhları için Kemaliye Camii’nde Mevlid-i Şerif okutuldu.

Haber: Zeynep Kaya – Kuşakkaya Gazetesi

image_print

HABERLER