ŞİRAN'DA ASPİR BİTKİSİNDEN BAŞARILI SONUÇ ALINDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ŞİRAN’DA ASPİR BİTKİSİNDEN BAŞARILI SONUÇ ALINDI

Giriş Tarihi: 22 Eylül 2020 - 10:06

Son Güncelleme: 22 Eylül 2020 - 10:06

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde 7 bin dönüm araziye ekilen aspir bitkisinin hasadı devam ediyor.

Şiran ilçesinde 30 yıldır ekilmeyen tarlalara aspir bitkisi ekimi yapılarak Belediye’nin öncülük ettiği projede 7 bin dönüme ekilen aspir bitkisiyle bu yıl 5 milyon lira tarımsal hasıla bekleniyor.

Şiran ilçesinde deneme üretimleri başarılı olan ve yalancı safran olarak adlandırılan aspir bitkisi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Şiran Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle bu yıl 4 bin 500 dönümü 30 yıldır ekilmeyen olmak üzere toplam 7 bin dönüm araziye ekilen aspir bitkisinin hasadı devam ediyor.

Son yıllarda lavanta, kara buğday, kuru fasulye ve nohuttan sonra yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı yüzde 30-50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspir Gümüşhane’nin yeni tarımsal ürünü.

Şiran Belediye Başkanı Mutlu Özel, İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Halep, İlçeye bağlı Evren Köyünde 2 bin dönüm arazide yapılan aspir hasadına katıldı.

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de ekilmedik alan bırakmamaya çalıştıklarını, özellikle atıl ve kullanılmayan arazilerin üretime kazandırılması noktasında çalışma yaptıklarını belirterek, aspir bitkisinin kurak alanlarda her hangi bir sulama ve gübreleme işlemine gerek duyulmadan yetiştirildiğini ifade ederek şunları söyledi, “Daha önceki yıllarda deneme üretimini yaptığımız aspir yetiştiriciliğini Şiran ilçemizde başlattık. İl Özel İdare destekli aldığımız 28 ton aspir tohumunu çiftçilere dağıtımını gerçekleştirdik. Şiran Belediye Başkanımız projeyi sahiplendi. Alet ve ekipman desteğini sağladı ve bir firmayla sözleşmeli üretim modeline geçerek 75 çiftçimizle 7 bin dönüm alanda üretim yapıldı. Amacımız hem kırsalda yaşayan insanların gelir seviyesini yükseltmek hem de boş olan tarım arazilerini üretimi kazandırmak”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleri de dikkate alındığında aspirin üreticiye ciddi ek gelir getirecek bir bitki olduğunu ifade eden Müğdür Birşen,  “Aspirin hem gıda hem de enerji sektöründe kullanılan önemli bir bitki. Aspirden Yağ elde edilmesi, samanı ve küspesi çok değerli. Potasyum ve yağ oranı çok yüksek. Omega 3 ve omega 9 barındırıyor. Aspir hayvanlara yem olarak veriliyor. Hasatla birlikte 3 bin 500 ton kaba yem, bin ton aspir tohumu, 400 tonluk bir yağ elde etmeyi hedefliyoruz. Gümüşhane’de aspir yetiştiriciliği hem Şiran’da hemde diğer ilçelerimizde yaygınlaştıracağız. Projeye çok büyük katkıları olan Şiran Belediye Başkanımız Mutlu Özel’e çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

İklim değişimiyle birlikte tarımın da değişmesi gerektiğinden hareketle ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla hem atıl durumdaki arazileri üretime kazandırdıklarını hem de Gümüşhane özelinde ürün desenini zenginleştirdiklerini dile getiren Birşen şunları söyledi, “Bu manada lavanta yetiştiriciliğini başlattık. Bu da çiftçimiz tarafından çok kabul gördü. Kelkit ve Köse ilçemizde de kara buğday yetiştiriciliğini yaygınlaştırdık. Kelkit’te yine kuru fasulye üreticiliği ön plana çıktı. Sulama amaçlı yapılan göletlerin faaliyete geçmesiyle ürün desenimiz her geçen gün zenginleşecek, tarımsal hasılamız her geçen gün artacaktır”

Bölgenin tarım ve hayvancılık anlamında önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Şiran Belediye Başkanı Mutlu Özel, çiftçinin kalkınması amacıyla ekonomik değeri yüksek ürünlere yöneldiklerini belirterek, “Bize bitkinin tohumunu, gübresini ve akaryakıtını sağlamalarını istedik. Biz de belediye olarak aracı olup sözleşmeli çiftçilik modeli oluşturup ürünü ektirmeyi teklif ettik. Firma ile anlaşma sağladık. İlçemizde çiftçilerimize bu işi anlattık. 75 çiftçimizle beraber bu yola çıktık. Tohumunu gübresini akaryakıtını sağladık. Ekiminde yardım ettik. Alet ekipman desteği sağladık ve bugüne getirdik” dedi.

image_print

HABERLER