SİZİN EVİNİZDE 'İSLAM İLMİHALİ' VAR MI?.. - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

SİZİN EVİNİZDE ‘İSLAM İLMİHALİ’ VAR MI?..

Giriş Tarihi: 18 Şubat 2018 - 14:03

Son Güncelleme: 18 Şubat 2018 - 14:03

Evlerimizde bulunması gerekli önemli dini kitaplar şunlardır: Kur’an-ı Kerim, Kur’ân tefsiri, Kur’an meali, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (a.s.v.) hayatı ve hadisleri ve bunlardan sonra ise İslam İlmihali.

Bugün ülkemizde evlerimizin hemen hemen hepsinde Mukaddes Kitabımız Kur’an-ı Kerim bulunmaktadır.

Kur’an; Müslüman Türk evlerinin baştacı kitabıdır. Evinde Kur’an olmayan hiçbir ailemiz yoktur. Bu güzel hasletten dolayı Allah’a hamt etmek gerekir.

Kur’an’ın olduğu evlerimizde Kur’an meal ve tefsirleri de bulunmalıdır. Müftülüklerimize danışarak Kur’an meal ve tefsirlerinden de birer takım evlerimize almalıyız. Bu konuda tavsiye edeceğimiz kaynaklar Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarıdır.

Evlerimizde mutlaka bulunması gerekli bir önemli kitap da “İslam İlmihalidir.”

Peki sizin evinizde İslam İlmihali kitabı var mı?..

İslam dinine ait bilgilerin geniş olarak yer aldığı kitaplara “İslam İlmihali” denilmektedir.

İlmihal, İslam’ı yaşama ilmi demektir.

Günlük yaşantımızın olmazsa olmazları vardır; nefes almak, beslenmek, uyumak, v.b. gibi. Dini hayatımızın da abdest almak, gusül abdesti almak, namaz kılmak, temizlik yapmak v.b.gibi olmazsa olmazları vardır…

Dini konuları her an danışacağımız, soracağımız bir kaynağın, bir kitabın evimizde, elimizin altında bulunması çok önemlidir. İşte bu ihtiyaçları gören en önemli kaynak kitap İslam İlmihalidir.

“İlmihal kitapları” bir Müslüman’a gerekli olan her türlü ibadet bilgilerini içinde saklar. İlmihal vasıtasıyla doğru ibadetleri ve ibadetlerin doğruluğunun nasıl olması gerektiğini öğreniriz. Bunu içindir ki, her evde bir ilmihal bulunması gerekir.

İlmihal kitaplarının yeri ise, kesinlikle kütüphane ve kitaplık olmamalıdır. Bilgisayar masaların üstü, çay sehpaları, mutfak masası hatta yatak odası dahi ilmihal kitabının bulunduğu yer olmalıdır. Yani el altında ve göz önünde bulunmalıdır ki her an ona bakıp bir şeyler okunmalı, bir şeyler öğrenilmelidir.

Günümüzde pek çok kişi, abdest, namaz, oruç, gusül, helal ve haramlar gibi konuları bilmemektedir. Aslında kendilerine güzel bir rehberlik yapılırsa bunları öğrenmeye de can atmaktadırlar.

Diğer taraftan insanlar “ayıp” olur düşüncesiyle pek çok dini konuyu da kimseye soramamaktadır. Örneğin gusül abdestinin nasıl alındığını bilmeyen pek çok kişi, bunu en yakın arkadaşına bile ayıp olur düşüncesiyle soramamaktadır. Halbuki; evlerimizde İslam İlmihali varsa, kimseye sormadan bu konuyu oradan öğrenmemiz mümkündür.

Her evimizde mutlaka bir “İslam İlmihali” bulunmalıdır. İlmihal kitapları için de yine Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından tercih etmek gerekir.

Sadece gençler değil, yaşı kemale gelmiş olan kişiler de ilmihalleri okumalıdır. Unuttukları konuları tekrarlamak ve hatırlamak, bilgi tazelemek her zaman gereklidir.

Günümüzde, özellikle ülkemizde pek çok değerli bilim adamının hazırladığı pek çok ilmihal kitabı bulunmaktadır.

Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Merhum Ömer Nasuhi Bilmen’in hazırladığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere ilim çevrelerince devamlı olarak tavsiye edilen  “Büyük İslam İlmihali” ülkemizde en çok bilinen ve okunan ilmihallerden biridir.

Gerek Ömer Nasuhi Bilmen Hazretleri’nin “Büyük İslam İlmihali”, gerekse, Diyanet Onaylı ilmihaller bütün kitapçılarda bulunmaktadır. Bunların fiyatları da herkesin rahatlıkla alabileceği ucuzluktadır.

Bütün bunlardan sonra diyeceğimiz şudur ki; hepimizin yapması gereken en önemli şey; “Doğru İslamiyet’i ve İslamiyet’e layık doğruluğu öğrenmek ve yaşamaktır.”

Güzel günler dileğiyle.

 

image_print

HABERLER