SULTAN PESTİL – KÖME’NİN HİJYEN VE KALİTE ANALİZLERİNİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ YAPACAK - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

SULTAN PESTİL – KÖME’NİN HİJYEN VE KALİTE ANALİZLERİNİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ YAPACAK

Giriş Tarihi: 03 Ağustos 2018 - 15:20

Son Güncelleme: 03 Ağustos 2018 - 15:28

Gümüşhane’nin dışarıya açılan yüzü olan pestil-köme sektöründe kaliteyi arttırmak amacı ile Gümüşhane Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Sultan Pestil-Köme işletmesi arasında bir işbirliği yapıldı.

İşletme için yapılacak olan analizlerin sözleşme metninin imzalanması ve detaylarının görüşülmesi amacı ile Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek başkanlığında Merkezi Araştırma Laboratuvarı toplantı salonunda bir görüşme düzenlendi. Görüşmeye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Günay Çakır, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. S. Beyza Öztürk Sarıkaya, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdür Yardımcı Dr. Öğr. Üyesi E. Emine Şüküroğlu ve Sultan Pestil-Köme İşletmesi sahibi aynı zamanda Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri dernek başkanı Baki Kara katıldı.

İmzalanan sözleşme ile Sultan Pestil-Köme İşletmesi gıda ürünlerinin mikrobiyoloji, kuru madde, şeker, HMF gibi analizleri Merkezi Araştırma Laboratuvarında yapılmaya başlandı.

Sultan Pestil-Köme İşletmesi sahibi aynı zamanda Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri dernek başkanı Baki Kara, bu analizleri iç kontrol amaçlı yaptırdıklarını, analiz ücretlerinin büyük çoğunluğunu KOSGEB’in desteklediğini ve analizlerin belirli periyotlarla tekrarlanacağını belirterek, “Pestil-Köme için laboratuvarda analizin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Tabi bunu Gümüşhane Üniversitesi’nde kurulan bir laboratuvarda yapmak bizler için sevindirici oldu. Daha öncesinde dışarıdan birçok yerde yaptırdığımız analizleri bundan sonra da üniversitemizde yapmak bizler için çok önemli bir adımdır. Üniversitemizdeki analizlerin zamanla artacağına inanıyoruz. Bu anlamda firma olarak sözleşmeye imzamızı atarak başlangıcı yapıyoruz. İnşallah sektördeki arkadaşlarımızın tamamının da analizlerini üniversitemizde başlatacağına inanıyorum. Çünkü laboratuvarımız Gümüşhane’miz için çok büyük bir kazanımdır. Ürettiğimiz ürünlerin daima analizlerini yaptırmalıyız. Devletimiz bu konuda çok ciddi destekler vermektedir. Bu nedenle de bütün sektörlerimize ürün analizlerini periyodik aralıklarla yapmalarını istiyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e ve Merkez Araştırma Laboratuarı Müdürü Doç. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya’ya teşekkür ediyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek yapılan bu sözleşme ile Merkez Araştırma Laboratuarı’nın Gümüşhane’mize önemli katkılar sunacağını söyledi. Rektörümüz konuşmasında, “Öncelikle Gümüşhane Üniversitesi’nin sadece nicelik ve nitelik büyümesinin yanında aynı zamanda üniversitelerin asli misyonu olan şehir ile buluşma, entegre olma, şehir ile birlikte düşünme ve şehrin farklı paydaşlarıyla birlikte hareket etme gibi bir önceliği var. Bizler de burada yaklaşık bir buçuk yıldır bunu yapma gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda ilk olarak Merkezi Araştırma Laboratuvarında tüm pestil köme sektör işletmecilerinin katılımıyla gerçekleşen bir toplantı düzenledik. Bu toplantıda sektörün sorunları tartışılarak, konu ile ilgili çalıştay kararı alındı, laboratuvar ve analizler katılımcılara tanıtıldı. Sonrasında Gümüşhane ve Gümüşhane Üniversitesi’nde ilk defa 7-8 Aralık 2017 tarihlerinde bir Pestil-Köme Çalıştayı düzenledik. Bunun dışında 18 Temmuz 2018’de esas amacı Gümüşhane ilimizde Kamu Üniversite Sanayi işbirliğini artırmak ve bu işbirliğinin sürekliliğini sağlamak olan Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ), ile birlikte üniversitemizde bir toplandı yaptık. Gümüşhane’miz için kamu-sanayi- üniversite işbirliğinin önemi ve şu ana kadar neler yapıldı, bundan sonra neler yapılabilir gibi konuları istişare etme fırsatı bulduk. Gıda güvenliği hepimizin hayatını yakından ilgilendiren bir konudur. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bizim gıdaya özellikle de doğal gıdaya olan ihtiyacımız devam edecektir. Biz üniversite olarak hem ilimize hem de ülkemizin diğer köşelerindeki illerimize katkı sağlamak istiyoruz. Bu anlamda bizimle çalışma isteğini ilk ortaya koyan Sultan Pestil-Köme İşletmesi sahibi aynı zamanda Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri dernek başkanı Baki Kara oldu. Baki Bey, hem pestil üreticisi olarak hem de Tomara’da açtığı işletme ile gıda hizmeti vermesiyle gıda sektörünün fiili olarak içerisinde olmasından dolayı analizlerini de üniversitemizde yaptırmak istiyor. İlk olması sebebiyle kendilerine teşekkür ediyorum. KOSGEB’in verdiği %60 desteğin yanında laboratuvarımızdaki fiyat listelerimiz çevremizdeki diğer üniversitelerden son derece uygundur. Dolayısıyla hem ekonomik olarak ama aynı zamanda birlikte iş yapabilme ve hizmeti yakından alabilme amacıyla Baki beyin açtığı bu yolda diğer işadamlarımızı da davet ediyoruz. Yapılan bu ilk sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. S. Beyza Öztürk Sarıkaya ise yapılan analizlerin ürün hijyeni ve kalitesi açısından önemini ilgili tüm toplantılarda da anlattığını belirterek, bu sözleşmenin sektör için güzel bir örnek teşkil edeceğine inandığını ve bu vesileyle sektörün diğer temsilcilerini de Merkezi Araştırma Laboratuvarına beklediklerini,  çalışma ekibi olarak tüm işletmelere hizmet vermekten her zaman mutluluk duyacaklarını belirtti. Üniversite ve sektörel çalışmaların daha da arttırılması ve görüşmelerin devamlılığı için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından üniversitemiz Gıda Mühendisliği öğrencilerinin pestil-köme alanında staj imkânı sağlama açısından sunulan öneride, Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri dernek başkanı Baki Kara ve Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından olumlu karşılandı. Görüşme sözleşmelere imzaların atılmasıyla sona erdi.

(Kaynak: Niyazi Poyraz – 02.08.2018)

 

image_print

HABERLER