TORUL KALESİ CAM SEYİR TERASI AVRUPA’NIN EN YÜKSEĞİ OLDU - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

TORUL KALESİ CAM SEYİR TERASI AVRUPA’NIN EN YÜKSEĞİ OLDU

Giriş Tarihi: 14 Ocak 2018 - 10:42

Son Güncelleme: 14 Ocak 2018 - 10:42

Torul ilçemiz özellikle son on gündür yoğun bir şekilde Türkiye gündemine girdi.

Torul’da tarihi kale üzerine yapılan cam seyir terası medyanın ilgi odağı oldu.

Gazete, televizyon ve sosyal medyadan Torul kalesi cam seyir terasını duyanlar ve görenler Torul’a akın etmeye başladılar.  En azından yolu Torul’dan geçenler cam terasa uğrayarak meraklarını gideriyorlar.

Torul için son derece önemli olan bu gelişmeden dolayı başta Belediye Başkanı Sayın Nidai Köroğlu olmak üzere Orman Bakanlığı’nın, Orman Genel Müdürlüğü’nün ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü’nün Sayın yetkililerine teşekkür ediyoruz. Özel olarak da konu ile yakından ilgilenen Sayın Milletvekillerimiz Cihan Pektaş ve Osman Akgül’e ve Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’e teşekkür ediyoruz.

Torul’a yapılan cam seyir terası ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Dünyanın pek çok ülkesinde cam seyir terası örnekleri bulunuyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinde ve ülkemizde de cam seyir terasının daha önceki yıllarda yapılmış pek çok örneği var.

Yaptığımız araştırmaya göre; Torul kalesi cam seyir terası Avrupa’da ve ülkemizde tarihi bir kale üzerine yapılmış olan en yüksek cam teras olma özelliği taşıyor. Yani şu anda rekor Torul’da…

Evet, bu rakamları tekrarlıyoruz; Torul kalesi cam seyir terası 250 metre yüksekliği ile Avrupa’nın ve ülkemizin tarihi bir kale üzerine yapılan en yüksek tabii alan- dış alan cam seyir terasıdır.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde yüksek binaların çatı katlarına yapılan cam seyir teraslarını bu kategoriye dâhil etmemek gerekir.

Seçildiği günden bugüne Torul’a yaptığı güzel hizmetlerle dikkatleri çeken Belediye Başkanı Sayın Nidai Köroğlu, Torul kalesi cam seyir terası projesi ile Torul’un makus talihinin yenilmesinde çok önemli bir önderlik yapmıştır.

Çünkü; bu seyir terası; Torul’a turist akını sağlayacağı gibi, Torul’un ekonomik ve sosyal gelişimine de doping etkisi yapacaktır.

Nidai Başkan, bu önemli projenin Torul kalesine uygulanması için Orman Genel Müdürlüğü yetkililerini ikna etmiştir. Konu gündeme geldiği günden bugüne kadar da her gün belki üç beş kez kaleye çıkmış, çalışmaları bizzat gece gündüz demeden takip etmiş, hiç erinmeden ve yorulmadan gelen her misafirini her zamanki mütevaziliği içinde kaleye çıkarmıştır.

Torullular, Belediye Başkanları Sayın Köroğlu’nun samimiyetini bildikleri için yapılan projeye daha ilk günden destek olmuşlar ve sahip çıkmışlardır.

Nidai Başkan’ı tekrar tekrar kutluyoruz.

Bundan sonra bu işin tanıtımını, “Avrupa’nın en yükseği” imajını iyi reklam etmek gerekir.

Bugüne kadar Torul’un simgesi olan tarihi kale, bundan sonra da “Cam Seyir Teraslı Tarihi Kale” olarak simgelik vazifesine devam edecektir.

Cam seyir terası ile ilgili bir iki tavsiyemi de paylaşmak istiyorum.

Öncelikle, ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını giderecek sosyal mekânların da bir an önce tamamlanması gerekir.

Sosyal mekânların çatıları “TORUL HARTAMASI” ile kaplanmalıdır. Bilindiği gibi, TORUL HARTAMASI müziklerimize konu olmuş Torul’un ayrı bir kültürel imajıdır.

Cam seyir terasına çıkılan kale yolunun çok profesyonelce yapılması ve ışıklandırılması gerekir. Bu konuda Gümüşhane Süleymaniye Mahallesi’nin yolu örnek alınmalıdır. Hatta yol konusunda Valimiz Sayın Okay Memiş’in mutlaka tecrübelerinden yararlanmak gerekir. Yol kadar önemli olan bir konu da yol kenarı korkuluk bariyerleridir.

Cam seyir terasına şeffaf ve ince galoşlarla girildiğini gördüm. Bu şimdilik güzel düşünülmüş ama Avrupa’da uygulama POFUDUK TERLİKTİR.

Camların şeffaflığının kaybolmaması ve çizik oluşmaması için ayakkabı ile camların üzerinde yürünmemesi gerekir. Şeffaf ve ince naylon galoşlar ayakkabıların camları deforme etmesine engel olamaz. Bu nedenle Avrupa’daki gibi cam seyir teraslarında giyilen Pofuduk terliklerin ziyaretçilere verilmesi gerekir. Bu terlikler, şahsi giyimlik terlik olarak çok miktarda yaptırılırsa ucuz maliyetle temin edilebilir ve ucuz fiyata ziyaretçilere verilebilir. Ziyaret sonrası ziyaretçiler terliklerini alıp gidebilirler.

Cam seyir terasının çok profesyonelce ve profesyonel personelle işletilmesi ve bu bağlamda gerekli her türlü güvenlik önlemlerinin de alınması gerekir. Sıfır riskle olaya yaklaşmak gerekir. Cenabı Allah’tan duamız, bu güzel tesiste kaza ve bela göstermemesidir.

Cam seyir terasının Torul’a, Gümüşhane’ye ve ülkemize tekrar hayırlı olmasını diliyorum.

Güzel günler dileğiyle.

 

image_print

HABERLER