TORUL ve KÜRTÜN KAYMAKAMLARIMIZIN DİKKATİNE... - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

24 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

TORUL ve KÜRTÜN KAYMAKAMLARIMIZIN DİKKATİNE…

Giriş Tarihi: 26 Mayıs 2019 - 21:39

Son Güncelleme: 26 Mayıs 2019 - 21:45

YORUMLU HABER / HASAN PİR

Google haritadan alınan fotoğrafta da görüleceği gibi Torul Demirkapı köyü ile Kürtün Demirciler köyü  arasında bulunan vadi içi yolu, her mevsim çalışan ve kış aylarında da kardan dolayı hiç kapanmayan bir güzergahtır.

5 km’lik bu dar vadi yolu 1970 li yıllarda köylüler tarafından iş makinaları olmadan iptidai el araçları ile yapılan bir yoldur.

Elle yapıldığı için ancak bir aracın geçebileceği darlıkta olan bu vadi içi yolun hem genişletilmesi, hem de zemininin beton veya asfalt yapılması gerekmektedir.

Torul’un Demirkapı vadisinde bulunan Demirkapı, Arpalı, Alınyayla, İlecik, Güzeloluk, Kopuz ve Dağdibi  köylerindeki vatandaşların pek çoğu Tirebolu, Giresun, Ordu  ve Samsun’la sürekli irtibatlı oldukları için yaz ve kış her hafta bu şehirlerden bu köylere mutad dolmuş minibüsler çalışmaktadır. Bu araçlar “Kürtün – Demirciler – Demirkapı” güzergâhı ile daha kısa zamanda köylerine gidebilmektedir. Bu yol bakımsız olup, temizlenmediği, kullanışsız olduğu zamanlarda ise araçlar “Kürtün – Torul – Demirkapı” güzergahını kullanmak zorunda kalıyorlar ki bu da hem kış şartlarında karla kaplı sarıç dağını aşmak, hem de süreyi en az bir saat uzatmak anlamına geliyor.

Elle yapılmış olan bu 5 kmlik tarihi Demirkapı-Demirciler arasındaki yolun normal araç trafiği için yer yer genişletilmesi ve  yol tabanının ya asfalt ya da beton olması gerekiyor.

Bu güzergâh aynı zamanda Kürtün – Torul arasındaki devlet karayolunun da herhangi bir kapanma halinde  tahliye ve altarnatif  yolu durumundadır.

Demirkapı vadisinin kışın dahi kesintisiz tek ulaşım yolu olan Demrikapı – Demirciler arasında bulunan beş kilometrelik bu yolun yarısı, yani 2.5 kmsi Torul, diğer 2.5 km si ise Kürtün sınırları içinde yer aldığı için Torul ve Kürtün kaymakamlıkları müştereken bu yolu iyileştirmelidir.

KÖYDES ödeneklerinin yetkili harcama birimi olan Torul Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Kürtün Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği bu önemli vadide yapacakları ikişer buçuk kilometrelik iyileştirme ile vatandaşlara çok önemli bir hizmet vermiş olacaklardır.

Bir diğer noktada şudur:

Demirkapı – Demirciler arasındaki bu 5 kmlik yol güzergahı üzerinde kurulu bulunan AYEN Enerji firmasına ait HES santrali elektrik üretim tesislerinin gerek yapım ve gerekse işletim aşamasında adı geçen firma sürekli bu yol güzergahını kullanmıştır ve halen de kullanmaktadır. Dolayısıyla üretime geçip, kar eden bir kuruluşun sosyal sorumluluk çerçevesinde bu yolun iyileştirilmesini de yapması gerekir.

Bu konuda gerek Kürtün’ün Sayın Kaymakamı Ekrem Çeçen,  gerekse Torul’un Sayın Kaymakamı  Hasan Hüseyin Alpaslan’ın  ilgili firma yetkilileri ile görüşüp bu iyileştirmeyi ilgili şirkete yaptırmaları da mümkündür.

Sayın Kaymakamlarımızın bahse konu bu önemli 5 kmlik güzergâhı bizzat bölgeye gidip görmeleri yararlı olur kanaatindeyiz.

Bu yol konusu; her ne kadar hem Torul, hem de Kürtün kaymakamlıklarını ilgilendiren bir durum olsa da Valimiz Sayın Taşbilek’in ortaya irade koyması ile her halükarda bu önemli vadide yol iyileştirmesinin yapılması mümkün olacaktır diye düşünüyoruz.

image_print

HABERLER