TORUL’DA PAZARTESİ GÜNLERİ DE CAMİLERDE SALA OKUNUYOR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

TORUL’DA PAZARTESİ GÜNLERİ DE CAMİLERDE SALA OKUNUYOR

Giriş Tarihi: 25 Ağustos 2020 - 22:51

Son Güncelleme: 25 Ağustos 2020 - 22:51

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde, ilçe pazarının kurulduğu pazartesi günleri, öğle namazı öncesi sala okunması geleneği yüzyıldır devam ediyor.

İlçe pazarı için köyden gelenlerle ilçe nüfusunun yoğunluğunun arttığı pazartesi günleri sala okunması geleneği yüzyıldır devam ediyor.

Öğle namazından 30-45 dakika önce okunan salanın ardından camilere giden vatandaşlar, vaazı dinleyip namazlarını kıldıktan sonra işlerinin başına dönüyor.

İlçe yetkilileri konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandılar: “İlçenin pazarı pazartesi günleridir. İlçe merkezinde nüfus yoğunluğu oluşuyor. Pazartesi günleri öğle namazından önce sala okunur. Camilerde kalabalık halka vaaz edilir.”

Torul’a has bir gelenek olan pazartesi günleri sala okunması ile ilgili olarak Torul’un 86 yaşındaki emektar esnafı İsmail Hakkı Şahin şunları söyledi: “50 yıl esnaflık yaptıktan sonra oğluma devrettim. Kendimi bildim bileli pazartesi günleri sala okunur. Biz de dükkanlarımızı kapatır, namazdan önce müftü ya da imamların verdiği vaazı dinleriz. Namazımızı kıldıktan sonra işimizin başına döneriz”

KAYNAK: İ. ÖZDEMİR/GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 25.08.2020

image_print

HABERLER