ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YENİ HASTANE'DE DİYAFRAM DUVARI İNCELEDİLER - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YENİ HASTANE'DE DİYAFRAM DUVARI İNCELEDİLER

Giriş Tarihi: 01 Ocak 2020 - 17:28

Son Güncelleme: 01 Ocak 2020 - 21:59

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü öğrencileri Gümüşhane yeni devlet hastanesi heyelan önleme Projesi inşaatını inceleme ve bilgi edinme imkanı buldu.

Gümüşhane’de yapımı 2015 yılında tamamlanan ancak çeşitli sorunlar nedeniyle hizmete açılamayan 200 yataklı yeni devlet hastanesindeki heyelan önleme  projesi  hakkında bilgi edinen ve incelemelerde bulunan öğrencilerimiz Proje Yönetim Ofisi Müdürü Mesut Murat Mut’un’ hazırladığı sunum ile projede gelinen aşamaları yerinde gördü. Çalışmaların devam ettiği şantiye  alanını gezen öğrencilerimiz; proje çalışanlarına heyelan önleme projesi ile ilgili merak ettikleri soruları yöneltti.

Gümüşhane Üniversitesi  Meslek Yüksekokulu İnşaat  bölümü öğretim görevlisi Yüksek İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Karahanoğlu, “Öğrencilerimizle, Gümüşhane  yeni devlet hastanesi heyelan önleme  Projesi şantiye alanına  teknik bir gezi düzenledik. Ziyaretin öğrencilerin ufkunun genişlemesi açısından önemli olduğunu belirten Karahanoğlu, “Uygulanan Projenin genel özellikleri ile yapım aşamasında uygulanan teknikler ve ekipmanlar açısından önemli bir yere  sahiptir. Öğrencilerimizin, bilgi ve birikimini arttırmak için, büyük bir organizasyon olan  heyelan önleme projesini ziyaret edip işleyiş, planlama, organizasyon ve mühendislik açısından tecrübe edinmeleri  için buradayız. Böyle büyük bir proje şehrimizde  yapılıyorken, bundan kendi adımıza kazanımlar elde etmek için bu  ziyareti gerçekleştirdik.

Hastanenin çevresinde yerin altına 15 katlı bina yüksekliğinde diyafram duvar yapılıyor. Teknik gezi kapsamında Proje Müdürü  Mesut Murat Mut tarafından öğrencilere proje ve şantiye yönetimi hakkında teknik bilgi verilirken, gün sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Alandan boşaltılan 450 bin metre küp hafriyatın ardından kayma oranlarının çok daha düşük seviyelere indiğini ve hareketin azaldığını tespit ettiklerini kaydeden Mut, heyelan önleme projesinin iki etaplı iş olduğunu hatırlatrak, ’’Önce heyelan kaldırma işimiz vardı. Hastanenin arkasındaki alanda 450 bin metre küp yük hafifletme işlemi yaptık. Bu çalışmayla biz binaya bir anestezi uyguladık ve binanın kaymasını şuanlık önledik. İkinci aşama olan diyafram duvar imalatımıza da başladık. Bu duvarlar yerin 37 metre ile 52 metre derinliğine  iniyoruz. Yerin altına delgi kuyusu açıp içerisine demirimizi bırakıyor ve ardından betonu döküyoruz. Böylelikle bu bölgede sağlam bir yapı oluşturacağız. Bölgede 380 metre civarında  166 tane panelimiz var. Bir sıkıntı yaşamazsak günde bir delgiyle devam ederek 2020’nin Şubat ayı içerisinde imalatı bitirmek istiyoruz’’ dedi.

Gümüşhane Üniversitesi  Meslek Yüksekokulu İnşaat  bölümü  öğretim görevlisi Yüksek İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Karahanoğlu ise TOKİ tarafından yaptırılan 200 yatak kapasiteli yeni devlet hastanesinin heyelan tehlikesi olduğu düşüncesiyle hizmete açılamadığını hatırlatarak, ’’Bu bağlamda yaptırılan proje neticesinde yapı arkasında yük hafifletme  ve diyafram duvar yapılıyor. Bu bölgedeki heyelan hareketinin yavaşladığını düşünüyoruz. Projeyi hazırlayan firmada kazı yapıldıktan sonra belli oranda kaymanın azalacağını öngörmüştü. Şu anda bizim görüşümüz de bunun böyle olduğu yönünde. Bundan daha  önemli olan diyafram duvarlar yapıldıktan sonra hastane hizmete açılsa bile hastanenin yol  güzergahındaki teknik sıkıntıların devam ettiğini gözlemledik. Hastanenin yol güzergahında bulunan diyafram duvar ile yolun yarma şevi arasında kalan kısımda yeraltı ve yerüstü sularının zeminle etkileşimde bulunmaması için yeraltı ve yerüstü drenaj sistemlerinin mutlak suretle yapılması gerekmektedir. Yol kenarı ile diyafram duvar arasında kalan kısımların kaymaması ve heyelana neden olmaması için o bölgeye, yolun üst tarafına yarma şevi tarafına diyafram duvar yapılması gerekmektedir. Ayrıca 450  bin metre küp hafriyatın alındığı hastanenin arka kısmının peyjaz tasarımı ve çevre düzenlemesinin yapılması ve uygun bir aydınlatma sistemi le aydınlatılması gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

image_print

HABERLER