Uzmanından Mantar Uyarısı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Uzmanından Mantar Uyarısı

Giriş Tarihi: 08 Mayıs 2023 - 15:06

Son Güncelleme: 08 Mayıs 2023 - 15:29

Gümüşhane Devlet Hastanesi dahiliye uzmanı Dr. Sena Hekimoğlu Ustabaşı,  mantar ve mantar zehirlenmeleri hakkında açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı.

Uzm. Dr. Hekimoğlu Ustabaşı yaptığı bilgilendirme açıklamasında şunları söyledi:

“Baharın gelmesi ile mantar zehirlenmelerinin zirve seviyelere ulaştığı döneme girmiş bulunmaktayız. İlimizde de son günlerde artan mantar zehirlenmesi vakaları ile karşılaşmaya başladık.

Dünyada ve ülkemizde doğa mantarlarının yenilmesi sonucu ortaya çıkan zehirlenme vakaları ile sıkça karşılaşılmakta ve bu vakaların önemli bir kısmı ölümle sonuçlanmaktadır.

Yenile bilen ve zehirli mantarları birbirinden ayırt etmeye yaradığı iddia edilen, bu mantarların ayrı ayrı topraklarda yetiştiği, görünüm, renk, koku gibi faktörler ile birbirinden ayırt edilebileceği, zehirli mantarın koparıldığında iç kısmının renginin değiştiği, böceklerin yediği mantarların zehirsiz olduğu, zehirli mantar gümüş kaşık ile kaynatıldığında gümüşün renginin karardığı, ağaçlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu, tuzlu ya da sirkeli suda kaynatmak ve pişirme ile mantarın zehrinin ortan kalkacağı gibi yanlış inanışlar da zehirlenmelere ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

Mantar zehirlenmelerinin klinik belirtileri ve ortaya çıkış süresi mantarın içerdiği toksinin türüne göre değişmektedir. Mantar zehirlenmesi sıklıkla mantar tüketilmesinden 2-6 saat sonra bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme, karın ağrısı, çarpıntı, terleme, tansiyon düşüklüğü, yüz ve boyunda kızarma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Ancak bazı zehirli mantar türlerinde içerdiği toksine bağlı olarak 6 saatten sonra gecikmiş bulgular görülebileceği unutulmamalıdır.  Mantar yiyen bir kişide bu belirtilerin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Koma ve ölüm ile sonuçlanabilen mantar zehirlenmelerini engellemek için ise vatandaşlarımız doğal alanlarda yetişen mantarları kesinlikle yememeli, bunun yerine kültür mantarlarını tercih etmelidir. “

image_print

HABERLER