Vali Tanrısever, Twitter Canlı Yayınında Gümüşhane’nin Güvenlik İstatistiklerini Açıkladı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

27 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Vali Tanrısever, Twitter Canlı Yayınında Gümüşhane’nin Güvenlik İstatistiklerini Açıkladı

Giriş Tarihi: 05 Mart 2024 - 17:44

Son Güncelleme: 05 Mart 2024 - 17:51

Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, il genelinde 2024 yılının Ocak ve Şubat ayı güvenlik istatistiklerini paylaştı. Gümüşhane Valiliği’nin twitter hesabından da canlı olarak yayımlanan konuşmasında Vali Tanrısever şunları söyledi:

Sevgili Gümüşhaneliler ve Değerli Basın Mensupları;

Hepinizi saygı ile selamlıyorum. Malumlarınız olduğu üzere bir önceki 2023 Yılı değerlendirmesini kapsayan güvenlik istatistiklerini paylaştığımız toplantıyı, 15 Ocak 2024 tarihinde sizlerle birlikte icra etmiştik.

Bugün Gümüşhanemizin Ocak ve Şubat aylarını kapsayan iki aylık güvenlik istatistiklerini bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslamak suretiyle sizlere sunacağız. Ayrıca 31 Mart Yerel Seçimleri de içinde bulunduğumuz ay içerisinde icra edilecektir.

31 Mart günü, inşallah geniş katılımla ve olaysız bir şekilde sandıklara giderek, yerel yöneticilerimiz ve muhtarlarımızı seçeceğiz. İlimizde Mahalli İdareler Seçiminin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi, vatandaşlarımızın seçim günü tam demokratik ortamda can ve mal emniyeti içerisinde huzur ve güvenle demokratik haklarının kullanmasını en sağlıklı şekilde sağlamak için gereken tedbirlerin alınması, ilimize, ülkemize yakışır bir seçim ortamının ilgili, sorumlu bütün birimler tarafından tesis edilmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bütün sorumlu makamlarımız, ilgili kuruluşlarımız gereken tedbirleri alıyorlar. Yapılacak seçimin, tüm adaylarımıza ve vatandaşlarımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Gümüşhane insanının yapısı gereği seçimlerde olumsuz bir durumla karşılaşmayacağımızı düşünüyorum. Seçimlerinin güven ve huzur içerisinde yapılması, seçim öncesi, seçim anı ve sonunda hiçbir aksaklığa meydan verilmemesi için kurumsal tedbirlerin yanı sıra adaylarımızla koordinasyon toplantısı icra ettik. Dün yine il ve ilçe seçim hakimlerimiz, kaymakamlarımız ve güvenlik birimlerimiz ile geniş katılımlı bir güvenlik toplantısı yaptık.

Tüm kamuoyunun gördüğü üzere seçim öncesinde; PKK, DAEŞ ve DHKP-C gibi tüm terör örgütleri, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik sanki tek bir merkezden verilen komutla, çeşitli eylemler gerçekleştirdiler. Ayrıca sizlerin duyduğu veya duymadığı, onlarca eylem, güvenlik güçlerince alınan tedbirler ile bertaraf edildi.        

Buradan şunu belirtmek istiyorum. Güvenlik kavramı çok geniş bir coğrafyayı ve farklı tedbirlerin alınmasını ihtiva eden çeşitli faaliyetlerden oluşmaktadır.

Yani yurt içerisinin güvenliği, yurt dışında icra edilen operasyonlar ile sağlandığı gibi, Erzincan ve Trabzon’un güvenliği de Gümüşhane’de alınan emniyet tedbirleri ile sağlanmaktadır. Tabi ki Gümüşhane gibi diğer illerimizde alınan tüm tedbirler; Ankara’nın, İstanbul’un ve dolayısıyla ülkemizin güvenliğine yöneliktir.

Biz yukarıda da belirttiğimiz üzere yoğun olarak geçireceğimiz bu ayda da güvenlik tedbirlerimize devam edeceğiz.

Şimdi sizlere ilimizin Güvenlik istatistiklerini Sayın İçişleri Bakanımızın verdiği talimatlar çerçevesinde arz edeceğim.

Başta PKK Bölücü Terör Örgütü ve FETÖ/PDY olmak üzere tüm Terör örgütlerine yönelik şehirde ve kırsalda operasyonlarımız devam etmektedir. Bu kapsamda şehirde (3), kırsalda (11) olmak üzere Toplam (14) operasyon gerçekleştirdik.

Bu operasyonlar sonrasında gözaltına alınan (2) kişi hakkında adli işlem başlatılmıştır. Bununla birlikte tüm terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilecek operasyonlar ile bu örgütlerin ilimizde yeniden yapılanmalarına izin vermeyeceğiz.

Düzensiz Göçmenlere yönelik vatandaşlarımızın hassasiyetinin farkındayız.

Her ne kadar ilimiz göçmen kaçakçılığı rotasında bulunmasa da, Göçmen Kaçakçılığına yönelik 2024 yılında gerçekleştirilen (3) operasyonda gözaltına alınan (5) organizatör, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

(22) düzensiz göçmen hakkında işlem yapılarak Geri Gönderme Merkezlerine sevki sağlandı.

Uyuşturucunun arzı ile mücadelemiz artarak devam etmektedir. Bununla birlikte talebin azaltılmasına yönelik tüm kurumlarımız koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Biz uyuşturucuyu gençlerimizin ve bütün vatandaşımızın hayatından uzak tutmak için olağanüstü gayret gösteriyoruz.

Okullarımızın çevresini her türlü kötülüğe karşı steril hale getirdik, bütün okulları kolluk personelimize zimmetledik, takibini de yapıyoruz. 2024 yılında uyuşturucunun arzına yönelik operasyon sayımız azalış göstermiş olsa da, ele geçirilen malzeme durumunda artış olmuştur.

İlimizde çok fazla karşılaşmasak da tüm organize suç örgütlerine karşı operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Kendini devletten güçlü gibi göstermeye çalışan hiçbir çetevari yapılanmaya izin vermedik/vermeyeceğiz. Bu kapsamda, organize suç örgütlerine yönelik operasyonlara devam edeceğiz.

Ülkemizi mali açıdan zarara uğratan her türlü kaçakçılık faaliyetlerine yönelik operasyonlarımız devam etmektedir. Bu kapsamda, sahte alkol, kaçak sigara ve tütün/makaron yakalanmasına yönelik gerçekleştirdiğimiz 31 operasyonda çeşitli malzemeler yakaladık.

Bütün vatandaşlarımızın kendisini huzur ve güvende hissetmesi tek amacımızdır. İçişleri Bakanlığımızın vizyonu “Türkiye’nin Huzurudur.” Huzur ve güvenin sağlanmasına yönelik ön görücü ve önleyici kolluk faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Suçun işlenmesinden sonra ise toplumsal, kişisel ve tabiiki kamusal adaletin sağlanması için en kısa sürede suçların aydınlatılmasına yönelik çaba sarf ediyoruz.

İlk (2) aylık dönem içerisinde, Kişilere Karşı İşlenen Suçların aydınlatma oranı % 93, Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçların aydınlatma oranı ise % 54’tür.

Malvarlığına karşı işlenen suçların aydınlatma oranının düşüklüğü, ne yazık ki dolandırıcılık suçlarının artmasından ve bu kapsamdaki suçların aydınlatılmasının, 2-3 ay gibi bir çalışmayı gerektirmesinden kaynaklanmaktadır.

Daha önce de hem burada, hem de kolluk kuvvetlerimizle tüm vatandaşlarımızı uyarmamıza rağmen vatandaşlarımız ne yazık ki birikimlerini dolandırıcılara kaptırmaya devam etmektedir. Vatandaşlarımıza bir kere daha çağrı da bulunuyorum, lütfen kendilerini akıllı zanneden bu aşağılık insan müsveddelerine kanmasınlar. Şüpheli gördükleri her durumu 112 İhbar hattımıza bildirsinler. Nitekim bu kapsamda alınan çağrı sayısında da artış gözlenmektedir.

İçişleri Bakanlığı olarak tüm Türkiye çapında çeşitli suçlardan yakalanma kararları olan ve aramızda dolaşan şahısların yakalanmasına yönelik kolluk faaliyetlerimizi arttırdık.

Kolluğumuzun bu kapsamda yaptığı yakalama istatistiklerini haftalık olarak takip ediyor ve Sayın Bakanımız ile haftalık olarak paylaşıyoruz. Yakalama miktarlarımızı bir önceki yıla göre % 3 artırarak 41 aranan şahsın yakalanmasını sağladık.

Bu yakalamaların büyük bir kısmını rutin yol kontrol noktaları ile şok yol kontrol noktaları olarak tabir ettiğimiz faaliyetler ile gerçekleştirdik.

6284 Sayılı Kanun kapsamında Ailenin bütünlüğünün korunması, Kadına Yönelik Şiddet ve çocuklarımıza yönelik işlenen her türlü suçu önemsiyoruz. Bu konuda kolluğumuzun özel eğitimli personeli tarafından bu suçlara müdahale edilmektedir. İlk amacımız bu suçların önlenmesine yönelik toplumsal bir farkındalık yaratmaktır. Bunu da kısmen başarmış bulunmaktayız.

Her ne kadar olay sayımız % 23 artsa da ihbarların, müessif bir olay vukuu bulmadan alınması ve hayatını kaybeden vatandaşımızın bulunmaması memnuniyet vericidir. Ayrıca bu kapsamda yapılan her türlü ihbarı derinlemesine araştırıp nihayetlendirdiğimizden kimsenin şüphesi bulunmasın.

Yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen başarılı operasyonlarla bitme noktasına gelen ve kafalarını inlerinden çıkaramayan terör örgütleri ile siber alanda da güçlü mücadelemiz devam etmektedir. Bu kapsamda siber alanda terör örgütlerinin propagandasını yapan (321) hesap kapatılmış ve hesap sahipleri hakkında adli işlem başlatılmıştır.

Ancak yukarıda da belirttiğim üzere, internet üzerinden gerçekleştirilen nitelikli dolandırıcılık olayları, tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de geçen yılın aynı dönemine göre % 35 artarak (39) dolandırıcılık olayı meydana gelmiştir. Bunun önlenmesine yönelik vatandaşlarımıza eğitim faaliyetleri düzenliyoruz ve bilgilendirme mesajları atıyoruz.

Buradan tekrar vatandaşlarımızı uyararak bilmedikleri kişi ve hesaplara para göndermemelerini, şüphe ettiklerinde ise en kısa sürede 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşmalarını istirham ediyoruz.

Malumunuz olduğu üzere Ülkemizin, Birleşmiş Milletlere trafik kazası kaynaklı ölümlerin 2030 yılına kadar % 50 oranında azaltılmasına ilişkin güvence verdiğini, bir önceki toplantıda da belirtmiştim.

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi trafik kazalarının ve trafik kazası kaynaklı ölümlerin azaltılmasına yönelik eğitim, denetim ve kontrol faaliyetlerimizi gece gündüz her türlü hava ve yol koşullarında arttırarak sürdürüyoruz.

Buna rağmen ilimizde trafik kazaları % 52 artarak, toplam (32) kaza meydana gelmiştir.

Ölümlü kaza meydana gelmemiş olup, (43) yaralanmalı kazada (81) vatandaşımız yaralanmıştır.

Her ne kadar yaralı sayısı artmış gibi görünse de, yaralı vatandaşlarımızın çok büyük bir kısmı tedbir amaçlı hastaneye sevk edilmiş, ayakta tedavi edilerek hastaneden taburcu edilmişlerdir.

Kıymetli Gümüşhaneliler ve değerli basın mensupları;

İlimizin güvenlik istatistiklerini, düzenli aralıklarla sizlerin karşısına geçerek tüm kamuoyuyla paylaşmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.

Bir sonraki buluşmamızda inşallah seçimi ne kadar güzel bir ortamda ve demokrasi şöleni ile geçirdiğimizi konuşmayı ümit ediyorum. Seçim sürecinin normalleştirilmesine yönelik; öncelikle adaylara, adaylarımızın çevresinde bulunan ve birlikte seçim çalışması yürüten vatandaşlarımıza ve siz basın mensuplarımıza çok büyük görevler düşmektedir.

Bu kapsamda vatandaşlarımız seçimlerde tercihlerini özgürce yapılabilecekler, güvenli bir ortamda iradelerini sandığa yansıtacaklar ve bir bayram havası içinde geçecek olan bu seçim döneminin sonunda kazanan her şeyden önce demokrasimiz ve ülkemiz olacaktır.                         

Ben 31 Mart seçimlerinin milletimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum, bir sonraki toplantıda buluşmak üzere Allaha emanet olun.

image_print

HABERLER