VALİ TAŞBİLEK SALGINLA İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

VALİ TAŞBİLEK SALGINLA İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Giriş Tarihi: 19 Eylül 2020 - 12:15

Son Güncelleme: 19 Eylül 2020 - 12:15

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, pandemi sürecini değerlendirmek amacıyla 18 eylül 2020 Cuma günü bir basın toplantısı düzenledi.

Vali Taşbilek, toplantıda özellikle pandemi sürecini daha verimli atlatabilmek için Gümüşhane’deki vatandaşların misafirlik ziyaretlerine ve hamınların da altın günlerine bir süre ara vermelerini istedi.

Gümüşhane Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına, Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Engin Pehlivan, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü’nün yanı sıra ulusal ve yerel medya temsilcileri katıldı.

Ziyaretlerimize Ara Verelim

Pandemi kurallarına uygun olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, tüm dünyada vaka sayısını giderek arttığını buna bağlı olarak ülkemizde ve Gümüşhane’de de vakaların artış gösterdiğini belirterek, “Hastalık sanıldığından aksine yabancıdan yabancıya değil birbirini tanıyan insanlar arasında daha çok yayılıyor. Çünkü birbirimize karşı daha rahat oluyoruz. Bu süreçte Gümüşhane içerisindeki her vatandaşımız komşuluk ilişkilerini biraz seyreltmesini istiyorum. Birbirimize gidip gelmeyelim. Belki bir aylık misafirlik ilişkimizi askıya almamız bizim ilimizi, ülkemizin diğer yerlerini bu hastalığın olumsuz etkilerinden kurtaracak. Komşuların virüsü taşıma oranı daha fazla. Değerli hemşerilerimiz bir aylık süreç içerisinde birbirlerine gidip gelmeyi keserlerse hastalığın yayılımını durdurmak açısından çok önemli olacak. Taziyeleri bu sürede askıya alarak telefonla taziyelerimizi gerçekleştirelim. Yeni normalden sonraki ilk patlama aile ziyaretleri ile oldu. Bunun örneklerini Gümüşhane’de yaşadık. Günler, altın günleri gibi etkinleri de hanım kardeşlerimiz bir süre ara versin. Birbirimize gidip gelmeyi kesersek hem kendimize hem sevdiklerimize en büyük katkımız olacak. Bu süreci hep birlikte atlatalım” dedi.

6 Kişi Karantina İhlalinde Bulundu

Gümüşhane’de 6 kişinin karantina ihlalinde bulunduğunu söyleyen Vali Taşbilek, “Dünyada artan vaka sayılarından ülkemiz de nasibini alıyor. Bizim ilimizde de vaka sayılarında belirli bir artış söz konusu. Buna yönelik mücadelemiz tüm kurumlarımızla devam ediyor. Sağlık teşkilatımız gecesini gündüzüne kadar çalışmalarını sürdürüyor. İzolasyonla ilgili tespit edilen gerek pozitif tanı konularak evlerinde takip edilen gerekse temaslı olarak değerlendirilip evlerinde takibine karar verilen vatandaşlarımızı da takip noktasında hem filyasyon ekipleri hem de Vali Yardımcımız Mustafa Pala Bey’in koordinasyonunda mahalle denetim ekiplerimizle gayretli bir şekilde çalışıyorlar. Her gün belirli zaman dilimleri içerisinde vatandaşlarımız evlerinde mi diye kontrol ediliyor. Şu ana kadar karantinayı ihlal eden toplam 6 vatandaşımız var. Bunun 4 tanesi Kovid pozitif hastaları ile temaslı olup da evlerinde kalmaları gereken vatandaşımız. Diğer 2 vatandaşımızdan biri pozitif vaka, diğeri temaslı vaka olarak değerlendiren kişilerdir. Kalacak yeri olmayıp da yurdumuzda gerekli tedbirleri alarak misafir etmekteyiz. Dilerim bu sayı artmaz. Bu sayının artması demek vatandaşlarımızın kuralsızlığa devam etmesi demek. Gümüşhanemizin güzel insanları kurallara uyma noktasında hassasiyetlerini ortaya koyuyorlar” diye konuştu.

Bu Süreç Bir Takım Çalışması

Vali Taşbilek, pandemi sürecini sadece kamunun gayretleri ile atlatılacak bir süreç olmadığını ve bu sürecin bir takım çalışması olduğunu ifade ederek, “Denetimlerimizde de ben vatandaşlarımıza söyledim. Gümüşhanemizde büyük oranda kurallara uyma noktasında bir hassasiyet var, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Benim gözlemlediğim sadece mesafe ile ilgili bir problemimiz var. Mesafemizi daha fazla ayırabilirsek bu sıkıntıyı biraz daha azaltabiliriz. Buna yönelik geçtiğimiz günlerde bir karar alma gereği hissettik. Özellikle toplu alanlarda, cadde üzerine atılan tabure ve sandalyeleri ve cadde üzerinde sigara içmeleri yasakladık. Sigara içerken hem maskesizlikten dolayı bir sıkıntı oluşuyor hem de sigarayı içerken ister istemez virüse yönelik bir sıkıntı varsa insanların ağzından çıkabiliyor. Virüsün yayılımını azaltmak amacıyla böyle bir karar aldık. Vatandaşlarımızın hoşgörüsüne sığınarak bu sıkıntıları azaltma noktasında bir araç olarak görüyoruz. Şahsi dileğim hiçbir yerde sigara içilmemesi ama yakın zamanda bu süreç ortadan kalkarsa biz de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile tekrar değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Fatih Parkı 65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlarımıza Tahsis Edildi

65 yaş ve üzeri vatandaşları için Fatih Parkı’nı tahsis ettiklerini kaydeden Vali Taşbilek, “Bulaşı en aza indirecek; uzmanlarımızın, bilim adamlarımızın, sağlık teşkilatımızın, paydaşlarımızın fikirleri doğrultusunda ne yapılabilirim çabasını gösteriyoruz. Bu sürecin en mağdurları ve mazlumları 65 yaş ve üzeri büyüklerimiz oldu. Bu süreçte belki hiç hak etmedikleri sıkıntıları yaşıyorlar. Gençlerin virüsü alıp yayma potansiyelleri daha fazla. Büyüklerimizde yaşa bağlı kronik hastalıkların da gelişmesi neticesinde kayıplarımız oluyor. Kayıplarımızın büyük bir çoğunluğu 65 yaş üstü büyüklerimiz. Onlara yönelik de aldığımız karar çerçevesinde Fatih Parkı’nda bir düzenleme yapılmasını istedik. Orayı vatandaşlarımıza tahsis edip 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı orada tutarsak sağlık açısından daha iyi olacak. Belediye Başkanımızla da görüştük ve bu konuda duyarlı davranarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ulaşımı için bir araç tahsis edeceğini söyledi. O araçla 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızı toplu taşıma riskine de sokmadan ulaşımını sağlayacak. Başkanımız parka 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza çay ikramını da yapacağını söyledi. Orayı gençlerimizden arındırılmış bir hale getirebilirsek büyüklerimizin sağlığını daha iyi koruyabiliriz. Tabi parkta da sigara yasağımız devam edecek. Belediyemiz bu konu ile ilgili bir alt yapı çalışması yapıyor” ifadelerini kullandı.

Test Sayılarını Artıracağız

Kovid-19 testi sayılarını artırmak amacıyla Sağlık Müdürlüğü’ne talimat verdiğini vurgulayan Vali Taşbilek, konuşmasına şöyle devam etti: “Temel sorunumuz olan test sayılarını artırma noktasında Sağlık Müdürlüğümüze talimat verdik. Sağlık Bakanlığımızın algoritmalarına göre çalışıyorlar. Bakanlığımız belirli kıstaslar üzerinde testlerin yapılmasını söylüyor ama biz arkadaşlarımıza talimatımızı verdik. Temaslı olan vatandaşlarımızı da bu halkaya dahil ettik. Şüphe ile hastaneye gelen vatandaşlarımıza o şüphelerini ortadan kaldırmak amacıyla azami gayreti göstereceğiz. Hastalık oluştuktan sonra gelenlerin dışında dışarıda pozitif olan vatandaşlarımızı da yakalamamız lazım. Dışarıda her pozitif vaka, toplum için bir kazanç. Onlarla temas eden herkesin de testine bakmamız lazım. Böylece ulaşabildiğimiz son kişiye kadar ulaşıp sınırları boğarak ortaya getirmek daha kolaylaşacaktır. Şu anda toplumda bilmediğimiz fakat pozitif olarak dolaşan vatandaşlar bizim için en büyük tehlike.”

Genç Yaşta Ölümlerimiz de Başladı

65 yaş ve üzeri vatandaşlardan ziyade Gümüşhane’de genç yaştaki vatandaşların da ölümlerinde bir artış yaşandığına değinen Vali Taşbilek, “Gümüşhane’de vaka sayısı yönetilebilir bir durumda. İstiyoruz ki hiç vaka olmasın. Vaka sayılarımızı daha aza indirmek ve mümkünse tamamını yok etme noktasında çabalarımızı sarf ediyoruz. Gümüşhane’de Kovid-19’a bağlı olarak ölüm hadiselerimiz daha fazla 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızda meydana geliyordu ama bununla birlikte genç ölümlerimiz de başladı. Hastalık sadece 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın hastalığı değil, daha genç hastalarımız da ölüyor. Geçtiğimiz günlerde 49 yaşında bir hastamızı kaybettik. Buradan hareketle herkes tedbirli olmak zorunda. Gençlerimiz daha fazla tedbirli olmak zorunda. Gençlerimiz attığı her adımı iki kere düşünmek zorunda. Gençlerde etki daha az olabilir ama kendisinin taşıdığı bir virüsten dolayı annesi, babası, dedesi, komşusu gibi yakın çevresi taşıdığı virüsten dolayı ölebilir. O yüzden gençlerin herkesi düşünerek hareket etmesi ve dikkatli davranması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Amacımız Zinciri Kırmak

Vali Taşbilek, Gümüşhane’deki vaka sayısını yavaş yavaş baskılamaya başladıklarının altını çizerek, açıklamasında şunları söyledi: “Bugünlerde Gümüşhane’de vaka sayısında biraz daha iyi olmakla birlikte yavaş yavaş baskıladık. Pandeminin ilk başındaki günlerde değiliz. Pandemi sürecini 37 vaka ile bitirmişken şu anda vaka sayısı ondan çok daha fazla durumda. O zaman ölüm sayımız 7 iken, şu an 40’ın üzerine çıktık. Günlük artış hızlarımız bizim için önemli, onları da biraz baskılamaya başladık. Türkiye’deki artış trendi bizi etkiliyor. Amacımız bu zinciri kırmak. Özellikle Gümüşhane’ye dışarıdan gelen vatandaşlarımızla Temmuz ve Ağustos ayı vaka sayılarımız çok yüksekti. Nüfusumuz belki o dönemde iki katından fazlaydı. Şehirdeki hareketlilik sonucu ciddi sorunlar yaşadık. Aldığımız tedbirler ve şehre gelenlerin yavaş yavaş ayrılmalarıyla biraz daha vaka sayımız azaldı.”

image_print

HABERLER