Valimiz Alper Tanrısever’e Bir Önemli Sorun Daha Aktarıyoruz - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

3 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Valimiz Alper Tanrısever’e Bir Önemli Sorun Daha Aktarıyoruz

Giriş Tarihi: 26 Kasım 2023 - 14:47

Son Güncelleme: 26 Kasım 2023 - 14:47

Gümüşhane Valisi Sayın Tanrısever, göreve başladığında Gümüşhane basınına istişareye önem verdiğini belirtip, “her konuyu şahsıma iletebilirsiniz” demişti. Biz de Sayın Valimizin bu samimi ifadelerini referans kabul ederek Gümüşhane ile ilgili önemli gördüğümüz sorunları kamu adına arz ediyoruz ve arz etmeye de devam edeceğiz.

***

Gümüşhane köylerinde Kasım sonu itibariyle büyük değişim yaşanır. Kış boyunca Kelkit, Köse, Şiran köylerinde ikamet eden aile sayısı en asgari seviyeye inerken, Gümüşhane Merkez ilçe, Torul ve Kürtün ilçelerinde ise köyler neredeyse tamamen boşalır. Bazı köylerde hiçbir aile kalmaz bazı köylerde ise iki üç aile kış boyunca köyleri bekler.  

Köylerimizde kış aylarında önemli sorunlar yaşanır. Bugün bu sorunlardan sadece birini yazmak istiyorum.

Ülkemizde, iki binli yıllarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la başlayan sosyal hizmet atağı vatandaşımızdan hem takdir hem de dua almıştır. İstanbul’da, Ankara’da bir cenazeniz olsa bu cenazenin Gümüşhane’ye getirilmesine kadar cenaze iş ve işlemlerini belediyeler ücretsiz yaparlar.

Ülkemizin bütün belediyelerinde bu hizmet en güzel şekilde devam etmektedir. Ancak;  kış ayları geldiğinde Gümüşhane köylerinde cenaze defnetmek başlı başına önemli bir sorun olur. Köylerde mezarları kazacak kimse yoktur.  Cenaze sahipleri, para ile kazdırmak için bile adam bulamazlar. Cenazeler, bin kilometre uzaktan Gümüşhane’ye, ücretsiz gelirken, köylerde cenaze defni için mezar kazdırmak, özellikle maddi durumu sıkıntılı olan vatandaşlarımız açısından çok zordur. Bunun bir örneğini geçtiğimiz cumartesi günü Torul ilçemizin bir köyünde yaşadık. Mezar kazma işi çok zorlukla halledildi.

Devlet kurumları vatandaşa hizmet için vardır. Köy ve kırsala ait hizmetleri yürüten İl Özel İdaresi’nin artık köylerdeki mezar kazma işini de görevleri arasına alması gerekir.  İl Özel İdaresi Kanunu çıktığı yıllarda köylerimizde mezar kazma ve defin ihtiyaçları yoktu. Çünkü köylüler bu işi kendileri yapıyordu. Bugün ise köylerde bu işi yapacak kimse kalmadı. Bu nedenle, köylerde mezar kazma işini devletimiz üstlenmek zorundadır. Çünkü sosyal devlet olmanın gereği budur. Sosyal devlet, hem doğumunda hem de ölümünde vatandaşın her hizmetini görmek zorundadır.

İl Özel İdaresi’nin yol, su, kanalizasyon gibi bilinen alt yapı hizmetleri için milyonlarca lira harcanırken, köylerdeki cenaze hizmetleri için de bir iki iş makinası, üç beş işçi bu işe tahsis edilebilir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’la başlayan evde sağlık hizmetleri ile en ücra köye bile doktor, hemşire giderken, aynı köydeki bir cenazenin mezarının eşilmesi işini de devletimiz yapmalıdır.

Kış aylarında köylerimizin çoğundaki nüfus azalması nedeniyle köy camilerinde de pek imam bulunmuyor. Dolayısıyla cenaze namazını kıldıracak imam bulunmasında da sıkıntı çekiliyor. Vatandaşlar, yakın köylerin imamlarını çağırmak zorunda kalıyor.

BİR ÇÖZÜM TEKLİFİ

Yangın, kaza, hastalık, asayiş v.b  gibi acil durumları organize eden ve dünyada bile örnek gösterilen 112 sistemine köylerdeki cenazeler için mezar açma ve cenaze namazları için imam temini hizmeti de eklenebilir.

Mezar açma isteği için vatandaş 112’yi aradığında bu istek İl Özel İdaresi’nin ilgili nöbetçi birimine ve İl Müftülüğü’nün nöbetçi birimine düşer ve sistem kendiliğinden otomatik işlemeye başlar. Bu çağrı ile aynı zamanda İl Özel İdaresi, ilgili köy yolunun da cenaze dolayısıyla acil bakımı için iş makinası da harekete geçirir.

Yoksa cenaze sahibi, mezarını kazdırmak için, iş makinası ve işçi bulmak için valiliği, il özel idaresini, müftülüğü nasıl arayacak? Veya kimleri bu konu için devreye sokmak adına yüz suyu dökecek.

Bu önemli sosyal hizmette yapılacak düzenleme ile Gümüşhane ili inşallah tüm Türkiye’ye örnek olur.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER