Valimiz Sayın Alper Tanrısever’e “KÖYDES” Hatırlatması - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Valimiz Sayın Alper Tanrısever’e “KÖYDES” Hatırlatması

Giriş Tarihi: 08 Nisan 2024 - 16:50

Son Güncelleme: 08 Nisan 2024 - 16:50

Hasan Pir

Vali Alper Tanrısever, 5 Nisan 2024 Cuma günü Gümüşhane’nin Mart ayı güvenlik istatistiklerini açıkladı. Kamuoyunun mülki amir tarafından şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi çok önemli bir olay. Bu şekilde vatandaşımızın devletimize olan güveni de artıyor.

Vali Tanrısever açıklamalarında Gümüşhane’de mart ayında yaşanan trafik kazalarına da değinerek, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e trafik kazası kaynaklı ölümlerin 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasına ilişkin güvence verdiğini hatırlattı.

Gümüşhane’de polisimiz ve jandarmamız diğer güvenlik konularında olduğu gibi trafik konusunda da çok duyarlı çalışıyorlar. Gereğini en güzel şekilde yapıyorlar. Ancak, polis ve jandarma ile ilgili olmayan alt yapı sorunları pek çok trafik kazasının nedenini oluşturuyor ki bunların da başında otokorkuluğu olmayan yüksek yamaçlı köy yollarında uçuruma yuvarlanmalı kazalar ön sıralarda yer alıyor.

KÖYDES, köy yollarının trafik altyapısı için de önemli bir imkân

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında başbakanlığı döneminde başlatılan ve günümüze kadar devam eden KÖYDES projesi Cumhuriyet tarihinin köyler bazındaki en büyük projelerinden biridir.

KÖYDES ödenekleri 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda da yer aldı. Kanunun 10. maddesi KÖYDES ödenekleri ile ilgilidir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki de yaptığı açıklamada 2023 yılında KÖYDES için 3.8 milyar lira yatırım yapıldığını ve 2024 yılı için de  6.9 milyar lira ödenek ayrıldığını belirtti.

Önümüzdeki günlerde KÖYDES ödeneklerinin iller bazında dağılımı ile ilgili çalışmalar başlar diye umut diyoruz.

KÖYDES programlarında otokorkuluk yapım izni de yer alıyor

KÖYDES ödeneklerinin kullanım yerlerinden biri de köy yollarının yol korkuluklarıdır. Gümüşhane’de arazi şartları nedeniyle meydana gelen ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının büyük çoğunluğu dağ ve yüksek yamaçlı yollarda bariyer – korkuluk olmamasından kaynaklanıyor.

Yüksek ve tehlikeli yamaçlardan geçen grup yollarının ve köy yollarının yol kenarı otokorkuluklarının yapılması çok önem arz ediyor. (Merkez Süleymaniye Mahallesi – Gözeler Köyü arası dağ grup yolu ve Torul – Demirkapı arası dağ grup yolu iki bariz örnektir.) Bu tehlikeli yollarda otokorkuluk olmadığından geçmişte yaşanmış hem ölümlü hem de yaralanmalı birçok kaza vardır. Bir an önce bu ihtiyacın da KÖYDES programı kapsamında giderilmesi gerekmektedir.

Özellikle Kürtün ve Torul ilçelerinde pek çok köye yüksek uçurumlu yamaçlı yollardan gidildiği için, bu yollarda sürücülere psikolojik ve maddi koruma sağlayan bariyerler-korkuluklar olmayınca en küçük bir teknik ya da sürücü hatasıyla araçların uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen kazalarda onlarca hemşehrimiz ya vefat etmiş ya da sakat kalmıştır.

Vali Tanrısever’den isteğimiz şudur

KÖYDES ödenekleri kullanıma açıldığında, yapılan planlamadan ve ilçelere göre proje dağılımından kamuoyunun haberi olmuyor. Kamuoyunun ve basının haberi ancak planlama bittiğinde oluyor. O zaman da iş işten geçiyor. Bu nedenle çok erken bir vakitte Sayın Valimiz Tanrısever’in dikkatini bu önemli konuya çekmek için bu yazıyı kaleme aldık.

Yüksek yamaçlı köy ve köy grup yollarına mutlaka otokorkuluk yapılmalı, vatandaşımız güvenle seyahat etmelidir. Bu nedenle ilçeler bazında acil otokorkuluk- bariyer yapılacak grup yolları ve köy yolları belirlenip 2024 KÖYDES programına alınmalıdır.

Torul’da benim köyüm olan Güzeloluk Köyü’nün yaklaşık 2 km’lik yüksek yamaçlı dar yollarının da otokorkuluk ihtiyacı bulunuyor. Bir vatandaş olarak ben de köyüme güvenle gitmek istiyorum.

Diğer taraftan, pek çok köyümüzün asfalt alt yapısı her yıl yenilenmediği için sökülen asfalt alt yapısı da yine trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Gelecek olan KÖYDES ödeneklerinin hatır – gönül üzerine tahsisi yapılmadan acil ve hayati noktalara ayrılması gerekir.

Torul ilçesinde Demirkapı – Demirciler yolu da KÖYDES’de karşılık bulmalı

Torul Demirkapı vadisinde yer alan 7 köyün ve onlarca yaylanın sürekli ulaşım ihtiyacını gören ve yaz – kış hiç kapanmayan ve bu vadiyi Kürtün, Tirebolu devlet karayoluna bağlayan yaklaşık 5 kilometrelik dar ve tehlikeli Demirkapı – Demirciler vadi içi grup yolunun bu dönemde KÖYDES projesi kapsamında genişletilmesi gerekir. Yolun var olan zemininde yapılacak ciddi bir bakımla ve zeminin asfalt ya da betonlanması ile sorun çözülecektir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyoruz

KÖYDES projesi ile köylerimizi modern alt yapıya kavuşturan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun. Bu vesile ile uygulamaya konulmasını beklediğimiz 2024 yılı  KÖYDES ödeneklerinin Gümüşhanemize hayırlı olmasını diliyorum.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER