YENİ RESMİ YAZIŞMA YÖNETMELİĞİNDE VATANDAŞLAR İÇİN ÖNEMLİ DETAYLAR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

16 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

YENİ RESMİ YAZIŞMA YÖNETMELİĞİNDE VATANDAŞLAR İÇİN ÖNEMLİ DETAYLAR

Giriş Tarihi: 11 Haziran 2020 - 13:12

Son Güncelleme: 11 Haziran 2020 - 13:24

10 Haziran 2020 çarşamba günkü Resmi Gazete’de yayımlanan “Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 01 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan ve baştan sona yenilenen yönetmelikte vatandaşların resmi kurum ve kuruluşlarla yapacağı yazışmaların kuralları da belirlendi.

2014 yılındaki Resmi yazışma yönetmeliğinde de yer alan bazı hususlar bu yönetmelikte de yer aldı.

2000 yılı öncesi dönemlerde uygulanan ve idarelerce vatandaşlara yazılan resmi yazıların “RİCA EDERİM” emir kipi ile bitmesi uygulaması yerine 2010 yılı  sonrasında “Saygılarımla”, “iyi dileklerimle””bilgilerinize sunulur” ifadeleri kullanılmaya başlanmıştı.

Yeni yönetmelikte de yer alan ve vatandaşlarla yapılacak yazışmalarda getirilen bazı düzenlemeler şöyledir.

  1. Gerçek kişilere yazılacak yazılarda muhatap bölümüne “Sayın” ibaresinden sonra muhatabın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle, soyadı ise büyük harflerle yazılır.
  2. Muhatap gerçek kişi olan yazışmalar “Saygılarımla.”, “İyi dileklerimle.” veya “Bilgilerinize sunulur.” ibareleriyle bitirilecek.
  3. Kişiler tarafından idareye yazılan dilekçelerin; “… arz ederim.” şeklinde bitirilmemesi veya “… rica ederim.” ibaresiyle ya da başka ibarelerle bitirilmesi dilekçenin işleme alınmasına engel olmayacak.
  4. İdareler, ilgili mevzuattaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla süre belirtilmeyen belge taleplerini, talebin kendilerine ulaşmasından itibaren en geç beş iş günü; süre belirtilmeyen bilgi ve görüş taleplerini ise talebin kendilerine ulaşmasından itibaren en geç on beş iş günü içinde yerine getirir.

Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik için aşağıdaki linki tıklayınız.

image_print

HABERLER