YUSUF ORAL, TOPRAK DEDE KARACA'YI ANLATTI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

YUSUF ORAL, TOPRAK DEDE KARACA'YI ANLATTI

Giriş Tarihi: 23 Ocak 2020 - 21:26

Son Güncelleme: 23 Ocak 2020 - 21:26

Doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen, Anadolu’yu köy köy gezerek Türkiye’nin doğasına ve erozyon tehlikesine dikkat çeken TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Toprak Dede Hayrettin Karaca, 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

Hayrettin Karaca 22 Ocak Çarşamba günü Cemal Reşit Rey Salonu’nda düzenlenen törenin ardından İstanbul’da binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Cenaze töreni öncesi Cemal Reşit Rey’de düzenlenen ve TEMA Temsilcileri ile yüzlerce TEMA Gönüllüsü katıldı. Duygu yüklü anların yaşandığı tören sonrası Hayrettin Karaca’nın Türk bayrağına sarılı tabutu ile Fatih Camii’ne getirildi.

Cenaze namazı sonrası Karaca’nın cenazesi, Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

Hayrettin Karacanın yaşantısı boyunca erozyon mücadelesi verdiği İllerden getirilen topraklar avuç avuç mezarına döküldü.

Hayrettin Karaca’nın vefatı ile ilgili konuşan TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral şunları söyledi;

‘’Ülkemiz çok önemli bir değerini kaybetti. Zihinlerde sonsuza kadar kalacak olan toprak dedemizin bize gösterdiği yolda faaliyetlerimiz devam edecektir. Onun sözlerinden ilham alarak ‘’her çocuk bir fidandır’’ sözleri ile eğitimlerimize, ‘’ihtiyacınızdan fazla tüketmeyin’’ sözleri ile israfa dikkat çekmeye devam edeceğiz. Bizler Hayrettin Dedemizin olanın olmayana borcu vardır sözleri ile doğadaki bütün canlılar ile paylaşmaya devam edeceğiz. Dedemize Allahtan Rahmet diliyoruz’’ dedi.

Ayrıca milli eğitim bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak Bakan Ziya Selçuk Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘’Milli Eğitim ailesi olarak yarın 81 ilimizde yüzer fidanı Toprak Dede’yle aynı gün toprakla buluşturacağız ‘’ çağrısının ardından bütün illerde eş zamanlı fidan dikimi gerçekleştirildi.

Gümüşhane’de de il milli eğitim müdürlüğü organizasyonunda Merkez Türk Telekom Fen Lisesi bahçesinde Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Şube Müdürü Onur Aydın ve Murat Eskicioğlu, TEMA Vakfı İl Temsilci Yardımcısı Cemile Demet Bayraktar ve öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile etkinlik gerçekleştirildi.

 Toprak… Toprak… Toprak…

 Toplumsal barışın topraktan geleceğine inanan Hayrettin Karaca, ömrünü erozyonla mücadele ve verimli üst toprağın korunmasına adadı. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ağaçlandırma ve doğa eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Etkin bir kamuoyu oluşturmak için kurduğu TEMA Vakfı aracılığı ile Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca fidan toprakla buluşturuldu ve 3,5 milyondan fazla çocuk doğa eğitimi aldı. Yıllarca üzerinden çıkarmadığı ve onunla simgeleşen kırmızı süveterini “Param var ama hakkım yok. Aldığımız her şeyin doğaya bir bedeli var” diyerek açıklayan Karaca, sürdürülebilir bir yaşamın “tüketerek değil paylaşarak” mümkün olduğuna inanıyordu.

KAYNAK: TEMA GÜMÜŞHANE – 23.01.2020

image_print

HABERLER