Zengin Olmak İster Misiniz? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Zengin Olmak İster Misiniz?

Giriş Tarihi: 14 Mayıs 2019 - 10:49

Son Güncelleme: 14 Mayıs 2019 - 11:56

Zengin olmayı kim istemez ki? Ya da belki de sadece pahalı bir araba istiyorsunuzdur. Peki, güzel bir eviniz olsun ister misiniz? Bahçesinde havuzu da olan büyük bir eviniz… Bazılarınız daha farklı düşünüp sadece sağlıklı ve huzurlu, uzun bir ömür istiyorum diyebilir. Hayallerimizin sonu yok. Ancak onları gerçekleştirmek genelde imkansızmış gibi gelir ve sonra hayallerimizi gerçeğe çevirmek için çaba sarf etmeyiz. Sonuç olarak da hayallerimiz ulaşılmaz olarak düşlerimizde kalır.

Bir İtalyan fıkrasına göre fakir bir adam her gün büyük azizlerden birinin heykeline gider ve dua edermiş. “Sevgili Aziz, lütfen lütfen lütfen, bugün piyangoyu kazanayım.” Ve bir gün Aziz heykeli canlanır, fakir adama eğilir ve ona der ki; “Oğlum lütfen lütfen lütfen önce bilet al.”

Hayallerimizi gerçekleştirmenin ilk adımı harekete geçmektir. Başarılı insanların temel prensibi bu oldu. Mesela Sergey Bin ve Larry Page hepimizin bildiği o büyük firma “Google” ı Kaliforniya’da bir garajda kurdu. Garaja aylık 1700 dolar kira verdiler ve 5 ay boyunca garajda kaldılar.

Steve Jobs, Bill Gates, Paul Allen, Steve Wozniak gibi bir çok kişi işlerine çok küçük yerlerde, küçük bütçelerle ve sınırlı iş gücü ile başladılar. O ilk adımı attılar, vazgeçmediler ve hayallerini gerçekleştirdiler. Bu büyük hayalcilerden bir tanesi geçtiğimiz günlerde tüm insanlık tarihini değiştirebilecek bir hayalini daha bizlere anlattı: Mavi Ay Projesi (Blue Moon Project)

Jeff Bezos küçük bir garajda başlayan girişimleri gördükçe çok etkilenir. 1994 yılında Washington’daki küçük bir garajda internet üzerinden kitap satmaya başlar. İlk satışı kurulduktan tam 1 yıl sonra gerçekleşir. Uzun bir bekleyişle geçen koca bir yıl. Ama o ilk adımı attı ve vazgeçmedi. Artık hemen hemen her şeyin satın alınabildiği Amazon.com böylece günden güne büyümeye başladı.

Jeff Bezos için bazıları her ne kadar büyük girişimci dese de ben büyük hayalci demeyi daha uygun buluyorum. Çünkü Jeff Bezos geçtiğimiz günlerde tanıttığı “Mavi Ay Projesi” ile bir kez daha birçoğumuzdan daha büyük hayaller kurabildiğini ispatladı. Bizlere “Artık Ay’a yeniden gitmenin, hem de kalmak üzere gitmenin zamanı geldi” mesajını verdi.

Mavi Ay Projesi ile 2024 yılında Mavi Ay isimli uzay aracı ay yüzeyine iniş yapabilecek. Bu araç insanları ve teçhizatı ay yüzeyine bıraktıktan sonra ay yüzeyinde kendi kendine dolaşabilecek. Ayın yörüngesine uydular yerleştirebilecek. Dünya’ dan fırlatıldığında toplamda 15 ton gibi büyük bir ağırlığı bulunacak olan aracın, ay yüzeyine indiğindeki ağırlığı 3 ton olacak. Mavi Ay, ayın güney kutbunda keşfedilen buz kütlelerini ayrıştırarak yakıt haline getirebilmek için Ay’ın bu bölgesine iniş yapacak ve elde ettiği yakıtları bir sonraki görevinde kullanmak üzere depolayacak.

Ancak asıl büyük hayali sona sakladım. Jeff Bezos daha önce Princeton Üniversitesinden fizikçi Gerard O’Neal tarafından ortaya atılan modellere benzer şekilde içerisinde 1 milyon kişinin yaşayabileceği uzay yerleşim araçları geliştirmeyi planlıyor. Belki de dünyanın en ünlü şehirlerinin birer kopyası şeklinde inşa edilebilecek bu yerleşim araçlarında insanlar, hayvanlar, bitkiler bulunabilecek. Örneğin; yer çekiminin azaltılabildiği bu şehirlerde kanatlar takıp uçabileceksiniz. Zaman zaman dünyaya geri dönebilecek olan bu uzay yerleşim araçları ya da başka bir deyişle Jeff Bezos’ un büyük hayali bakalım ne zaman insanlığa yeni bir kapı aralayacak?

Peki şimdi size geri dönelim. Sizin hayaliniz ne? Zengin olmak mı? Belki de pahalı bir araba istiyorsunuzdur.  Peki, güzel bir eviniz olsun ister misiniz? Bahçesinde havuzu da olan büyük bir eviniz…

image_print

HABERLER