Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkan İsmail Akçay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 12 Ocak 2020 Pazar günü gerçekleşen Gümüşhane ziyareti kapsamında sektör temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Gümüşhane iş dünyasının beklentilerini dile getirerek hazırlamış olduğu 10 maddelik dosyayı Bakan Varan’a sundu.
GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın Ramada Gümüşhane Otel’de düzenlenen toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sunduğu 10 maddelik dosyayı sizlerle paylaşıyoruz.
2000 yılında hizmete açılan Gümüşhane Organize Sanayi Bölgemizde toplam 56 parselimiz bulunmaktadır. Bu 56 parselimizin 30 adedi ilgili talepler doğrultusunda sanayicilerimize tahsis edilmiş, 26 adedi ise tahsise hazır durumdadır.
1- 2.Bölge kapsamında değerlendirilen Organize Sanayi bölgemizde parsel tahsis bedeli maliyetin %40 oranında olmasının ilimiz için çok olduğunu düşünüyoruz. Bu bedel kaldırılmalı. Gümüşhane Organize Sanayi bölgemizde en son arsa tahsisi ise 11 Ocak 2017 yılında yapılmış ve son üç yıldır hiçbir arsa tahsisi yapılmamıştır.
2-Organize Sanayi bölgemize yapılacak 23 yeni parsel ilavesi için yapılan imar planı tadilatımız bakanlığımızın onayı için beklemektedir.
3-Organize Sanayi Bölgemizde yapılan alt yapı ve doğalgaz çalışmaları neticesinde yollarımız bozuldu. Bozulan bu yollarımızın yeniden düzenlenmesi için bakanlığımızdan destek bekliyoruz.
4-İlimizde uygulanan teşvikler beklentileri karşılamadı. Verilen teşvikler neticesinde istihdam da ve üretimde beklenen bir artış olmadı. 2019 yılına baktığımızda geçmiş yıla oranla hem nüfusumuzun hem de istihdam sayımızın azaldığını görüyoruz. Kurumları ve kuralları çok olan bu teşviklerin ilimize pek bir faydası olmadı. Bölgede zor şartlar altında üretim yapan yatırımcıyı ve üreticiyi cesaretlendirecek ve heyecanlandıracak yeni teşvikler istiyoruz.
5-Gümüşhane Merkezde yeni bir Küçük Sanayi Sitesi kurulması önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Küçük Sanayi Sitesi kurulması için hazırlamış olduğumuz fizibilite raporumuz son aşamaya geldi ve Kooperatif kurma çalışmaları başladı. Küçük Sanayi Sitesi kurulması için desteğinizi bekliyoruz.
6-Çoğunlukta Kobi niteliği taşıyan işletmelerimiz KOSGEB tarafından yerilen destek ve teşviklerden, yoğun bürokrasi ve anlaşılmayan prosedürler dolayısıyla yeterince faydalanamıyor. Proje değerlendirme ve destek işlem süreçleri hızlandırılarak bürokrasi azaltılmalıdır. Proje değerlendirme kurulunun iki ayda bir toplanması uzun bir zaman.15 günde bir toplanmalı.
7-Karadeniz’i Akdeniz’e ve dünyaya bağlayacak olan Erzincan –Gümüşhane –Trabzon demiryolu projemizin hayata geçirilmesi için desteklerinizi bekliyoruz.
8-Ölçü aletlerinin muayene ve kontrolü (TSE)Türk Standartları Enstitüsü’ne verildi. Bu hizmetlerin ilimizde verilebilmesi için TSE Gümüşhane İl temsilciliğinin açılmasını bekliyoruz.
9-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Avrupa Birliği desteği ile şehrimize kurulan, üretim ve istihdam için çok önemli bir merkez olan Gümüşhane İŞGEM’in şirketini 2018 yılının başında kurduk. Bu iki yıl içinde İŞGEM’de birçok eksik ile karşılaştık. Sayın Valimizin de büyük destekleri ile eksikleri tamamlarken, üretime başlayabilmek için 10 tane de yeni makine almak zorunda kaldık. Bu eksik makinelerin bir kısmını da yine (DOKA) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile tamamlayarak ancak bugün itibariyle işletme aşamasına geldik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza da bizlere vermiş olduğu destekler için çok teşekkür diyoruz. Şuan hiçbir eksiğimiz yok, sadece işletme sermayesine ihtiyacımız var. Bu konuda son olarak desteğinizi bekliyoruz.
10-İŞGEM’in ilk müracaat projesi içinde olan, Organik laboratuvar kısmı projeden çıkarıldı. Organik laboratuvarın tekrar İŞGEM’e dahil edilmesini istiyoruz.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE GTSO