ESKİ GÜMÜŞHANE - SÜLEYMANİYE’NİN ACİL İHTİYAÇLARI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ESKİ GÜMÜŞHANE – SÜLEYMANİYE’NİN ACİL İHTİYAÇLARI

Giriş Tarihi: 21 Temmuz 2019 - 10:00

Son Güncelleme: 20 Temmuz 2019 - 13:20

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Eski Gümüşhane; Gümüşhane merkez ilçenin en yakın tarih ve turizm noktası.

Kent merkezi ile Süleymaniye mahallesi yani Eski Gümüşhane arasındaki mesafe araçla beş dakika.

Yerlisi ile yabancısı ile artık insanlar Gümüşhane’ye geldiklerinde eski Gümüşhane’yi de ziyaret ediyorlar.

Süleymaniye mahallesinin girişindeki çay bahçesi ise iki yıldır çok güzel hizmet veriyor.

Son üç yıldır yapılan çalışmalarla, özellikle  yolunun standart bir hale getirilmiş olması, bazı mekânsal ve alt yapı düzenlemelerinin yapılması ve özellikle çay bahçesinin hizmete girmesinden sonra Eski Gümüşhane canlandı. Bu canlılık her geçen gün artıyor. Yapımı tamamlanmak üzere olan butik otelin de hizmete girmesi ile Süleymaniye mahallesinin çehresi değişecek.

SÜLEYMANİYE CAMİİ’NE ACİL LOJMAN GEREKLİ

Eski Gümüşhane’deki Süleymaniye Camii ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Ziyaretçiler için Süleymaniye Camii  aynı zamanda dinlenme yeri. Caminin bahçesinde oturup dinlenmek insanları mutlu ediyor.

Süleymaniye Camii’nin  tarihî bir özelliği de olunca cami korunuyor. Kapısı her zaman açık olmuyor. Namaz vakitlerinde görevli imam ve müezzinler camiyi açıp, namazı kıldırıp kapısını tekrar kilitliyorlar. Görevlilerin evleri bu mahallede olmayınca cami de sürekli açık tutulamıyor.

Süleymaniye mahallesini gezmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin gezi saatleri ile Süleymaniye Camii’nin açık olduğu saatler her zaman denk gelmiyor. Cami kapısı kapalı iken ziyarete gelenler maalesef camiyi gezemeden geri dönüyorlar.

Artık profesyonel bir turizm merkezi özelliğine kavuşmak üzere olan eski Gümüşhane -Süleymaniye mahallesinde tarihi caminin gün boyu açık tutulması gerekir.

Caminin sürekli açık tutulması için en önemli ihtiyaç cami görevlileri için, en azından imam ve müezzin için iki adet lojman yapılmasına ihtiyaç var.

Evleri kent merkezinde olan din görevlileri vakit namazlardan önce veya sonra sürekli camide kalamıyorlar. Şehir merkezine gidip gelişleri de hem zaman alıyor, hem de masraflı oluyor. Ama, evleri Süleymaniye mahallesinde olursa, hele hele cami çevresinde lojmanları olursa onlar da bu önemli hizmeti seve seve yaparlar, gün boyunca camiyi açık tutarlar.

Alt katında sosyal ihtiyaç mekanları, şadırvanlar, bir üst katında muhtarlık ofisi ve dinlenme yerleri ve daha üst katında ise cami görevlileri için lojmanların olacağı bir kompleks binanın yapılması çok gerekli.

Süleymaniye mahallesinin yeni muhtarı Sayın Orhan Eryılmaz’ın  da bu konularda yetkililerle sürekli görüşmeler yaptığını duydum. Muhtarımızın heyecanı ve enerjisine yetkililerin yardımcı olması ve tarihi mahallenin bir an önce bu ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir diye düşünüyorum.

KOORDİNASYON GEREKLİ

Bu konu tek başına müftülüğün konusu değildir. Tek başına kültür müdürlüğünün de konusu değildir. Bu konunun halli için Sayın Valimizin başkanlığında müftülük, belediye, vakıflar bölge müdürlüğü, kültür ve turizm müdürlüğü, anıtlar kurulu yetkilileri, mahalle muhtarlığı ve mahalle derneği yetkililerinin de katılacağı bir koordinasyon toplantısı yapılırsa hem zaman, hem imkân hem de yetki ve sorumluluk paylaşımı yapılmış olur.

TEMİZLİK GÖREVLİLERİNE İHTİYAÇ VAR

Süleymaniye Camii’nin gerek iç temizliği, gerekse cami haziresindeki mezarlığın, mahalle meydanının ve cami tuvaletlerinin temizliğinin yapılması için de yıl boyunca hizmet edecek yeterli sayıda temizlik personelinin de Süleymaniye mahallesinde görevlendirilmesi yine acil bir ihtiyaçtır.

SÜLEYMANİYE CAMİİ’NDEKİ TARİHÎ TEBERRÜKAT EŞYALAR ŞU ANDA NEREDE?

Süleymaniye Camii’nde bulunan ve son yıllarda yapılan restorasyonla yerlerinden alınan ve muhtemelen depolarda muhafaza edilen tarihi teberrükat eşyalar yeterince korunabiliyor mu?

Bu tarihi eşyaların büyük çoğunluğu antika değerinde. Bu eşyalar nerede muhafaza ediliyorsa bir an önce Gümüşhane Müzesi’ne devredilmesi  gerekir.

TARİHİ KÜÇÜK CAMİ NE HALDE?

2006 yılında Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Süleymaniye mahallesindeki Küçük Cami hâlâ ibadete açılmadı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 13 yıl önce restore edilen ve restorasyon sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği söylenen bu tarihi cami şu anda taş yığını halinde yeniden çürümeye bırakılmış durumda.

Bu caminin tabanının temizlenip bir iki halı serilmesiyle caminin aktif hale getirilmesi mümkün. İsteyen vatandaşlar vakit namazlarını kılabilirler. Ama, şu anda cami garip bir bekleyiş içinde.  Ayrıca, eskimişliğini ve kirlenmesini önlemek için de Küçük Cami’nin her ay iç ve dış mekân temizliğinin de yapılması gerekir.

SÜLEYMANİYE GÜMÜŞHANE’NİN MANEVİYAT MERKEZİDİR

Süleymaniye mahallesi, tarihi mekan olma özelliğinden öteye Gümüşhane’nin  kadim manevi kültürünün de en önemli merkezlerinden biridir.

Süleymaniye Camii’nin haziresindeki türbede Osmanlı’nın yetiştirdiği büyük Ezher Alimlerinden Hacı Tahir Efendi yatıyor. Bilindiği gibi, Hacı Tahir Efendi aynı zamanda Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) ait iki Sakal-ı Şerifi padişahlık fermanıyla Gümüşhane’ye getiren Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda Gümüşhane milletvekili olan Mısırlızade Hayri Efendi’nin de dedesidir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) mübarek sakal-ı şeriflerinden bir tanesi şu anda Süleymaniye Mahallesi’nde  Hacı Tahir Efendi ve Mısırlızade  Hayri Efendi’nin torunu Gümüşhane sevdalısı hemşerimiz Sayın Av. Abdulhalim Tarhan Mısırlıoğlu tarafından  ihtimamla muhafaza ediliyor.

Bunun için de yetkililerin Süleymaniye mahallesine gösterecekleri ilgi çok önemlidir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER