Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANELİ HANIMLAR NİSAN YAĞMURUNDAN YOĞURT MAYALADILAR

Bin derde şifa olarak bilinen “Nisan Yağmur Suyu” toplama dönemi

Bin derde şifa olarak bilinen “Nisan Yağmur Suyu” toplama dönemi devam ediyor.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) Hadislerinde tavsiye ettiği ve İslam geleneğinde çok önemli bir şifa kaynağı olarak bilinen “Nisan Yağmurları” nın bol olduğu nisan ayı içindeyiz.

Geleneklerimize göre nisan yağmur suyunun miladi 14 Nisan ile 14 Mayıs tarihleri arasında toplanması gerekiyor.

Nisan yağmurlarının; havanın temiz olduğu ve kirletici unsurların bulunmadığı yerlerde, temiz kaplarda toplanarak kullanılması, sağlık açısından son derece faydalıdır.

Yağmur yağarken leğen ve geniş ağızlı kaplar açık alana bırakılarak içine yağmur suyu dolması sağlanabilir. Bu kaplarda biriken sular daha sonra bidonlara aktarılarak, çeşitli şekillerde saklanır ve kullanılabilir.

İlmi kaynaklar bahar yağmurunda ozon’un çözüldüğünü, ayrıca nisan yağmurları sayesinde kış boyunca en alt seviyeye inen vücudun demir miktarının, en doğal yoldan geri kazanıldığını belirtmektedirler.

Tarih boyunca milletimiz tarafından bir kültür kabul edilen nisan yağmuru suyu toplama ve kullanma geleneğinin en önemli örneklerinden birisi Mevlana Dergahı’nda Mevlevilerin, ”nisan tası” adı verilen kaplara topladıkları nisan yağmurlarını, dergahı ziyarete gelen misafirlere şifa niyetine ikram etmeleridir.

GÜMÜŞHANELİ HANIMLAR NİSAN YAĞMURU İLE YOĞURT MAYALADILAR

Atalarından duyduklarını uygulayan Gümüşhaneli hanımlar nisan yağmuru suyu ile süt mayalayıp yoğurt yaptılar.

Nisan yağmuru suyu ile mayalanan yoğurttan da ayrıca maya yapan ve komşularına da dağıtan  Derya Murathan son iki yıldır her nisan döneminde aldıkları yağmur suyu ile yoğurt mayaladıklarını söyledi.