MARKA KENT OLMA ŞANSIMIZ VAR MI ACABA? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

MARKA KENT OLMA ŞANSIMIZ VAR MI ACABA?

Giriş Tarihi: 09 Nisan 2019 - 13:10

Son Güncelleme: 09 Nisan 2019 - 13:10

Marka olmak için çok çalışmak gerektiğini bilenler bilir, bilmeyenler de yazdıklarımızı bir değil birkaç kez okuyarak bilgi edinebilirler diyerek konumuzu özetlemeye çalışalım.

Herkes marka olmak ister ama bu o kadar da kolay değil.

Bir kez ürün bazında   kişi marka olmak istiyorsa, “ Müşteri benim ürünümü neden alsın?”  Sorusunun cevabını vermesi lazım. Üstelik pazarlamanın bir felsefe olduğunu da  bilmesi gerekir. 

İlimizde şahıs bazında olmasa da GTSO  nun  öncülüğünde ürün olarak pestil –kömenin  marka olarak tescil edildiğini biliyoruz. Adı.”Gümüşhane dut pestil ve kömesi”.Tamam da.. Gel gör ki   salı günleri düzenlenen  halk pazarında bu ad altında “Ben Gümüşhane pestil ve kömesi satıyorum” diyerek hileli ve mağşuş ürünleri pazarlayanlara ne demeli. Bunlar için  bir yaptırım uygulanması gerekmez mi? Denetim mekanizmaları bu konudaki görevlerini yapmaz ise  o zaman  Marka tescilinin de bir anlamı kalmaz.

Seçim Zamanları marka kent söylemleri.

Özellikle yerel  seçimlerde başkan aday adayı olanların hemen hepsi “ seçilirsem  Gümüşhanemizi marka kent yapacağım”  demelerini  henüz unutmadık.  Aradan geçen çeyrek asra rağmen, alınmış bir mesafe de  yok. Demem o ki? Kentimizin varlığı ile övüneceğimiz ne bir aynalı çarşısı    nede bir meydanı , kulesi , kalesi, yer altı çarşısı ,  açık ya da kapalı bir müzesi yok. .

Hatırlayalım.  Konu için harekete geçen Gümüşhane Üniversitesi Geçtiğimiz yıl “Uluslararası Marka ve Marka kent” kongresi kapsamında  bir açık   oturum  gerçekleştirmişti. Amaç marka ve marka kent kavramlarını birleştirerek kenti yönetenlere bir yol açmak ve önlerinde ışık olmaktı. Şimdi soralım? Kenti Marka yapma sorumluluğunu taşıyanlardan  kaç kişi   bu açık oturumu sonuna dek  izledi.. İki parmak sayısını geçmez Onlar da açılışı müteakip işlerinin başına döndü. Sanki bu bir iş değilmiş gibi…

Efendim. Marka kent olma yolunda dağlar filan değil “Süleymaniye mahallesini” turizme kazandırmak yeterli olur kanısındayım..   Çünkü burası  bir tarih ve açık hava  müzesi  olma özelliğini taşımaktadır. Bu konuda  Aslen Gümüşhaneli olan hemşehrimiz  Genne Reklam Ajansı Başkanı: Selim Tuncer beyefendi: “Markalaşmak için, dünya kamuoyunun benimseyebileceği değerlere ihtiyaç var. . Bu da yetmez etkin yöneticilerin de katkısı mutlaka gerekir” dedi.

Unutmayalım.:  Marka kent olma şansımız hala vardır. Yeter ki;, 5 duyuya hitap edecek olan cazibeler bulunsun ve hizmete sunulsun derim.

 Güven tazeleyen Başkan Çimen’e umutla  duyurulur…

image_print

HABERLER