ŞİMDİ NE OLACAK? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ŞİMDİ NE OLACAK?

Giriş Tarihi: 03 Mart 2020 - 7:40

Son Güncelleme: 15 Mart 2020 - 12:01

Şimdi ne olacak? Sorusu sesiz olarak kendimize, sesli olarak da başkalarına kimi zaman sorduğumuz soru çeşidi.

Çözümlenmesi zor meseleler hakkında karamsarlığa düşen insanların akil adamlardan medet umarcasına başvurdukları bu akıl alma yöntemi bazen kurtarıcı olabiliyor.

 Bilenler hatırlayacaklardır. İstiklal savaşının başladığı yıllarda, Mustafa Kemal’e Erzurum kongresi öncesi sormuşlardı? Şimdi ne olacak? diye. Yani Başlatmayı düşündüğünüz savaşı  varsayalım ki ? Kazandınız. Devlet şekli ne olacak. Cevap hazırdı, Açık ve net olarak, “Cumhuriyet” demişti. (Erzurum Milletvekili Cevat Dursunoğlu’ ndan bizzat dinlemiştim)

Bu hatırlatmadan sonra gelelim günümüze.  Suriye toplama askerlerinin askerimize yaptığı saldırı sonucu ortaya çıkan tabloyu içimiz kan ağlayarak izliyoruz. 33 şehidimiz var deniliyor, fazlasından korkarım.

Soruyoruz, Şimdi neolacak.?.. Sorunun cevabını yetkili devlet ricalından öğrenmek istemek hakkımız olsa da bunun açıklanması  hem kolay hem de zor. Kolay bizim gibi vatandaşlar gözüyle “Ezip geçelim Suriye’ yi”. Zor devlet ricali açısından. Çünkü  askerimize saldırı var ama  Saldırı Türkiye topraklarında olmadı. NATO antlaşmasının 5. Maddesi, karşı saldırı için engel. Bu nedenle NATO sessiz kalıyor.

Yaygın Medyada  açık oturumlarda konu tartışılıyor. Tartışmacılar ve moderotörler  sorunun cevabını kendileri vermiyor  seyircilere soruyor?  “İblid’de durun nereye varacak” ”ABD İblid düğümünün neresinde” Gibisinden… Tüm alt yazılar bu şekilde. Ol sebeptendir ki TV kanallarında konuyu tartışanlar geyik muhabbeti havasında reklam arasını da ihmal etmeden salvolar yapıp duruyorlar. Ne hazindir ki hep aynı kişiler. Moderatorler  birikimsiz gençlerden oluşuyor, konuşmacılarla tam bir uyum içinde…

Ekrandaki konuşmacılara verilen fırsatlar Anadolu yerel basınına tanınmış olsa zannederim onlarında yararlanacağı çok çarpıcı çözüm önerileri  paylaşılabilinir… Nitekim kısa bir değerlendirme yapacak olursak  ezcümle şunları söylemek mümkün.

Ortadoğu bataklığında ABD Ve Rusya’nın İşi varsa bizim de olacaktır. Suriye topraklarının kuzeyi  Selçuklulara ait ve Turkmenistan olarak geçmektedir. Şam, Osmanlının Bir vilayetidir. Bu günkü ırak Suriye, ürdün, Filistin, İsrail bu ile bağlıydı. Sultan Vahdettin  “Beni Osmanlı topraklarına defnedin” diye vasiyet etmişti .Mezarı halen  Şam’dadır. Halkının çoğu Türk ve Türkmenlerden  oluşmaktadır. Bölge halkı Türkçe konuşmaktadır. Nusaybin’de oturan yurttaşlar bağırsalar, seslerini sınır ötesindeki akrabaları duyar.  Bizim bu topraklarda nasıl işimiz olmaz?  “Ortadoğu bataklığında Suriye’de ne işimiz var” diyenlere sitemim bu yüzdendir.

ABD’nin, yıllardır pkk aracılıgı ile kuzey Suriye topraklarında oluşturacağı terör koridorunda, kendi emrine tabi bir” kürt devleti” kurma projesi, Türkiye’nın  böyle bir devlet kurulmasına asla izin verilmeyeceğine dair kararlı tutumu karşısında  gerçekleştirilememiştir. Bunun yerine, 1977 yıllarında başlayan ve Çar Petro’nun vasiyeti olan Rusya’nın sıcak denizlere açılma politikası Suriye’nın teslim alınması ile bu rüya gerçekleştirilmiş durumda.  Bize dost görünen Rusya’nın  ikincı planı ise,  Libya’da başarılı olursa doğu Akdeniz deki varlığını batı Akdeniz de de sürdürmüş olacaktır… Basit bir tabir vardır halk arsında ”Kurt seni yerken Ben Kavağın tepesindeyim” diye Rusya’nın bizimle olan dostluğu işte  bu düzeyde…

ABD’nın planı gizli filan değil, ta 1990 dan beri var. Şahsen kendim o tarihte Siirt’te görevli iken Kuzey Irak kırsalındaki   pkk ya havadan atılan yardım paketlerinin üzerinde USA yazılı olduğunu söylemişlerdi de inanmamıştık.

Rusya  İle dost olmamızı çoğu kez ben de düşünmüşümdür. Netice Altınordu devleti kalıntıları. Ne de olsa Cengiz han kanını biraz olsun taşır  diye. Günümüzde Rusya ile yakınlaşmak güzel ama görüyorsunuz Suriye dururken RUS diplomasisi “gelin ateş keste anlaşalım.”  Diyor. Yav  Suriye nerde de sen konuşuyorsun ? Çünkü Suriye halkının yerini başka birileri aldı. Tabir yerinde ise  kovanın arıları boşaltıldı, yerine eşek arıları dolduruldu. Suriye denen Bir devlet yok artık… Bunun yerine  kaim olan “rejim” denen bir güruh var. Suriye meselesinde Rusya ile anlaşmaya gelince.  Merhum İnönü’ye Rusya ile dost olalım denmişti de O da: ”Rusya ile dost olmak, Ayı ile çuvala girmektir.” Demişti. Şimdi siz-siz olun da girin bakalım çuvala… Bu günde durum aynıdır.

Bunlardan daha vahimi ABD ve Rusya’nın aleyhimizde anlaşmış olabilecekleri  ihtimali!….

Bu saptamalardan sonra gelelim mülteciler konusuna..

“Sınır kapılarını açarız” demişti  Reis. İşte açıldı. Duyan Suriyeli, Afganlı, Iraklı  yüzbinleri aşan mülteciler Yunan ve Bulgar sınırlarını  zorlamaya başladı.. Bu rakam kısa sürede 2-3 milyona ulaşır..             O zaman ne olacak? Olacak belli.. Fiziki kurallarda, ”sebep ve sonuç” ilişkisi  vardır. Toplumsal olaylarda sebep vardır ama sonucun nereye varacağını kimse kestiremez.. Nitekim, Almanya  zaten  (1) milyondan fazla yabancı  barındırıyor. Yığılma nedeniyle, ”benden bu kadar” deyip diğer AB ülkelerini mülteci almaya zorlayabilir.  Neticede kendi aralarında , sen- ben kavgası ile AB çözülme sürecine girebilir..  İngiltere ayrıldığı gibi, Almanya’da ayrılırsa AB nin çöküşü hızlanabilir. En azından AB dağılmasa da kendini yenilemek zorunda kalır, bu da Türkiye’nin koşulsuz AB ye  kabul edilmesi sürecini başlatır.

Sonuçta, ortada bir savaş hali var. İdlip’te geri adım atamayız. Bir yanda ABD Bir yanda Rusya …İlişkiler diplomatik yollarla çözüme kavuşturulmalı. Rusya’nın Suriye’ye Türkiye üzerinden verdiği destek kesilmiş olsa da sahip olduğu üsler vasıtasıyla başlatılan “bahar harekatı “na  mani olmak gibi bir eyleme kalkışır mı? Sorusu akla gelebilir. Bu askeri bir müdahale anlamına gelir ki ? Rusya’ nın bu yola başvuracağını sanmıyorum..  Çünkü,  NATO içinde ABD den sonra. Türkiye’nin  en güçlü orduya sahip olduğu bilinmektedir.

Millet olarak tek bilek ve tek yürek olarak damarlarımızdaki asil kandan alacağımız güçle tüm bu engelleri aşarak mutlak zafere erişeceğimize olan inancım tamdır. Çünkü Zafer İnananlarındır. Zafer bizim olacaktır.

Şimdi ne olacak? Sorusunun cevabına gelince.:Bu sorunun cevabını verecek   olan birikimli ve Akil insanlara gerçekten ihtiyacımız var.

image_print

HABERLER