STK’lar Ordu’nun Yeni Yapılanmasını Değerlendirdi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

STK’lar Ordu’nun Yeni Yapılanmasını Değerlendirdi

Giriş Tarihi: 17 Ağustos 2016 - 10:45

Son Güncelleme: 03 Ekim 2016 - 10:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 16 Ağustos 2016 Salı günü Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

16 Ağustos 2016 Salı günü Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada 15 Temmuz gecesine değinerek, “O gece aslında bir millet ayağa kalkmıştır, hiçbir ayrım yapmaksızın ayağa kalkmıştır. Vücudunu kurşunlara, tanklara, bombalara siper etmiştir. 15 yaşından 75 yaşına kadar, kadınıyla erkeğiyle siper etmiştir. Öyle zannediyorum ki dünyada da bunun benzeri pek yoktur” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın da hazır bulunduğu kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan TBB yönetim kurulu üyeleri ve baro başkanlarından oluşan heyet üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

Türkiye Barolar Birliği’nin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından 15 Temmuz’da başlatılan darbe girişimi karşısında demokrasinin, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün yanında yer aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dayanışma için, 15 Temmuz’da savaş uçaklarının bombalı saldırısına maruz kalan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Gölbaşı Özel Harekât Merkezi’ni ve bugün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ziyaret eden Türkiye Barolar Birliği yönetimine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK”

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu ve hukuk devleti olarak kalmaya devam edeceğinden baro başkanlarının emin olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye ve millete savaş açan darbecilere karşı mücadelenin, ilk andan itibaren hukuk devleti sınırları içinde yürütüldüğünü vurguladı.

15 Temmuz gecesi darbecilerin, karşılarında milleti ve emniyet güçleri ile birlikte savcıları ve hâkimleriyle adalet teşkilatını bulduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Soruşturmalar, gözaltılar, tutuklamalar tamamen hukuk kuralları içinde yürütülmüş, yürütülmeye de devam etmektedir. Olağanüstü Hal, MGK tavsiyesiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla, Meclis onayıyla, Anayasamızda belirtilen prosedüre uygun şekilde ilan edilmiş, uygulamaya konulmuştur. Bugüne kadar da, Anayasa ve yasalar dışında atılmış hiçbir adım yoktur” diye konuştu.

“BU MİLLET HER TÜRLÜ TEŞEKKÜRÜ, TAKDİRİ VE HAYRANLIĞI HAK EDEN BİR MİLLETTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimi gecesi yaşananları eleştirenlerin amacının, Türkiye’nin yaşadığı tehlikenin büyüklüğünü gözlerden kaçırmaya çalıştığını belirtti ve şunları söyledi: “O gece aslında bir millet ayağa kalkmıştır, hiçbir ayrım yapmaksızın ayağa kalkmıştır. Vücudunu kurşunlara, tanklara, bombalara siper etmiştir. 15 yaşından 75 yaşına kadar, kadınıyla erkeğiyle siper etmiştir. Öyle zannediyorum ki herhalde dünyada da bunun benzeri pek yoktur. 15 Temmuz gecesi, hangi kökenden, hangi meşrepten, hangi siyasi görüşten olursa olsun Türk milletinin, 79 milyonun tamamı, tarihi bir sınavı alnının akıyla vermiştir. Hiç kimsenin, bu iftihar verici görüntüye gölge düşürmeye hakkı yoktur. Darbeciler ne kadar vicdansız, ne kadar ahlaksız, ne kadar cani, ne kadar şuursuz ise, milletimiz o derece asil, o derece dirayetli, o derece cesur, o derece kararlı bir tavır içinde olmuştur. Bu millete ancak saygı duyulur. Bu millet alnından öpülesi bir millettir. Bu millet her türlü teşekkürü, takdiri, hayranlığı hak eden bir millettir.”

“NAMLULARIN KARŞISINA DİKİLENLER SEÇKİNLER DEĞİL, BU ÜLKENİN ORTALAMA VATANDAŞIYDI”

“O gece meydanlara çıkanlar, bu yolun sonunun şehadete çıkabileceğini, gazilikle neticelenebileceğini biliyorlardı. Kimi evinden çıkarken, kimi yolda, kimi vurulduğu yerde sevdikleriyle, aileleriyle helalleşirken, hiçbirinde en küçük bir pişmanlık, en küçük bir korku emaresi yoktu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehitlerimizin evlerini gezerken gazilerimizi ziyaret ederken, hepsinden şimdi bunları dinliyoruz. Öyle zannediyorum ki yazılacak birçok eser olacak, o eserlerde zaten bunlar en canlı şekilde yerini alacaktır. İşte bu ülkeye, bu vatana, bu devlete sahip çıkmak böyle olur. Bugüne kadar pek çok şehit yakınımızla, pek çok gazimizle görüştüm, görüşmeye devam ediyorum ve edeceğim.  Hepsinin de gözünde ülkesine, devletine, geleceğine sahip çıkmanın, bu uğurda görevini yapmış olmanın huzurunu, mutluluğunu gördüm. Bugün geriye dönüp baktığımızda Türkiye’nin yıllarca, yalanla, iftirayla, çarpıtmayla, boş sözle, hamasetle ülkesine ve devletine sahip çıktığını iddia eden, güya seçkinlerin istismarına maruz kaldığını fark ediyoruz. Ama 15 Temmuz’da darbeci teröristlerin silahları ölüm kusmaya başladığında, bu istismarcıların hiçbiri biliyorsunuz ortada yoktu. Sokakları, meydanları dolduranlar, tankların önüne yatanlar, namluların karşısına dikilenler seçkinler değil, bu ülkenin ortalama vatandaşıydı.”

“BU MİLLET ALLAH’TAN BAŞKA HİÇBİR GÜCÜN KARŞISINDA EĞİLMEZ”

15 Temmuz’da şehitlik makamına ulaşanların, gazi olanların memleketlerine, eğitimlerine, mesleklerine ve yaşlarına bakıldığında Türkiye’nin bizatihi kendisinin görüleceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyoruz ki; istiklalini ve istikbalini dünyanın en modern silahlarıyla üzerlerine gelen darbecilere teslim etmeyen bu millet, Allah’tan başka hiçbir gücün karşısında eğilmez. Türk milleti o gece, kendisine baş eğdirebileceklerini sananların başlarına gök kubbeyi yıkmıştır. İşte bu sebeple bugün ülkemizin geleceğine, 15 Temmuz sabahı olduğundan çok daha güvenle bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, dünyanın başına musallat olan ne kadar tehdit varsa, hepsine birden maruz kalan tek ülke olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de yaşanan insani krizin bir sonucu olan göçmen konusunun, tüm Avrupa’yı titretip korkuttuğunu; milli gelirleri Türkiye’nin 2-3 katı olan Avrupa ülkelerinin binlerle ifade edilen göçmene bakamazken Türkiye’nin ise yıllardır 3 milyon sığınmacıya, ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve “Bu millet başka bir millet. Bu milletin asaleti buradan geliyor. Çünkü bu millet, varil bombalarından kaçan insanlara yüreğini açacak kadar asil. Ama onlar maalesef bu asillikten nasibini almamış milletler” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ mensubu askerlere ilişkin endişe duyduklarına yönelik açıklamalarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu kuruma “Bazı şeylerden endişe duyduğunu söyleyeceğine çık gel bakalım burada, Türkiye Cumhuriyeti’nin parlamentosunda ne olmuş. Gel bakalım burada Emniyet Teşkilatı’nda bombalama neticesinde 53 Emniyet görevlimiz nasıl şehit olmuş. Gel gör bakalım Cumhurbaşkanlığı Külliyesi nasıl vurulmuş, burada 6 şehidimiz nasıl vurulmuş. Boğaz Köprüsü üzerinde ve Kuleli Askeri Lisesi’nin orada 39 kişi nasıl şehit edilmiş. Gel bunları bir gör, yerinde incele. Sana düşen görev budur. Ondan sonra açıklamanı yap. Ama sadece duyduklarınla aldığın haberlerle bu tür açıklamaları yaptığın zaman, kusura bakma sana saygı duyulmaz” sözleriyle seslendi.

“ÖZGÜRLÜKLERİMİZE VE HUKUK DEVLETİMİZE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi: “DAEŞ denilen örgüt, Fransa’da ve Belçika’da birkaç terör eylemi yaptı, Avrupa ülkelerinin tüm dengeleri bozuldu. Neredeyse insan haklarını askıya alma noktasına geldiler. Biz ise FETÖ yanında, PKK, DAEŞ, DHKP-C gibi, her biri de kendi alanında çok yüksek eylem kapasitesine sahip örgütlerle aynı anda mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizi de tamamen hukuk içinde, demokrasi içinde yürütüyoruz. Bakınız, 1970’li yıllarda Almanya’da Baader Meinhof çetesi eylemlerini tırmandırdığında, bu ülke idam cezasını geri getirmeyi tartışmaya başlamıştı. Hatta Hessen Eyaleti Anayasası’nda idam cezası halen vardır. Hal böyleyken, FETÖ’nün darbe girişimine, PKK’nın kanlı eylemlerine, DAEŞ’in canlı bomba saldırılarına, DHKP-C’nin suikastlarına maruz kalmamamıza rağmen, bu tartışmayı yapmamızı dahi kabullenemiyorlar. Kim? Avrupa. Yaşanan kanlı darbe girişimi sonrasında böyle bir meselenin tartışılmasından daha tabii ne olabilir? Bu konuda kararı verecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. TBMM böyle bir kararı aldığı zaman mesele biter. Ama alır mı almaz mı, onu bilemem. TBMM’nin böyle bir hakkı, böyle bir yetkisi yok mu? Millet böyle bir talebi iletiyorsa, orası bunu tartışır, görüşür. İnanın bana, bırakın darbe teşebbüsünü, şöyle bizdeki birkaç aylık PKK, DAEŞ terör eylemleri Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde yaşansın, idam cezasını da getirirler, kesintisiz Olağanüstü Hal de ilan ederler. İşte Fransa bakın, 9 ay üzerinden gidiyorlar. Bizde daha 3 aylık ilan edildi, onu bile tartışmaya kalktılar. Çünkü bizim sabrımız, dayanma gücümüz, tevekkülümüz inanın onlarda yok.”

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir ay geçmesine rağmen, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve birkaç bakan dışında, başkan veya devlet başkanı düzeyinde hiçbir Batılı devlet adamının Türkiye’ye ‘geçmiş olsun’ ziyaretinde bulunmadığına işarete ederek, “Telefonla aradıklarında da, bizim halimizden ziyade darbecilerin durumlarını merak ettiklerini gördük” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şunları ekledi: “FETÖ mensubu teröristlerin katlettiği 240 vatandaşımızın, yaraladığı 2 bin 195 kardeşimizin durumunu soran yok; ama gözaltılar, tutuklamalar, görevden almalar niyeyse pek ilgilerini çekiyor. Aslında Batılı ülkelerin askerleri, diplomatları, gazetecileri zaman zaman gerçek niyetlerini ağızlarından kaçırmıyor değiller. Biz, bunlara rağmen, demokrasimize, özgürlüklerimize, hukuk devletimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Çünkü bu değerleri, Batılılar veya Avrupa Birliği dayattığı için değil, milletimiz buna layık olduğu için savunuyor ve hayata geçiriyoruz, farkımız bu. Biz, gerek FETÖ darbe girişiminin, gerek PKK’nın ve DAEŞ’in eylemlerinin gerçek yüzünü muhataplarımıza anlatmaya devam edeceğiz.”

“GERÇEKLERİ DÜNYA HALKLARINA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerinin propaganda gücünün, kendilerine verilen dış desteklerden dolayı Türkiye’den çok fazla ve ilerde görünmesini üzüntüyle karşıladığını kaydetti ve “Buna rağmen, ulaşabildiğimiz her platformda derdimizi anlatmaya, gerçekleri dünya halklarına göstermeye devam edeceğiz. Terör örgütlerinin gerçek yüzlerini gösterdiğimiz her bireyi kazanç sayarak, mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz. Biz şuna inanıyoruz; Allah doğruların yardımcısıdır” diye ekledi.

Sivil toplum ve meslek kuruluşlarının, ülkelerinin ve milletlerinin safında güçlü bir şekilde yer almalarının kendilerini memnun ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, “15 Temmuz’un, diğer pek çok alan gibi, bu konuda da hepimiz için yeni bir milat olduğuna inanıyorum. Özellikle Yenikapı, bizim için gerçekten yeni bir milat olmuştur. Türkiye Barolar Birliği’ni, bu örnek dayanışma ziyaretinden dolayı bir kez daha tebrik ediyorum” sözleriyle tamamladı.

(Kaynak: Cumhurbaşkanlığı İnternet Sitesi)

image_print

HABERLER