Torul ve Köylerinin Sorunları Masaya Yatırıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Torul ve Köylerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Giriş Tarihi: 23 Eylül 2016 - 10:33

Son Güncelleme: 03 Ekim 2016 - 10:34

Torul’da yapılan istişare toplantısında Torul  ve köylerinin sorunları masaya yatırıldı.

23 Eylül 2016 Cuma günü Torul İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurum müdürleri, Torul İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Bedir, sivil toplum örgütü üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ben hemen hemen birçok köyü gezdim. Kendimize bir takım hedefler belirledik. Özellikle Torul, Kürtün ilçelerinde asfaltı tamamlanmayan köy bırakmayacağız. Köyü asfalt olan köy muhtarı bizlerden, köy içindeki mezarlığa ve köy konaklarına da asfalt istiyor. Bizim bütün projelerimizi öncelik sırasına göre belirledik. Şu anda birçok köyümüzün asfaltı yok. Öncelik bu yolların asfaltlanması olacak. Ondan sonra diğer kalan kısımlara kaynak aktaracağız. Karaca Mağarası’nın yıllık 60-70 bin civarında ziyaretçi potansiyeli var. Maden Tetkik Arama Enstitüsü’ne bir yazı gönderdim. Mühendislere o madeni inceleteceğiz. Eğer teknik açıdan mahsuru yoksa, 70 bin rakamı bizim için yeterli değil. Olabiliyorsa, mağaraya zarar vermeyecekse bu rakamın 250 bin olması gerekir. İhalesini aldık, yol yapımına başlıyorlar. Burayı yeşil yol kapsamında yapacağız. Zigana’dan Limni Gölü’ne kadar olan mesafeyi betonladık. 1 km’si kaldı. Limni Gölü’yle Zigana Kayak Merkezi arasındaki yolun da ihalesini yaptık. Burayı da İl Özel İdaresi’nden değil milletvekillerimizin aktardığı kaynaklarla yapıyoruz. Limni en az Uzungöl kadar popüler bir yer olacak.”

Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül de toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Bir işin planlamasını doğru yaptığınız zaman o işleri doğru zamanda yapmış oluyorsunuz ve bu da yaptığınız işler açısından çok önemli. Bizler de Sayın Valimizle bir strateji belirledik. Bu strateji çerçevesinde de en az 2 yıl içerisinde köylerimizin tamamı asfalt yola kavuşmuş olacak. Bizim performansımızı onlar değerlendirecektir. Bu çerçevede seçimden önce de taahhütlerimiz vardı. Köylerimizin ihtiyaçlarını planlı bir şekilde halledeceğiz. Ben muhtarlarımızdan sürekli bizi aramalarını, sorunlarını bildirmelerini istiyorum.”

Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş ise toplantıda şunları söyledi: “Seçim zamanı muhtarlarımızın bizden talepleri olmuştu. Biz de bu taleplerin tamamını yerine getireceğimizi söylemiştik. Köylerimizle ilgili çalışmalarımızı öncelik sırasına koyduk. Torul ve Kürtün coğrafi şartlar itibariyle zorlu bölgelerimiz. Ama ne olursa olsun Torul’un en ücra köşesinde yaşayan vatandaş da bizim kardeşimiz. Torul’un da, Kürtün’ün de yollarını yapıyoruz, bunları bitireceğiz. Köylerimizin diğer ihtiyaçlarını muhtarlarımız bize iletiyor. En fazla talep yol oluyor. Dolayısıyla biz bu yolları asfalt yapıyoruz. Uzun zaman dayanabilecek, bozulmayacak yollar yapıyoruz. Torul tarihi bir şehir. Torul’un turizm potansiyelini ön plana çıkarmaya karar verdik. Torul Kalesi Türkiye’nin en eski kalelerinden bir tanesi. Bu sebeple Karaca Mağarası ve Limni Gölü’nün yollarını hızlı bir şekilde yapıyoruz. Buradaki turizmi hareketlendirmemiz için yöresel ürünleri ön plana çıkarmamız gerekir. Turistler gittikleri yerlerin yöresel ürünlerine rağbet ediyorlar. Bunun akabinde açılacak olan yeni tesislerle işsizliğe de tedbir alınmış olacak. Bu şekilde daha çok istihdam sağlanacak. Yaylalarımızı da değerlendireceğiz. Yaylarımızda hukuki sorunlar var. Bunları da aşacağız. Ülkemiz büyük bir beka mücadelesi veriyor. Bir taraftan terör örgütleriyle mücadele ederken, para harcarken diğer taraftan yatırımlarımızı azaltmadan hatta artırarak sürdürüyoruz. Gümüşhane’nin her tarafı şantiye halinde. Geçtiğimiz aylarda yolu yapılan Torul Kalesi’ne çok güzel bir cam seyir terası projesi yapmak istiyoruz. DSİ’nin belli bir noktaya getirdiği bir proje var. Torul’da tarihi köprüyü kurtarmak için Çamlıca’nın oraya bir set çekeceğiz. Arkasını su dolduracağız. Piknik alanı, mesire alanı yapacağız. Setin üzerini de yol yapacağız. Araçlar karşıya geçecek şekilde güzel bir proje. Onu da en kısa zamanda ihale edeceğiz.”

Konuşmaların ardından, köy ve mahalle muhtarları söz alarak, talep ve sorunlarını dile getirdiler.

image_print

HABERLER