Ülkemizde Her Eve Gümüşhane Balı Girmeli - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

30 Ağustos 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Ülkemizde Her Eve Gümüşhane Balı Girmeli

Giriş Tarihi: 30 Ağustos 2024 - 18:16

Son Güncelleme: 30 Ağustos 2024 - 18:26

Yeni bal hasat sezonunun başlamış olması nedeniyle Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özcan Köprülü sorularımızı cevaplandırdı.

Başkan Köprülü şunları söyledi:

2024 BAL HASADINDA DURUM NEDİR?

Gümüşhane’de Birliğimize kayıtlı olan üyelerimizin toplam kovan koloni sayısı 38 bindir.  Üyelerimiz bal sezonunu açtılar. Mahsulleri aldılar ve alıyorlar. Yeni bal sezonunun tüm arıcılarımıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Bir durum tespiti için şunu söyleyebilirim 2024 yılında bal hasadı üreticinin yüzünü güldürmedi. Şehrimizde adeta bacasız fabrika görevi yapan arılıklarda bu sene geçen yıla göre iklim şartlarından kaynaklı verim yüzde 50 düşük. Yine de Allah bereket versin.

BAL EVİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Türkiye’nin en sağlıklı ballarının başında gelen Gümüşhane balının kent merkezinde bal evinde satılması için bal evimizi açtık. Belediye binasının hemen yanında transit yola cepheli “Bal Evi” vatandaşlarımıza ve arıcılarımıza hizmet vermektedir. Gümüşhane Belediyesi’ne tüm arıcı camiası adına teşekkür ediyorum.

Bal evimizde süzme bal, petek balı, kestane balı, polen ve arıcılarımızın ihtiyacı olan arıcılık malzemelerinin satışını yapıyoruz. Sattığımız ballar Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerinin ürettiği ballardır. Satışlarımız arasında kesinlikle şeker balı yoktur.

Gümüşhaneli vatandaşlarımız ve Türkiye’nin her yerinden vatandaşlarımız bizden bal alabilir.  Arıcılar Birliğimizin Ofisi, Cumhuriyet Caddesi’nde Özel İdare İş Hanı’nın 3. Katında bulunmaktadır. Mesai saatlerinde açıktır. Aynı şekilde bal evimiz de mesai saatlerinde açık bulunmaktadır.

BAL TAHLİLLERİMİZİ YAPTIRDIK

Ballarımızın tahlillerini ülkemizin bal tahlili konusunda yetkin üniversitelerinin laboratuvarlarında yaptırdık. Bu tahlillerde Gümüşhane balının kalitesi bir kez daha tescillendi. Tahliller sonunda ballarımızın hiçbirinde “ticari glikoz” çıkmadı.

Gümüşhane Üniversitemizin çok donanımlı bir laboratuvarı var. Bal tahlillerini Gümüşhane Üniversitesi’nde yaptırmak istiyoruz. Diğer illerdeki tahliller hem yorucu oluyor, hem de pahalı. Gümüşhane balını Gümüşhane Üniversitemiz daha az bir ücretle yaparsa arıcılarımıza büyük bir destek vermiş olacaklardır.

BAL FİYATLARI NE KADAR?

Geçen yıl Gümüşhane balının kilosunu 350 liradan satmıştık, bu sene taban fiyatımız 500 lira. Yöre ve kaliteye göre 500 liranın üzerinde satışlar oluyor. Süzme veya dalak bal fark etmiyor. Aynı fiyattan satılıyor. Polen fiyatı da bal fiyatı ile aynı düzeyde.

GÜMÜŞHANE BALININ DİĞER BALLARDAN FARKI NE?

Gümüşhane coğrafyası ülkemizde kimyasallardan, kimyasal gübrelerden ve ilaçlardan en az etkilenen bir coğrafya. Ayrıca bilimsel tespitlerle ortaya konan bir gerçek var, coğrafyasında en çok bitki ve çiçek olan illerin başında Gümüşhane geliyor. Temiz toprak, temiz hava, temiz su. Balımızın kalitesi için zaten daha başka bir şeye gerek yok.

GÜMÜŞHANE BALI HEM GÜMÜŞHANE’DE HEM DE ÜLKEMİZDE HER EVE GİRMELİ

Şifa kaynağı Gümüşhane balı her Gümüşhanelinin evine girmeli. Ayrıca ülkemizde de her eve girmeli. Çocuklarımız balla tanışmalı. Bal almak isteyen hemşerilerimiz Arı Yetiştiricileri Birliği’nde bize ulaştıkları takdirde kendilerine bal konusunda her türlü desteği vereceğimizi de değerli vatandaşlarımızın bilmesini isteriz.

ANA ARI ÜRETEN ARKADAŞLARIMIZ VAR

Gümüşhane’de ana arı üreticisi 5,6 arkadaşımız var. Arıcılarımız ana arı ihtiyacını bu arkadaşlarımızdan temin ederlerse bu üreticilerimize de önemli bir katkı ve destek vermiş oluruz.  

ARICILARA DEVLET DESTEĞİ

Arıcılarımıza devletimiz gerekli desteği veriyor. Bu yıl ilk etapta arıların ilkbahar ve sonbahar beslenmesinde kullanılmak üzere düşük fiyatlı 390 ton şeker dağıtımı yaptık. Kovan başına 8 –10 kilogram denk gelen bir yardım. Bu tamamen arının ilkbahar ve sonbahar beslenmesi içindir. Arının bu şekerden bal yapma ihtimali yoktur. Bu şekerle kendini besleyip ayakta kalmasını sağlıyor.

İl Özel İdaremizin %50 desteği ile elektrikli çit sistemini üyelerimize dağıtımını gerçekleştirdik.

DOKAP desteği ile kurulmuş olan bal dolum tesisimiz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen projede tesisimizin modernizasyonu projesinde tesisimize bal paketleme besleme tablası, bal paketleme toplama tablası, bal aktarma pompası, bal boşaltma teknesi, bal filtresi ve bal ısıtma fırını alım işlemi gerçekleştirilmiştir. İŞGEM binasında aktif durumdaki tesisimizi üyelerimiz rahatlıkla kullanabiliyor.

DOKAP desteği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen projede Arı Keki Üretimi projesinde Arı Keki Üretim tesisini aktif hale getirerek üyelerimizin hizmetine sunduk.

Arıcılarımıza yüzde 70 hibeli polen tuzaklı kovan altlığı ve Körük Maske Eldiven dağıtımını gerçekleştirdik. DOKAP destekli yeni projemiz olan Nitelikli kovan dağıtımını gerçekleştireceğiz. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her zaman her konuda arıcılarımıza destek oluyorlar. Arıcılarımıza hangi malzeme gerekli ise zaten bizim birliğimizin deposunda var. Uygun fiyatla arıcılarımıza veriyoruz.

Ben, arıcılarımıza her zaman destek veren Valimiz Sayın Alper Tanrısever’e, İl Özel İdaremize, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, DOKAP ve İŞGEM yetkililerine teşekkür ediyorum.

image_print

HABERLER