Vali Alper Tanrısever’in Uygulamalarında “Yönetişim” anlayışı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Vali Alper Tanrısever’in Uygulamalarında “Yönetişim” anlayışı

Giriş Tarihi: 05 Ocak 2024 - 18:11

Son Güncelleme: 05 Ocak 2024 - 18:13

Yusuf Sadık

Vali Tanrısever İl’imiz Mülki İdare Amirliğine (Valiliğine) atanalı yaklaşık 6 ay oldu.

Bu süreç zarfında emininki hizmet atağı için çizilmesi gereken yol haritası üzerinde önemli çalışmalar yapmıştır. Başta, İl şube başkanlarının çalışmalarını yerinde izleme, hizmetin götürüleceği coğrafyayı tanıma ve halkı ziyaret eme gibi zaman alıcı etkinlikleri içtenlikle yerine getirdiğine tanık olanlardan biriyim.

Yöneticilerin görevlerinde geçirdikleri ilk 100. gün ile devam eden 500. üncü günlerin değerlendirilmesi yönetimin başarısı hakkında bir fikir verebilir diye duayen idareciler, bir kuralın geçerliliğinden söz etmektedirler. Valimiz 100.günü aştı ve 500. cü güne doğru emin adımlarla yürüdüğüne göre çizmiş olduğu yol haritasında isabet vardır diyerek konuyu biraz açalım.

Bir Valinin değerlendirilmesi haddimize değil ama yapılanları da görmezlikten gelmek ihanettir, bunu kamuoyu ile paylaşmamak da ihanetin ihanetidir.

Neler yapılmak istendiğine baktığımızda Vali Tanrısever yayınladığı Yeni yıl mesajında şu can alıcı noktalara işaret ederek ezcümle: “2023 yılını geride bırakırken, önümüzdeki yılın iyi bir şekilde geçmesi için zamanımızı, enerjimizi ve potansiyelimizi en verimli şekilde değerlendirmek zorundayız. İl‘imizin turizmde, sporda, sağlıkta, eğitimde, sosyal ve kültürel alanda hedeflediğimiz seviyelere ulaşılabilmiş ve daha yaşanılabilir bir şehir olması, bu şehirde yaşayan herkesin ortak katkısıyla mümkün olacaktır. Bizlere düşen; bu amaç doğrultusunda birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize kenetlenerek ilimiz ve ülkemiz için azimle çalışmaktırdemektedir.

Tümcede geçen ve ilgimi çeken, “Bu şehirde yaşayan herkesin ortak katkısıyla” ifadesi, sözünü ettiğim paylaşmayı esas alan Yönetişim anlayışıyla birebir örtüşmektedir. Yeri gelmişken Yönetişim kavramına bir fiske vurarak Vali Beyin uygulamalarını daha anlamlı hale getirelim.

Demokrasi ile yönetilen toplumların özlemini duyduğu bir yönetim şekli olan YÖNETİŞİM: “Resmi ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik ve politik otoritelerin çoğulculuğu ve katılımcılığı ön gören kullanımının adıdır” diye tarif edilmektedir. Kısaca, YÖNETİŞİM=ORTAK YÖNETİM. (Y.Sadık Köşemde Yazdıklarım .sayfa:205-208)..

Vali Tanrısever’in mesajında geçen argümanlardan eğitime bakışı ve katkısı sebebiyle kendisine şükran borcumu ifade etmek isterim. Biliyoruz ve iddia ediyoruz ki Bir ülkenin kurtuluşu ancak eğitimle mümkün olur. Eğitimden yoksun ulusların diğer uygar ulusların tutsağı olduğunu da biliyoruz.

Finlandiya’yı Finlandiya yapan eğitim kökenli, Johan Vilhelm Snellman adlı bir liderdir. Kendisine destek veren bir avuç eğitimci ile bataklık olan ülkesini beyaz zambaklar ülkesi haline getirmiştir. Bir diğer örnekle konuyu bağlayalım;

2. Dünya harbinde Almanlara yenik düşen Fransa’da yenilginin sebebi eğitimin temel ögesi yani öznesi olan öğretmenlere kesilerek, “Bizi Alman orduları değil Öğretmenlerimiz yenmiştir” demişlerdir..

Elbette diğer başlıklarda adı geçen hizmetlerde çok önemli. Ama bendeniz Meslekteki 41 yılın son 14 yılını Gümüşhane dahil, Milli Eğitim Müdürlüğü hizmetlerinde bulunmuş emekli kişi olarak bizleri de seven, Valimiz Sayın Alper Tanrısever’e bir kez daha teşekkür ediyorum.

Adım atmak ondan destek bizden Taktir Allah’tan diyerek mutlu Gümüşhane ufuklarına yelkenlerimizi birlikte açmayı, bu vesile ile de yeni senede (2024) barış içinde huzurlu ve sağlıklı günler geçirmenizi diliyorum.

Yusuf SADIK eğitimci yazar- Gazeteci

image_print

HABERLER