Bayram Namazı Nasıl Kılınır? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

14 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Giriş Tarihi: 27 Haziran 2023 - 21:11

Son Güncelleme: 27 Haziran 2023 - 21:18

Yılda iki kez bayram namazı kılınır. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramı namazlarıdır.

Nasip olursa yarın sabah, (28.06.2023 Çarşamba günü sabahı) Kurban Bayramı namazını eda edeceğiz.

Kendilerine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vâcibdir.

Bayram namazları iki rekat dokuz tekbirden ibarettir. Cemaatle kılınır. Ezan ve kameti yoktur. Namazın sonunda hutbe okunur.

Bayram Namazlarının Kılınışı Nasıldır?

1-Güneşin doğuşundan 50 dakika kadar bir süre geçtikten sonra bayram namazının vakti girer. Bayram namazı saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ilan edilir.

2) Bayram namazı vakti girince, müezzinin veya imamın çağrısı ile cemaat saf tutarak imamın arkasında yer alır ve Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ya da Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet edilir.

3) İmam “Allahu Ekber” deyip el bağlar. Cemaat de “Allahu Ekber”diyerek el bağlar.

4) Hem imam, hem de cemaat gizlice “Sübhaneke”yi okur. Bundan sonra ellerini kaldırarak İmam yüksek sesle üç kere tekbir alıp, her tekbirden sonra ellerini yanlara bırakır. Cemaat de imama uyar. Üçüncü tekbirden sonra imam el bağlar ve sesli olarak Fatiha ve bir sure okuyup rüku ve secdeye gider. Cemaatte imama uyar. Secdeden sonra ikinci rekata kalkılır.

5) İmam, ikinci rekata kalkınca, Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, üç kere daha tekbir alır, elleri yanlara bırakır. Cemaat de imama uyar. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmaz ve dördüncü tekbir ile rükua varılır ve secdeler yapılarak oturulur.

6) Oturuşta Ettehiyyatü, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina… duaları sessizce okunur. Dualar bitince imam seslice, daha sonra da cemaat sessizce önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler.

7) Namazdan  sonra imam hutbe okur. Bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat da bu tekbirlere iştirâk eder. Hutbede bayramın mahiyetinden, öneminden bahsedilir. Hutbeden sonra dua yapılarak namaz sona ermiş olur. Ve bayramlaşma yapılır.

image_print

HABERLER