GÜMÜŞHANE'DE KENT ESTETİĞİ KURULU KURULMALI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

26 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’DE KENT ESTETİĞİ KURULU KURULMALI

Giriş Tarihi: 24 Ekim 2017 - 13:41

Son Güncelleme: 24 Ekim 2017 - 13:41

*Gümüşhane Kent Konseyi “Kent Estetiği Kurulu” Kurulmasını Teklif Etti

Gümüşhane Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 18 Ekim 2017 Çarşamba günü aldığı kararla Gümüşhane’de “Kent Estetiği Kurulu” oluşturulmasını istedi.

Gümüşhane Kent Konseyi’nin aldığı karar Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na gönderildi.

Teklifin mevzuat gereği Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı toplantılarında görüşümesi gerekiyor.

Kent Konseyi’nin Belediye Meclisinde görüşülmek üzere Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na gönderdiği karar metni şöyledir:

KARAR METNİ:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 27 Ocak 2017  tarihinde Ankara’da Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Şehircilik Şûrası”na katılarak bir konuşma yaptı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, yaptığı konuşmada “Şehirler” için ortaya koyduğu vizyon ülkemizdeki tüm şehirler için çok önemli bir belge niteliği taşımaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Bu Konuşmasında Özetle Şunları İfade Etmiştir:

“Şehri cennet tasavvurunun bir parçası görenler dahi mevcuttur. İbn-i Haldun’a göre, şehirlerin bir ruhu vardır ve insanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhuyla özdeş hâle gelir”

“Şehirde yaşamaya karar vermek, aynı zamanda bir hayat biçimi tercihidir. İnsanla şehir arasındaki ilişkiyi doğru kurmak çok önemlidir. Yahya Kemal’in, “Bir iklim manzarası, mimarisi, halkı arasında ahenk varsa, orada gözlere bir vatan tablosu gözükür”

“En büyük kazancımız, insan öncelikli yaşanabilir şehirler kurmaktır. İnsanlara huzur değil gerginlik veren bir şehir, sorunlu bir şehirdir. ABD’de Manhattan’ı düşünün, o devası binaların arasına girdiğiniz zaman orada bir ruhsuzluğun olduğunu görürsünüz ve orada insan gerçekten ‘ben bir şehirde medeni olarak yaşıyorum’ diyemez. Böyle bir hâl var. Çıkarsınız odanıza karşı tarafta bir beton yığınını görürsünüz. Yeşili filan görmek mümkün değil.”

“Bizim kültürümüzün şehirlerinde zenginle fakir, ümmiyle âlim, zahitle serkeş, patronla işçi aynı mahallede, yan yana evlerde, bir ses işitimi mesafede oturabilmektedir. Bu birliktelik, herkesin diğerinin hâlini görmesine, gerektiğinde yardım elini uzatmasına, gerektiğinde yarasını sarmasına imkân tanımaktadır. Bu dokuyu öldüren, bireyselleşmeyi teşvik eden yapılaşmalar, medeniyetimizin şehir kavramındaki dünya cennetini cehenneme çevirir. Görüldüğü gibi, şehir dediğimiz zaman üzerinde durmamız, düşünmemiz, hesaba katmamız gereken pek çok husus bulunuyor.”

“Merhum Turgut Cansever Hocamız, ‘Şehir insanı terbiye ettiği gibi, kötü şehir de insanı ahlaksızlaştırır’ diyor. Ülkemizde aklımızın yettiği günlerden beri hep kötü alışkanlıkların ahlaksızlaştırdığı ve bu ahlaksızlığın yaygın hale gelmesinden şikâyet edilir. Bu durumun en başta gelen sebeplerinden biri de, şehirlerin maddi ve manevi boyutuyla, buna imkân verecek şekilde büyümüş olmasıdır. Bilinçli bir şekilde kurulan ve gelişmesi sağlanan şehirler, medeniyetlerin kurucu ve taşıyıcı şehirleri olmuştur.”

Gümüşhanemizin bundan sonraki şehirleşme vizyon ve misyonunda Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın hedef gösterdiği “ideal şehir formatı” na ulaşılması için çalışmaların sadece sayın belediyemizin sorumluluğunda olmadan “ORTAK AKIL” kapsamında şehirde yaşayan bileşenlerin de sorumluluk üstlenmesi kanaatini taşımaktayız.

BU BAĞLAMDA;

Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği ideal şehir hedefine ulaşılması için Gümüşhane Belediyemiz tarafından “KENT ESTETİĞİ KURULU” nun kurulmasını zaruri görmekteyiz.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda belediyelerin görevleri arasında yönetmelikler çıkarmak da yer almaktadır.

Gerek büyük şehir, gerekse diğer şehir belediyelerinin pek çoğunda  “estetik” le ilgili  çeşitli kurullar kurulmuştur.

İçinde; “Mimar, iç mimar, mühendis, ressam, şair, sosyolog, ev kadını, her kademeden öğrenciler, öğretmen, esnaf temsilcisi, müftülük yetkilisi, psikolog, STK temsilcileri, kent konseyi temsilcisi, üniversite temsilcisi, kentin yaşlı kişileri, doktor, ticari taksi şoförü, gazeteciler, başka illerde ikamet edip de son yılını Gümüşhane’de geçiren vatandaşlar, ilgili mahalle muhtarları v.b. gibi…” Gümüşhanemiz için estetik noktadan değişik görüşleri olabilecek kişilerden oluşacak bir “KENT ESTETİĞİ KURULU” nun bir yönetmelikle kurulmasının şehrimizin gelişmesine ve belediyemiz çalışmalarına katkı sağlayacağına inanıyoruz.

“Gümüşhane Belediyesi Kent Estetiği Kurulu” nun kurulmasının; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tanımlamasını yaptığı şehir tasavvuru ve sürdürülebilirliğinin Gümüşhane’de en üst seviyede uygulanabilmesi için gerekli olduğu kanaatini taşımaktayız.

Bu amaçla alınan kararın Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere Gümüşhane Belediye Başkanlığına sunulmasına Kent Konseyi Yürütme Kurulumuzca oy birliği ile karar verildi.”

 

image_print

HABERLER