GÜMÜŞ OTEL’İN “ÖĞRETMEN EVİ” YAPILMASI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

26 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞ OTEL’İN “ÖĞRETMEN EVİ” YAPILMASI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER

Giriş Tarihi: 28 Haziran 2019 - 10:52

Son Güncelleme: 28 Haziran 2019 - 10:54

EMEKLİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YUSUF SADIK YAZDI

Tarihi geçmişi 1981 yılına kadar uzanan  “ Öğretmen Evleri” dönemin  Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam Paşanın  Türk Milli Eğitimi’ne en büyük hediyesidir. Diğer  Eğitim Bakanları da mutlaka bir şeyler yapmıştır. Ne var ki küçük de olsa mutluluk getiren önemli işlere  imza atan bakan sayısı üzücü ama gerçek,  iki elin parmak sayısını geçmiyor.

Cumhuriyetin ilk yılları bakanlarından Mustafa Necati’nin ilk öğretimdeki başarısı. İnönü döneminde Hasan Ali Yücel’in bilgiyi işe dönüştüren “Köy Enstitüleri” gerçeği   Demokrat Parti döneminde   Tevfik İleri’nin “İlk öğretmen Okulları” ndaki başarısı,  ANAP yani Özallı yıllarda Metin Emiroğlu’nun “İşletmelerde Meslek Eğitimi” yani,”ikili(dual) sistemi” hayata geçirmiş olması  gibi yeniliklerden sonra  denilebilir ki sonraki Eğitim Bakanları  teşkilatta “fuzuli şagıl” durumunda kalmışlardır.

Günümüzde, eğitim kökenli ve teşkilatın mutfağından gelen Milli  Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk’un ekibi ile birlikte   yapmaya çalıştıklarını ilgi ile izliyenlerdenim. Değerlendirme için henüz erken. Dileğim o dur ki? Diğer  iz bırakan  bakanlar gibi O’da kalıcı eserlere imza atar.

Milli eğitim bakanları ile ilgili bu ufuk turundan sonra gelelim asıl konumuz olan “Öğretmen evleri” gerçeğine:

Hasan Sağlam Paşa’nın ses getiren “öğretmen evleri” ilk etapta yerel imkanlarla   restorasyonu yapılan   kamu binalarının devreye sokulması ile başlanılmış zamanla ülke genelinde yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Ve bunda da başarılı olunmuştur.

Konaklama ve dinlenme gibi önemli ihtiyaçlara çare olan öğretmen evleri diğer yandan köyden kente – kasabaya gelen öğretmenlerin çantalarını bırakabilecekleri  güvenli bir mekanın da adresi olmuştur. Olmaya da devam etmektedir.

GELELİM ÖĞRETMEN EVİNİN VE GÜMÜŞ OTEL’İN GÜMÜŞHANE’DEKİ  DURUMUNA

Yıl 1983 Vali ve Belediye Başkanı Doğan Ünlüsoy’un katkıları ile o zamanki Belediye binasının son katının bir bölümü,  otel kısmı olmayan sadece lokal hizmeti veren bir öğretmen evi  olarak hizmete sokulmuştu.  Sadece “Öğretmen Evi “tabelası ile anılan, konaklama ihtiyacına cevap veremeyen  bu tesis zamanla yadırganmaya başlandı . Öyle ya!..Mahrumiyet  yeri olan bu kente gelenler, otel kısmı olmayan öğretmen evi için,”Böyle öğretmen evi mi olurmuş. Bu da  neyin nesi” gibi hoşnutsuzluklarını dile getiren  yakınmalarının haklılığı karşısında  Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü olarak konuyu   Şehrimizi  yöneten büyüklerimize aktararak çözüm için destek istedim.

Yapılan görüşmeler sonunda mülkiyeti Gümüşhane Belediyesi’ne ait olan “Gümüş Otel” eklentileri ile birlikte  Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin mülkiyetinde olan  Daltabandaki küçük sanayi sitesi  (şimdilerde yapılmakta olan AVM yeri) ile takas edildi. Böylece  1973 de yapılan Gümüş Otel el değiştirdi. Yeni sahibi Özel idare yani Valilik  oldu. Tesis İl Genel Meclis kararı  ile Öğretmen Evi olarak kullanılması için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devri aşamasında “Pişmiş Aş’a Su katmak”  kabilinden  ani bir gelişme oldu.  Gümüş Otel in “Öğretmen Evi” olarak hizmet vereceği,  sivil vatandaşlarımızın da, tesisten yararlanacakları deklere edilmiş olmasına rağmen  yerel bir gazetede  Avukat bir hemşerimizin “Gümüş Oteli Öğretmen evi yapmak şehre   ihanettir” suçlaması  şeklindeki yazısı  idarenin duraksamasına neden oldu ve iş askıya alındı. Sonradan ise vaz geçildi.

Mücadelemizi başka bir kulvarda sürdürdük şimdiki Telekom binasını  yerinin istimlak işlerini tamamlayarak yeni bir öğretmen evi yapma projesini (1986 yılı)  yatırım programına aldırdık. Devam eden süreçte, “kendi okulunu kendin yap kampanyası” çerçevesinde, sonraki yöneticiler işgüzarlık ederek bu projeden vazgeçip 100 Metre kare arasa karşılığında   Sefer tası şeklindeki bugünkü  binayı  inşa ederek  “Öğretmen Evi” olarak Gümüşhane ye hediye  etmeyi başardılar. Oysaki ayni dönemde Bayburt ilçesine bugün dahi  çok yönlü hizmet veren 100 yataklı Öğretmen Evi’nin hizmete sokulduğunu kaydederek güncel maksadımızı siz değerli okurlarla ve tüm eğitimcilerle paylaşalım.

Edindiğimiz bilgi ve yerel basında çıkan haberler göre, Gümüş Otel müsteciri ile  idare arasındaki kira sözleşmesi iptal edilmiş durumda. İl de konaklama sorunu da yaşanmadığına göre  öğretmenlerimizin 35 yıl önce gasp edilen Gümüş Otel hakkının teslimi zamanı geldi demektir. “Her şey aslına rücu eder sözü kapsamında konu  ele alınarak değerlendirilmeli ve Gümüş Otel Öğretmen Evi olarak geciktirilmeden tescil edilmelidir.

Tesisin adının Öğretmen Evi olması sivil yurttaşlarımız için asla bir handikap  konusu olmamalı. Çünkü yurt genelinde tüm öğretmen evleri sıradan oteller gibi hizmet vermekte  üstelik kalite ve fiat yönünden de son derece imkanlı yerler olduğu bilinmektedir. .

Biz yazdık. Şimdi sıra milli ğğitim yetkililerinde, öğretmenlerde, öğretmen ailelerinde onların çocuklarında, öğrencilerde, eğitim sendikalarında ve  Gümüşhane’yi yöneten değerli büyüklerimizde. 

       Ve Yunus tan bir dörtlükle bitirelim

        Gelin tanış olalım,

        İşi kolay kılalım,

        Sevelim sevilelim.

        Bu dünya kimseye kalmaz…..

Not: Gümüşhane’yi Modern bir “öğretmen evi”ne  kavuşturmak için verdiğimiz uğraşta emeği olan: Müdür Yardımcım  Sonradan Sıvas ve Edirne MEM olan Hulusi Beşiroğlu, Şube müdürleri: Şerafettin Ural (Müteveffa )rahmetle anıyorum.. Sıtkı Işık,Süleyman Taşkın şef Ömer Salantur’ u sevgiyle selamlıyor ve tebriklerimi yineliyorum.

image_print

HABERLER