GÜMÜŞHANE’NİN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜ VE SEÇİLECEK BELEDİYE BAŞKANINA İKİ ÖNERİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’NİN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜ VE SEÇİLECEK BELEDİYE BAŞKANINA İKİ ÖNERİ

Giriş Tarihi: 10 Şubat 2019 - 12:46

Son Güncelleme: 10 Şubat 2019 - 12:46

1916 yılı Haziran – Temmuz aylarında Ruslar Gümüşhane’yi işgal ederler. Gümüşhane iki yıl düşman işgalinde kalır.

Ordumuzun ve milletimizin kahramanca mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde Gümüşhane düşman işgalinden kurtulur.

15 Şubat 2019 Cuma günü Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümüdür.

Biz, bugünkü yazımızda biri işgal yıllarında yani 1916 yılında, diğeri ise işgal yıllarından hemen sonra 1920’de Gümüşhane’de Ermeniler tarafından yapılan iki katliamı anlatıp, bu olaylarla ilgili olarak 31 Mart 2019 tarihinde seçilecek Gümüşhane Belediye Başkanı’na iki öneri sunmak istiyoruz.

GÜMÜŞHANE’DE ERMENİLERİN KATLETTİĞİ ÂLİM: ŞEHİT HÜSEYİN HÜSNÜ EFENDİ

Gümüşhane; 1916 yılında sadece Ruslar tarafından işgal edilmemiş, aynı zamanda Rus işgalini fırsat bilen içimizdeki Ermenilerin de hainlik ve kahpeliğine kurban gitmiştir.

1916 yılında Rusların işgalini fırsat bilen Ermeni çeteleri, Gümüşhane’de suikastlara başlarlar. İleri gelen tanınmış Gümüşhanelilere suikast düzenleyerek şehit ederler.

Ermeni suikastçılarının kurbanlarından biri de Gümüşhane Daltaban Camii’ni yaptıran Sadullah Efendi’nin oğlu HÜSEYİN HÜSNÜ EFENDİ’DİR.

Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk), 1916 yılında Torul’da sorgu hâkimidir.  Kendisini iyi yetiştirmiş Gümüşhane’nin önemli müderrislerindendir. Aynı zamanda Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin de talebelerindendir. Ondan ders almıştır. Gümüşhane’de evini medreseye çevirmiş, çocuk ve gençlere ders vermiştir.

Ermeni çeteleri bu âlim zatı da kara listeye alırlar ve 1916 yılında bir suikast planlarlar.

Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. Gümüşhane’yi terk etmesini isterler. O da Hasanbey mahallesinin kayalıklarından Topal mevkiine, oradan da Aktutan köyüne ulaşmak üzere yola çıkar. Ama, Ermeniler, Hasanbey mahallesi kayalıklarında arkasından kurşunlayarak Hüseyin Hüsnü Efendi’yi şehit ederler. 1861 doğumlu Hüseyin Hüsnü Efendi şehadete eriştiğinde 55 yaşındadır.

Hüseyin Hüsnü Efendi şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey mahallesinin kadınları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar. ( Mezarı halen Hasan Bey Mahallesi Anafartalar caddesi arkasındadır)

Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk)’un aile fertleri Gümüşhane’nin seçkin insanlarıdır. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Erdoğan Selçuk da Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin torunudur.

ERMENİLERİN KATLETTİĞİ BİR DİĞER GÜMÜŞHANELİ: ŞEHİT MEHMET KARAASLAN

Gümüşhane; düşman işgalinden her ne kadar 1918 yılında kurtulsa da özellikle Ermeni çeteleri vur-kaç taktiği ile 1920’li yıllarda da suikastlarına devam ederler.

Gümüşhane’nin seçkin kişilerinden MEHMET KARAASLAN (Mehmet Hafız) da 1920 yılında Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde Sarı Köprü mevkiinde Alemdar (Hudura) köy yolu üzerinde, dağ yolu ile Eski Gümüşhane’ye akrabalarının yanına giderken yine Ermeni çetelerince arkadan atılan kurşunla şehit edilmiş ve naaşı şehit edildiği yere defnedilmiştir.

Şehit Mehmet Karaaslan’ın aile fertleri de Gümüşhane’nin seçkin insanlarıdır. Emekli Yüksek Ziraat Mühendisi Hasan Basri Aktürk de Mehmet Karaaslan’ın torunudur.

İşgal yıllarında Ermeni çetelerince yüzlerce Gümüşhaneli vatan evladı, Ermenilerin kalleşçe tuzakları ile şehit edilmiştir. Biz bu yazımızda sadece Gümüşhane’nin iki evladını konu edindik.

YENİ DÖNEM GÜMÜŞHANE BELEDİYE BAŞKANI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ GÖREV

Bilindiği gibi Ermeni meselesi ve Ermeni iftiraları Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri ülkemizin kanayan yarasıdır. Ülkemizde mezalimi, zulmü, fitneyi, suikastı Ermeniler bizzat yaptığı halde, her fırsatta bunun tersini söyleyerek Türk milletini itham etmekte ve dünyayı kandırmaya çalışmaktadırlar.

Bu nedenle Gümüşhane’deki bu iki canlı olay Ermenilerin gerçek yüzlerini ortaya çıkaran önemli tarihî tanıklardır.

Bu iki şehidimizin öncelikle kabirlerinin olduğu bölgeler düzenlenip, ziyarete açılmalı ve kabirlerinin olduğu yerlere “Ermeni zulmünü kınayan anıtlar” yapılmalıdır. Hiç değilse en azından şehitlerimizin kabirlerinin bulunduğu Hasanbey mahallesi ve Bağlarbaşı mahallesindeki kabirlerinin yanlarına birer mermer sütun dikilerek bu mermer sütunlar üzerine Ermeni mezalimini kınayan mesajlar yazılmalıdır. Böylece Ermeni mezalimi Gümüşhane’den de tüm dünyaya duyurulmuş olur.

Bu önemli görev; 31 Mart 2019 seçimlerinde seçilecek olan Gümüşhane Belediye Başkanı için tarihî, vicdanî ve millî bir görev ve bir vefa borcudur.

BİR BAŞKA ÖNERİMİZ DE ŞUDUR

Nasip olursa 15 Şubat 2019 Cuma günü Gümüşhane’nin kurtuluşunun 101. Yıl dönümü nedeniyle törenler yapacağız. Bu törenlerin programı belirlendi ve açıklandı. Programda yok ama, henüz vakit geçmiş de değil, programa hem Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin, hem de Şehit Mehmet Karaaslan’ın kabirlerinin ziyaretleri eklenebilir. Bu ziyaretlerde şehitlerimizin ruhlarına ithafen  Kur’an okunabilse çok güzel olur diye düşünüyor ve yetkililere bu konuyu hatırlatıyorum.

VE SON SÖZ…

15 Şubat Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşu vesilesi ile tarihin her döneminde vatanımızın ve devletimizin varlığı, birliği, dirliği, bekası için canlarını feda eden tüm kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları için ELFATİHA.

image_print

HABERLER